ΠΟΣΕΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Είναι μικρό, αλλά θαυματουργό. Τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία σου είναι μεγάλα, γι΄ αυτό δες πόσο σκόρδο μπορείς να βάλεις στο καθημερινό σου μενού.
Τώρα που ξέρεις πώς να το ξεφλουδίζεις εύκολα και τι να κάνεις για να μην μυρίζει η αναπνοή σου, μπορείς άφοβα να προσθέσεις σκόρδο στα φαγητά σου και να απολαύσεις το σουβλάκι ή το σκορδόψωμό σου.
Το σκόρδο είναι από τις παλαιότερες γνωστές καλλιέργειες. Λόγω της γεύσης και των οφελών που έχει στην υγεία, χρησιμοποιείται από διάφορους πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφορές, για παράδειγμα, από την Αίγυπτο και την Ινδία δείχνουν ότι πληθυσμοί εκεί το χρησιμοποιούσαν πριν από 5000 χρόνια.
Πόσο σκόρδο να φας
Ο μικρός αυτός βολβός μπορεί να χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, όμως βοτανολογικά ανήκει στην οικογένεια των λαχανικών. Αν και οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεις περίπου 800 γρ. (5 μερίδες) φρούτα και λαχανικά την ημέρα (να καταλαμβάνουν, δηλαδή, το μισό πιάτο σου σε κάθε γεύμα), δεν χρειάζεται να φας μισό πιάτο σκόρδο για να επωφεληθείς. Η έρευνα δείχνει ότι 1-2 σκελίδες (4 γρ.) είναι αρκετές.
Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν έχεις αλλεργία στο σκόρδο, δεν πάσχεις από κάποια αιμορραγική διαταραχή ή δεν παίρνεις αντιπηκτικά φάρμακα.
5 λόγοι να φας σκόρδο
1. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών: Ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά του σκόρδου είναι η αλλισίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Η αλλισίνη είναι μια ασταθής χημική ένωση που περιέχει θείο. Αυτό σημαίνει ότι μετατρέπεται γρήγορα σε άλλες θειούχες ενώσεις, οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
3. Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες: Η χρήση του σκόρδου ως αντιμυκητιασικού αποτελεί παραδοσιακό γιατροσόφι, που η έρευνα υποστηρίζει. Μελέτες δείχνουν ότι καταπολεμά την ανάπτυξη, αλλά και την εξάπλωσή του Candida albicans, τον μύκητα που προκαλεί συχνότερα μολύνσεις στις γυναίκες.
4. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού: Ένα ακόμα από τα οφέλη του σκόρδου είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος, μειώνοντας τα ηπατικά ένζυμα (σε γενικές γραμμές, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα υποδηλώνουν ηπατική βλάβη ή φλεγμονή). Επομένως, όταν το συκώτι λειτουργεί καλά, ο οργανισμός είναι σε θέση να απομακρύνει αποτελεσματικά βλαβερές ουσίες.
5. Μπορεί να προστατεύσει από τροφική δηλητηρίαση: Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων, ανάμεσά τους και το E. coli, χάρη στις ισχυρές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, το E. coli είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Πώς να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του σκόρδου
Ο τρόπος επεξεργασίας του σκόρδου μπορεί να επηρεάσει την ευεργετική του δράση. Το ένζυμο αλλιινάση, το οποίο μετατρέπει την αλλιίνη στην ευεργετική αλλισίνη, μπορεί να απενεργοποιηθεί από τη θερμότητα. Μόλις 60 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή 45 λεπτά στον φούρνο είναι αρκετά, για να συμβεί αυτό.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την απώλεια των ευεργετικών ιδιοτήτων του:
- Μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα σκόρδου που χρησιμοποιείς. Αν μπορείς, βάλε περισσότερες από μία σκελίδες σε κάθε σου γεύμα.
- Λιώσε ή κόψε σε φέτες το σκόρδο πριν το καταναλώσεις. Το ψιλοκόψιμο ενεργοποιεί την αλλιινάση.
- Πριν το μαγειρέψεις, λιώσε σε και άφησέ το να σταθεί για 10 λεπτά.
- Αν μπορείς, κατανάλωσέ το ωμό (δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό βέβαια).