ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ
Αν θέλουμε το παιδί μας να επιλέγει -τις περισσότερες τουλάχιστον φορές- τα πιο υγιεινά σνακ, αυτό το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει είναι η οργάνωση.
Είμαστε στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου. Ανοίγω την τσάντα μου και βγάζω ένα ταπεράκι. Δίνω στον πεντάχρονο γιο μου μια σπιτική μπάρα, ενώ παίρνει το μάτι μου μια μαμά από το διπλανό τραπέζι να βγάζει πατατάκια και να τα δίνει στο συνομήλικο κοριτσάκι της. Δυο παιδικά σνακ εκ διαμέτρου αντίθετα.
Η δική μου γενιά μπορεί να μεγάλωσε με πιτσίνια, πακοτίνια και δρακουλίνια, ωστόσο οι γονείς μας είχαν δύο μεγάλα ελαφρυντικά: Πρώτον, δεν υπήρχε ενημέρωση. Δεύτερον, η γενιά τους είχε υποστεί στερήσεις, οπότε δεν ήθελαν τα παιδιά τους να περάσουν τα ίδια.
Σήμερα, μου φαίνεται απίστευτο με την ενημέρωση που υπάρχει να ταΐζουμε τα παιδάκια μας με τροφές που έχουν μηδαμινή θρεπτική αξία, με πολλά λιπαρά και συντηρητικά. Καταλαβαίνω ότι στη σύγχρονη πραγματικότητα ο χρόνος των γονιών είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ότι η εύκολη λύση είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα. Αν, όμως, βλέπαμε προσεκτικά τι ακριβώς περιέχουν, τι είναι το καθένα από τα συστατικά τους, νομίζω ότι προσπαθούσαμε να βρούμε εναλλακτικές.
Τα παιδικά σνακ μπορεί να είναι θρεπτικά
Προσωπικά, όσο κουρασμένη κι αν είμαι, θα μαγειρέψω για το παιδί μου, θα του φτιάξω θρεπτικά σνακ και υγιεινά γλυκάκια με απλά υλικά και εύκολες παρασκευές (όπως, για παράδειγμα, τρουφάκια καρύδας ή σύκου, ή μπάρες με ταχίνι). Αν τύχει να πάρω κάτι απ’ έξω, θα επιλέξω κάτι ελαφρύ (χυμό, φρουτοσαλάτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης).
Δεν είμαι υστερική με την υγιεινή διατροφή, δεν είμαι ορθορεξική! Τουναντίον, είμαι ένας άνθρωπος που λατρεύει το φαγητό και προσπαθεί να τρέφεται υγιεινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνω τις ατασθαλίες μου. Παραδέχομαι ότι υποκύπτω αμαχητί σε μια μερίδα τηγανητές πατάτες ή ότι τσακίζω άνετα 3-4 φέτες σιμιγδαλένιο χαλβά. Θέλω, όμως, στο παιδί μου να δώσω το καλύτερο και, ει δυνατόν, να το «εθίσω» στο υγιεινό και νόστιμο φαγητό.
Κάθε φορά που φτιάχνω κάτι θρεπτικό (π.χ. κράκερ από ρεβύθι, κεφτεδάκια φακής, κινόα με λαχανικά) και βλέπω ότι το τρώει με χαρά, πανηγυρίζω! Νιώθω ότι βάζω ένα λιθαράκι στο χτίσιμο του διατροφικού του γούστου. Εύχομαι όταν μεγαλώσει, όλη η προσπάθεια μου να κατασταλάξει μέσα του και να αγαπά το καλό υγιεινό φαγητό, το οποίο εσφαλμένα πολλοί θεωρούν άνοστο.
Κι όταν κάποιοι μου αντιτάσσουν: «Ναι, κάτσε να μεγαλώσει και θα δεις τι έχει να φάει! Θα πάει το πιτόγυρο και το μπέργκερ σύννεφο», εγώ τους απαντώ πως ελπίζω τότε να έχει γερές βάσεις και να ξέρει να ξεχωρίζει τι είναι ωφέλιμο και τι άχρηστο. Αλλά ακόμα κι αν «αλλαξοπιστήσει», η συνείδησή μου θα είναι καθαρή, γιατί θα ξέρω ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.
Η Ελένη Πάτση διατηρεί το site The Veggie Sisters, με υγιεινές vegan συνταγές.