ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις το βάζο με το αγαπημένο σου φυστικοβούτυρο, έλεγξε το άλειμμα ξηρών καρπών για τα παρακάτω σημάδια πριν το καταναλώσεις.
Αν ανοίξεις το ντουλάπι με τα είδη πρωινού που έχω στο σπίτι, δίπλα στο μέλι και το ταχίνι θα βρεις κι ένα βάζο με φυστικοβούτυρο. Το αγαπημένο μου άλειμμα ξηρών καρπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από συνταγές (από ενεργειακές μπάλες μέχρι overnight oats), αλλά για μένα ο κλασικός τρόπος να το καταναλώσεις είναι ο καλύτερος: βουτάς το κουταλάκι μέσα στο βάζο και παίρνεις μια καλή μπουκιά.
Τι συμβαίνει, όμως, αν έχεις ξεχάσει το βάζο με το φυστικοβούτυρο στο ντουλάπι της κουζίνας για κάμποσο καιρό; Μήπως έχει χαλάσει;
Χαλάει το φυστικοβούτυρο;
Ναι, το φυστικοβούτυρο μπορεί να χαλάσει, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Έχει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε έλαια. Επομένως, είναι μικρές οι πιθανότητες να χαλάσει πριν το καταναλώσεις.
Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να ταγγίσει, εξαιτίας της έκθεσή του στο οξυγόνο. Επίσης, η υγρασία από τον αέρα, από το ίδιο το φυστικοβούτυρο ή από τη μεταφορά άλλων αλειμμάτων (π.χ. μαρμελάδα) σε αυτό, οι υψηλές θερμοκρασίες, η παρουσία μικροοργανισμών στην επιφάνειά του είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην αλλοίωσή του.
Πώς καταλαβαίνεις αν έχει χαλάσει
Υπάρχουν μερικά σημάδια που θα σου δείξουν ότι ήρθε η ώρα να πετάξει το βάζο με το αγαπημένο σου φυστικοβούτυρο. Τα περισσότερα μπορείς να τα αντιληφθείς με τις αισθήσεις σου. Καταρχάς, ελέγχεις τη μυρωδιά. Αν έχει μεταλλική οσμή, τότε έχει ταγγίσει.
Μπορείς, ακόμα, να κοιτάξεις την εμφάνισή του. Το χαλασμένο φυστικοβούτυρο μπορεί να έχει πιο σκούρο χρώμα ή να φαίνεται ξεραμένο. Αν έχεις φυστικοβούτυρο χωρίς σταθεροποιητές, τότε μπορεί να αναπτύξει μούχλα. Τέλος, το ταγγισμένο φυστικοβούτυρο έχει έντονη ή πικρή γεύση.
Πώς αποθηκεύεις το βάζο με το φυστικοβούτυρο
Το φυστικοβούτυρο πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ένα ανοιχτό βάζο μπορεί, επίσης, να αποθηκευτεί στο ψυγείο, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του. Το φυσικό φυστικοβούτυρο, το οποίο δεν έχει τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής όσο το συμβατικό, είναι καλύτερο να αποθηκεύεται στο ψυγείο. Σε γενικές γραμμές, το συμβατικό φυστικοβούτυρο, που δεν έχει ανοιχτεί, διατηρείται στο ντουλάπι για 6-9 μήνες, ενώ το ανοιγμένογια 2-3 μήνες. Αν, όμως, το βάλεις στο ψυγείο, ο χρόνος αυξάνεται στους 3-4 μήνες.
Αν, τώρα, το φυστικοβούτυρο έχει μια στρώση λαδιού στην κορυφή, αυτό δεν είναι σημάδι αλλοίωσης, αλλά φυσικό φαινόμενο, και μπορείς να το διορθώσεις εύκολα, ανακατεύοντας καλά το φυστικοβούτυρο. Για να αποτρέψεις τον διαχωρισμό του λαδιού, δοκίμασε να αποθηκεύσεις το βάζο ανάποδα.