ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ FOOD FOMO
Τα social media έφεραν αρχικά στη ζωή μας το FOMO, από το Fear Of Missing Out, που δηλώνει τον φόβο να μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου. Τώρα μας φέρνουν και το food FOMO: Ένα διατροφικό σύνδρομο που χαλάει τα σχέδιά σου για απώλεια βάρους ή ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Το σκέτο FOMO το γνωρίζεις, ξέρεις όμως ότι υπάρχει και το λεγόμενο food FOMO; Αν όχι, δικαίως θα ρωτήσεις τι είναι πάλι αυτό! Food FOMO ή fear of missing out on food είναι το συναίσθημα που νιώθεις όταν επιλέγεις να φας κάτι, επειδή φοβάσαι ότι δεν θα έχεις τη δυνατότητα να το φας ξανά ή ότι χάνεις κάτι που απολαμβάνουν οι άλλοι.
Μπορεί να είναι ένα πιάτο που δεν έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα και είσαι περίεργος. Μπορεί να είναι κάτι που δεν φτιάχνεις στο σπίτι και τώρα σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις. Μπορεί να ξεκινάς δίαιτα και τώρα να είναι τελευταία ευκαιρία για έναν γευστικό «πειρασμό» εκτός προγράμματος. Μπορεί όλοι να τρώνε και να μην θες να νιώθεις αποκομμένος.
Πού μπορεί να οφείλεται το food FOMO
Τι μπορεί να σε οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά; Οι διατροφικές τάσεις της εποχής και τα social media, για αρχή. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις διατροφικές επιλογές των εφήβων και στην κατανάλωση πιο «ανθυγιεινών» τροφίμων. Δημοσκόπηση έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς βιώνουν τον φόβο μην χάσουν τις νέες διατροφικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 77% αισθάνεται FOMO που σχετίζεται με το φαγητό, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι δήλωσαν ότι λαχταρούν αμέσως φαγητό όταν το βλέπουν στο διαδίκτυο.
Επίσης, αν κάνεις συχνά δίαιτα μπορεί να είσαι πιο επιρρεπείς στο food FOMO, εξαιτίας του περιορισμού σε τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων. Γενικά, η προσέγγιση «όλα ή τίποτα» όσον αφορά τη διατροφή και οι αυστηροί κανόνες δεν οδηγούν στο μακροπρόθεσμα αποτέλεσμα που θες.
Ένας ακόμα παράγοντας μπορεί να είναι το ότι έχεις μεγαλώσει σε οικογένεια με πολλά αδέρφια ή ότι δεν είχατε ως οικογένεια αρκετά χρήματα, με αποτέλεσμα ως παιδί να έχεις βιώσει διατροφική ανασφάλεια.
Πώς να διαχειριστείς το food FOMO
Αν κάνεις συνεχώς δίαιτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιορίζεις ορισμένα τρόφιμα. Αντί να εστιάζεις στον περιορισμό αυτό, προσπαθήστε να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές που προάγουν την υγεία. Επίτρεψε στον εαυτό σου να απολαμβάνει χωρίς υπερβολές τις τροφές που θέλει, ξεχνώντας τη λέξη «απαγορευμένες».
Αν το food FOMO σε κάνει να τρως όλο και περισσότερο από το διαθέσιμο φαγητό, δοκίμασε να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Δοκίμασε ένα κομμάτι ή σταμάτα να τρως όταν έχεις πραγματικά χορτάσει και ρώτα τον εαυτό σου πώς νιώθει. Τι θα κερδίσεις με το να μην καταναλώσεις τροφές που δεν χρειάζεσαι; Πώς θα αισθάνεσαι, αν φας περισσότερο από όσο αντέχεις;
Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να δοκιμάσεις ένα φαγητό που δεν τρως συχνά, προσπάθησε να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου. Απόλαυσε τη γεύση και την υφή του. Έτσι, θα νιώσεις πιο πλήρης και θα μπορείς να σταματήσεις να τρως όταν νιώσεις χορτάτος, χωρίς να «σκάσεις» από το πολύ φαγητό.
Μην μένεις νηστικός! Έχουμε πέσει όλοι σε αυτήν την παγίδα. Αν έχουμε κανονίσει έξοδο που περιλαμβάνει φαγητό, συχνά παραλείπουμε γεύματα ή μικραίνουμε τις μερίδες μας την υπόλοιπη μέρα. Όμως, η στρατηγική αυτή συχνά αποτυγχάνει και εξαιτίας της πείνας που νιώθουμε καταναλώνουμε ό,τι βρεθεί μπροστά μας. Φρόντισε, λοιπόν, να μην παραλείψεις γεύματα την επόμενη φορά που θα σε καλέσουν σε κάποια εκδήλωση με φαγητό και θα είσαι σε θέση να δοκιμάσεις όσα πραγματικά θες.