iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τα φρούτα είναι ένας καλός τρόπος να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στον τρόπο χειρισμού τους πριν καταναλωθούν.

Είμαστε για τα καλά πλέον στο καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κατακόρυφα και τώρα περισσότερο από ποτέ λαχταράμε μια πιατέλα με δροσερά με φρούτα. Γλυκά καρπούζια, μυρωδάτα πεπόνια, τραγανά ροδάκινα, ζουμερά κεράσια μπορούν να συνοδεύσουν το πρωινό αλλά και τις απογευματινές μας σαλάτες. Μπορούμε εύκολα να τα... μεταμορφώσουμε σε θρεπτικό σνακ για το γραφείο, ενώ αποτελούν στην ουσία μια απόλαυση χωρίς ενοχές!

Όλα αυτά, βέβαια, τα ξέρουμε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η υγιεινή συνήθεια μπορεί να μας βλάψει εάν τα φρούτα που καταναλώνουμε δεν τα σερβίρουμε σωστά. Τι σημαίνει αυτό;

Ο ειδικός τροφίμων Trevor Craig εξηγεί σε συνέντευξή του πώς πρέπει να τα χειριζόμαστε, ιδίως την περίοδο αυτή, ώστε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πώς να χειριστείς με ασφάλεια τα φρούτα τώρα το καλοκαίρι
iStock

Προσοχή στον τρόπο που τα κόβεις

Το μεγαλύτερο ρίσκο όσον αφορά τα φρέσκα φρούτα είναι ο τρόπος που τα κόβουμε. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προέλθει είτε από το μαχαίρι (ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο κοπής) που χρησιμοποιούμε και μπορεί να έχει εκτεθεί σε μικρόβια, είτε από την άπλυτη φλούδα ενός φρούτου.

«Καθώς ξεφλουδίζουμε ή κόβουμε το φρούτο, βακτήρια, μεταξύ των οποίων κάποια αρκετά επικίνδυνα (π.χ. η σαλμονέλα και το Ε.coli) μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό μας», αναφέρει ο ειδικός. Ωστόσο, μας καθησυχάζει εξηγώντας ότι τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Τι συμβαίνει με τη θρεπτική τους αξία

Άλλο ένα στοιχείο που χρειάζεται να έχουμε κατά νου είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από το καθάρισμα των φρούτων μέχρι την κατανάλωσή τους. Όταν κόβουμε ένα φρούτο, η επιφάνειά του εκτίθεται σε παράγοντες, όπως ο αέρας, το οξυγόνο, η σκόνη, τα βακτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα είδη να μαυρίζουν πιο γρήγορα και να αρχίζουν να σαπίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

φρούτα
iStock

Βέβαια, όπως τονίζει ο Craig, μπορεί το αγαπημένο μας αβοκάντο να μαυρίζει σχεδόν αμέσως και να μας ενοχλεί το σκούρο χρώμα που δίνει στο γουακαμόλε, ωστόσο είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Αν πάλι τα φρούτα έχουν αρχίσει να σαπίζουν, τότε καλύτερα να τα βάλουμε στον κάδο κομποστοποίησης.

Ποια φρούτα να προσέχεις το καλοκαίρι

Εκτός από το καλό πλύσιμο, που ισχύει για όλα τα φρούτα, κάποια χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή κατά την προετοιμασία. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα πεπόνια, καθώς οι πτυχώσεις που έχουν στην φλούδα αποτελούν εξαιρετικά σημεία συγκέντρωσης μικροβίων, τα οποία μεταφέρονται εύκολα στο εσωτερικό τους.

πεπόνι
iStock

Επίσης, φροντίζουμε να επιλέγουμε βατόμουρα, σμέουρα και μαύρα μούρα τα οποία δεν έχουν μαλακώσει, ώστε να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Όσον αφορά τις φράουλες, επειδή έχουν αρκετά μικρή διάρκεια ζωής από τη στιγμή που θα κοπούν, καλό είναι να τις προετοιμάζουμε λίγο πριν τις καταναλώσουμε.

3 tips για να τρως το φρουτάκι σου ήσυχος

  • Ακόμα και στο καλύτερο εστιατόριο να πάμε, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς έχουν χειριστεί αυτά που μας σερβίρουν. Σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα έτοιμα κομμένα φρούτα. Εάν για κάποιον λόγο δεν μπορούμε, επιλέγουμε εκείνα με την πιο μακρινή ημερομηνία λήξης (αν πρόκειται για συσκευασμένο προϊόν) και ελέγχουμε την όψη τους.
  • Πριν κόψουμε τα φρούτα, πλένουμε καλά τα χέρια μας και στη συνέχεια την εξωτερική επιφάνεια των φρούτων. Έπειτα, βεβαιωνόμαστε για την καθαριότητα των εργαλείων μας και της επιφάνειας κοπής.
  • Τα φρούτα το καλοκαίρι χαλάνε πιο εύκολα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και σάκχαρα. Για να τα διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση για περισσότερο καιρό, καλό θα είναι να τα βάζουμε στο ψυγείο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.