iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ;

Αν και οι καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους που φαίνεται να εγκυμονεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ όλο και πληθαίνουν, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να πίνουμε, θεωρώντας μάλιστα ότι η πιθανότητα του εθισμού δεν μας αφορά. Είναι έτσι τα πράγματα; Πώς θα καταλάβουμε πότε το παρακάνουμε με το αλκοόλ;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει τόσο μεσοπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μας. Παρ’ όλα αυτά οι βλάβες από το αλκοόλ είναι δοσοεξαρτώμενες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες δόσεις, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι 14 μονάδες αλκοόλης την εβδομάδα (1 μονάδα αλκοόλ ισούται με 8 ml καθαρής αλκοόλης).

Όταν σεβόμαστε αυτές τις ποσότητες, εξηγούν οι ειδικοί, εκτός του ότι δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και δεν ταλαιπωρούμε το σώμα μας, οι πιθανότητες να πεθάνουμε από κάποια νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ, μειώνονται και φτάνουν να είναι λιγότερες από 1%.

Οι περισσότεροι από εμάς όμως δεν μετράμε πόσο πίνουμε, απλώς νιώθουμε σίγουροι ότι η πιθανότητα του εθισμού δεν γίνεται να μας αφορά. Είναι όμως πράγματι έτσι; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι απέχουμε πολύ από το ενδεχόμενο του αλκοολισμού; Τα όσα ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να το μάθουμε. 

αλκοόλ
iStock

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση αλκοόλ;

Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλό μας, έχει συνδεθεί με κάποιες μορφές καρκίνου, ειδικά σε συνδυασμό με το κάπνισμα, επίσης συμβάλει στην επιδείνωση της οστεοπόρωσης, των γαστρεντερικών προβλημάτων, κάνει κακό στη γονιμότητα, αλλά και στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη. Τέλος, ανεβάζει την πίεση και τις τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα και φυσικά σε περιπτώσεις συχνής υπερκατανάλωσης, μπορεί να δημιουργηθεί εξάρτηση και πολλές άλλες σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό μας, όπως είναι η κίρρωση του ήπατος.

Οι ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνουμε στον εαυτό μας

Θα μας βοηθήσει πολύ να προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά στη συμπεριφορά μας. Έχουμε μυστικά; Φερόμαστε με δόλιο τρόπο; Γινόμαστε επιθετικοί στους γύρω μας, ειδικά αν μας αναφέρουν το αλκοόλ; Ξεχνάμε; Νιώθουμε τακτικά άρρωστοι; Μεθάμε συχνά; Οι άλλοι ενοχλούνται από τη συμπεριφορά μας; Μας κάνουν σχετικά σχόλια; Ντρεπόμαστε; 

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε ένα ειλικρινές ημερολόγιο ποτού για μερικές εβδομάδες. Έτσι, θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε στην  πραγματικότητα. 

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ. ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΚΑΘΡΕΦΤΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ.

Μπορούμε πράγματι να ελέγξουμε το ποτό όπως ισχυριζόμαστε; Λέμε για παράδειγμα ότι θα πίνουμε μόνο το Σαββατοκύριακο. Μπορούμε να το τηρήσουμε αυτό ή μήπως όχι; 

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι πρόβλημα

– Όταν πίνουμε μέσα στην ημέρα

Έχει παρατηρηθεί ότι μετά τον κορωνοϊό, καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, τείνουμε να πίνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθεια που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τον αλκοολισμό. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και ένα ποτό τακτικά κάθε απόγευμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα

αλκοόλ
iStock

– Υιοθετώντας τη συνήθεια του να καταναλώνουμε αλκοόλ τακτικά και με τον ίδιο τρόπο

Η συνήθεια μπορεί να αποβεί καταστροφική. Για παράδειγμα, το να μπούμε σε ένα μοτίβο σαν αυτό που ακολουθεί: Πίνουμε ένα ποτήρι κρασί ενώ ετοιμάζουμε το βραδινό, στη συνέχεια τελειώνουμε το μπουκάλι με το δείπνο μας ή κρατάμε και ένα ποτηράκι κρασί για πριν τον ύπνο. 

– Χρησιμοποιούμε το αλκοόλ σαν δεκανίκι

Οι ειδικοί συναντάνε συχνά ανθρώπους που χρησιμοποιούν το ποτό ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες. Παρ’ όλα αυτά, το αλκοόλ σίγουρα δεν είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλά μια κρίση. Ουσιαστικά σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούμε το αλκοόλ αντί να το απολαμβάνουμε. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα δεκανίκι που θεωρούμε ότι μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις της ζωής και της καθημερινότητας. Άλλωστε δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε ανθρώπους να στρέφονται στο αλκοόλ όταν η ζωή τους φέρνει αναποδιές. Είναι το... φάρμακο για τον πόνο πολλών ανθρώπων. Τους μουδιάζει για λίγο, αλλά η ανακούφισή του είναι βραχύβια. Το αλκοόλ καλύπτει τα άσχημα συναισθήματα, αλλά δεν τα λύνει και όταν περνάει η επίδρασή του, τα προβλήματα και το άγχος επιστρέφουν ακόμα εντονότερα. 

– Με το αλκοόλ γεμίζουμε τον χρόνο μας και ξεπερνάμε τη βαρεμάρα μας

Κάποιες φορές οι άνθρωποι στρέφονται στο αλκοόλ επειδή έχουν λιγότερα ενδιαφέροντα και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, όταν για παράδειγμα βγουν στη σύνταξη και χάσουν την ευεργετική ρουτίνα τους. Έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και βαριούνται, επίσης δεν έχουν τόσο πιεστικές υποχρεώσεις ώστε να πρέπει να βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Συχνά επίσης μπορεί να χάνουν το κύρος τους, την αυτοπεποίθησή τους, την αυτοσυγκέντρωσή τους. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι έρευνες που δείχνουν ότι οι άνδρες ηλικίας 65-74 ετών είναι πιο πιθανό να πίνουν σε επίπεδα «αυξανόμενου κινδύνου». 

αλκοόλ
iStock

– Το έχουμε ανάγκη για να σταθούμε κοινωνικά

Κάποιοι έχουν συνηθίσει να πίνουν για να χαλαρώσουν, να νιώσουν πιο άνετα, να αφεθούν, ακόμα και να μπορέσουν να διασκεδάσουν ή να ξεπεράσουν την ντροπή τους και τη δυσκολία τους να σχετιστούν με άγνωστους ή να τα καταφέρουν σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες. Όταν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε έτσι το αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύουμε να κυλήσουμε προς την υπερκατανάλωση. 

Είμαι περιστασιακός πότης. Κινδυνεύω;

Μία κοινή παρανόηση είναι ότι όταν κάποιος έχει προβληματική σχέση με το ποτό σημαίνει ότι πίνει κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, κάποιοι μπορούν να περάσουν μέρες, ακόμα και εβδομάδες χωρίς να κάνουν κατάχρηση. Στη συνέχεια όμως μπορεί να το παρακάνουν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η εξάρτηση παίρνει πολλές μορφές και δεν παρουσιάζεται πάντα ως καθημερινή συνήθεια. Μάλιστα, συχνά, σε τέτοιες περιπτώσεις, τείνουμε να επιλέγουμε συνθήκες και καταστάσεις όπου το ποτό είναι αποδεκτό. Στις γιορτές, στα πάρτι, στις ειδικές περιστάσεις, το να πιούμε, ακόμα και το να μεθύσουμε, κανονικοποιείται. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.