ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Το να μην φας στις γιορτές δεν είναι ζητούμενο. Το να μην φας υπερβολικά είναι. Μια διαιτολόγος δίνει έξυπνα tips και επισημαίνει τα λάθη που κάνουμε και καταλήγουμε «σκασμένοι».
Η παγίδα των γιορτών όσον αφορά το φαγητό είναι μία: οι δύο ακραίες στάσεις. Αν θεωρείς ότι δεν πρέπει να «σπάσεις» τη δίαιτα ή τη διατροφή σου και παραμένεις ανελαστικός, το πιο πιθανό είναι να βρεθείς στο αντίθετο άκρο. Εκεί όπου ισχύει το «αν είναι να κάνεις τη γουρουνιά, κάν’ την μέχρι το τέλος». Λάθος. Αναρωτιέσαι πώς να μην φας (πολύ) στις γιορτές;
Το «όλα ή τίποτα» δεν έχει θέση στις γιορτές. Δεν είναι αποτελεσματικά και –κυρίως– δεν ισχύει. Οι γιορτές είναι και για να ευχαριστηθείς το φαγητό, αλλά πρωτίστως την παρέα σου. Με αυτά κατά νου, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για να μην φας υπερβολικά στα γιορτινά τραπέζια, με τη βοήθεια της διαιτολόγου Εύας Τσάκου.
Μην φας (πολύ) στις γιορτές, αλλά μην κάνεις δίαιτα
Μείνε σταθερός στις καλές διατροφικές συνήθειες, όχι στη δίαιτα. Δεν χρειάζεται να έχεις στο νου σου ότι κάνεις κάποια αυστηρή διατροφή, ούτε να μετράς θερμίδες. Βάλε στο νου σου ότι θα επιτρέψεις και μερικές εορταστικές απολαύσεις, χωρίς να παρεκκλίνεις από τη συνήθεια του να τρως σωστά.
Φτιάξε πλάνο
Κάνε ένα πλάνο κατανάλωσης φαγητού και αλκοόλ με βάση τις εξόδους σου. Αυτό δε σημαίνει πως θα μείνεις απόλυτα πιστός στο πλάνο, αλλά πως θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγεις ελάχιστα από αυτό. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό να βάλεις ως στόχο την κατανάλωση 3 μελομακάρονων την εβδομάδα και άλλο να βάλεις ως στόχο το να μη φας πολλά (αυτό είναι πολύ αόριστο). Ο συγκεκριμένος στόχος βοηθάει να έχεις ένα όριο και να αναλάβεις την ευθύνη του πόσο θα ξεφύγεις από αυτό.
Μην ενδίδεις σε όλα τα κεράσματα
Εάν ενδώσεις σε όλα τα κεράσματα θα καταλήξεις με βαρύ στομάχι και αρκετές ενοχές, έχοντας καταναλώσει τρόφιμα που μπορεί να μην σου αρέσουν πολύ. Μπορεί αυτό να συμβαίνει κάθε μέρα. Αξίζει πραγματικά ή μπορείς να είσαι επιλεκτικός στο τι καταναλώνεις; Αρνήσου ευγενικά τα κεράσματα που δεν σε ξετρελαίνουν.
Μην χάνεις γεύματα
Κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι σημαντικό να παραμείνεις πιστός στις καλές σου συνήθειες. Μην χάνεις γεύματα, ούτε φυσικά τις πιο υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Συνόδευσε κάθε γεύμα σου με σαλάτα και μην αμελείς το πρωινό.
Περιόρισε τα γλυκά
Δεν είναι ανάγκη να τρως πολλά γλυκά καθημερινά. Μπορείς να έχεις στο μυαλό σου ένα ανώτατο όριο των 3-4 κομματιών την εβδομάδα και προτίμησε τα πιο ιδιαίτερα. Τα ποιοτικά γλυκά που είναι φτιαγμένα με κάποια ιδιαίτερη συνταγή ή είναι αγορασμένα από κάποιο καλό ζαχαροπλαστείο σίγουρα αξίζουν περισσότερο από ένα συνηθισμένο ντόνατ, για παράδειγμα.
Πώς να μην φας πολύ την ημέρα του τραπεζιού
– Μην φτάσεις νηστικός
Μην φτάσεις πεινασμένος για να μην πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Φρόντισε να έχεις φάει το μεσημέρι ένα ελαφρύ γεύμα, όπως ένα avocado toast ή μία σαλάτα με κάποια πρωτεΐνη (αβγό, τυρί, τόνο, κοτόπουλο) και λίγα κρουτόν ή καλαμπόκι, και μην παραλείπεις τα σνακ και τα φρούτα σου.
– Να είσαι επιλεκτικός
Αξιολόγησε τι πραγματικά θες να δοκιμάσεις από τον γιορτινό μπουφέ. Για παράδειγμα, αν το τραπέζι έχει πολλά γλυκά, πάρε τον χρόνο να σκεφτείς τι σου αρέσει πιο πολύ ή τι μπορεί να μην έχεις δοκιμάσει ξανά.
Τυροπιτάκια, κεφτεδάκια, σοκολατάκια είναι συνηθισμένα εδέσματα σε κάθε πάρτι. Διάλεξε κάτι εκλεκτό και ιδιαίτερο και ας μην είναι ελαφρύ. Μπορεί να είναι μια τάρτα μανιταριών με τυριά ή ένα γλυκό με αλμυρή καραμέλα.
– Μοίρασε το πιάτο σου
Ισχύει εδώ ό,τι και στα τραπέζια των εκδηλώσεων. Μοίρασε το πιάτο σου στα 3 και γέμισε το ένα μέρος με σαλάτα. Οι πολλές πίτες θα σε φουσκώσουν. Προτίμησε το κυρίως με το συνοδευτικό του και κάτι πραγματικά ξεχωριστό και πρωτότυπο. Κατά την ανατροφοδότηση, μην ξεχνάς τα λαχανικά και τη σαλάτα!
– Πίνε αρκετό νερό
Αν και το πολύ νερό δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, διότι αραιώνει τα γαστρικά υγρά, σε ένα γιορτινό τραπέζι που διαρκεί πολύ έχει κάποιο νόημα. Η πρακτική αυτή θα σε βοηθήσει να μην πιεις πολύ αλκοόλ και να κρατάς τα χέρια σου μακριά από περιττά τσιμπολογήματα.
Η Εύα Τσάκου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος.