ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΑΛΑΤΙΚΑ
Συχνά δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει, αλλά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται προσεκτικό πλύσιμο, για να αποφύγουμε τυχόν τροφιμογενείς νόσους.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο, η λαχανίδα, αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, παρέχοντάς μας θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία από πληθώρα παθήσεων.
Όπως και άλλα λαχανικά και φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά μερικές φορές μολύνονται με επιβλαβή μικρόβια και η κατανάλωσή τους χωρίς να τα μαγειρέψουμε, π.χ. σε σαλάτες και σάντουιτς, μπορεί να μας αρρωστήσει.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις πιθανότητες αυτές; Το αμερικανικό CDC μας δίνει τις οδηγίες για τη σωστή διαχείρισή τους, καθώς και τα βήματα που περιλαμβάνει το πλύσιμο των λαχανικών αυτών.
Το σωστό πλύσιμο λαχανικών
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που δεν είναι προπλυμένα πρέπει να πλένονται καλά πριν τα φάμε, τα κόψουμε ή τα μαγειρεύουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε είναι κάτω από τρεχούμενο νερό. Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι καμία μέθοδος πλύσης δεν μπορεί να αφαιρέσει όλα τα μικρόβια.
Το CDC προτείνει να ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία των λαχανικών.
- Πετάμε σκισμένα ή μαυρισμένα φύλλα, καθώς και τα εξωτερικά φύλλα.
- Ξεπλένουμε τα υπόλοιπα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα απαλά με τα χέρια.
- Τα στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα.
Επίσης, δεν τα μουλιάζουμε, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα φύλλο στα άλλα ή να περάσουν από τον νεροχύτη στα λαχανικά.
Όσο για τη χρήση ξυδιού ή χυμού λεμονιού, δεν θα τα βλάψει, αλλά όπως αναφέρει το CDC δεν γνωρίζει μελέτες που δείχνουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από το νερό.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε
- Επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν μελανιάσει ή καταστραφεί.
- Βεβαιωνόμαστε ότι τα συσκευασμένα προϊόντα συντηρούνται στο ψυγείο ή στον πάγο στο κατάστημα.
- Φυλάσσουμε χωριστά τα προϊόντα αυτά από το ωμό κρέας, τα θαλασσινά και τα αβγά στο καλάθι αγορών, στις τσάντες και στο ψυγείο.
- Τα αποθηκεύουμε σε καθαρό ψυγείο.
- Χρησιμοποιούμε χωριστές σανίδες κοπής και σκεύη για αυτά και για ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αβγά. Αν δεν μπορούμε, τα ετοιμάζουμε πρώτα.
- Πλένουμε τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τις επιφάνειες της κουζίνας με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε χρήση.
- Μαγειρεύουμε καλά ή πετάμε όλα τα προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή τους χυμούς τους.
- Βάζουμε στο ψυγείο τα μαγειρεμένα ή κομμένα λαχανικά εντός 2 ωρών (ή εντός 1 ώρας εάν το φαγητό είναι σε υψηλές θερμοκρασίες).
- Αγοράζουμε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσουμε άμεσα.