ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΛΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Έχεις δει τι κινήσεις κάνουν όσοι ξέρουν από καλό καρπούζι; Ζητήσαμε τα μυστικά τους για να μάθουμε πως γίνεται η σωστή επιλογή.
Πέραν της μαγειρικής, που έχω συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα κατακτήσω ποτέ, υπάρχει και μια άλλη μάχη που έχω αποδεχθεί πως έχω χάσει: αυτή της επιλογής φρούτων. Γι’ αυτό και δεν πηγαίνω σε λαϊκές αγορές. Πηγαίνω σε μανάβικα και συνήθως ζητώ από τους εργαζομένους να επιλέξουν για εμένα. Κάθε τέτοια εποχή, αρχίζει η πρόκληση «καρπούζι».
Κάπου τη 10η φορά που τους παρακαλώ να δώσουν λύση στο πρόβλημα μου, οι ευγενείς υπάλληλοι φροντίζουν να με ενημερώσουν για τις πρακτικές που θα με βοηθήσουν να διαλέγω μόνη μου.
Κάπου στη δεύτερη πρόταση, τους σταματώ και τους λέω πως δεν υπάρχει καμία τύχη να εμπεδώσω τις πληροφορίες – ναι, έχω αποτύχει άπειρες φορές. Και μετά τους παρακαλώ να συνεχίσουν να διαλέγουν για μένα.
Στο πρώτο φετινό καρπούζι, ο εργαζόμενος στο μανάβικο μου εξήγησε πως είχε μάθει από τον παππού του πώς να κάνει τη διαλογή. Του ζήτησα να μου πει απλά, λιτά και κατανοητά, τα βασικά που δείχνουν πως το καρπούζι είναι ΟΚ. Δηλαδή, ζωντανό και ώριμο – άρα νόστιμο και γλυκό.
Τα σημάδια για καλό καρπούζι
Τα δύο βασικά σημεία είναι:
- Ο κίτρινος «πάτος», να υπάρχει δηλαδή κίτρινο χρώμα (και όχι άσπρο) στο κάτω μέρος του καρπουζιού, που είναι το αντίστροφο από το σημείο όπου υπάρχει το κοτσάνι.
- Το κοτσάνι να είναι ξερό. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι και άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ενδεδειγμένο.
Μετά μιλήσαμε και για το χτύπημα, που είναι χρήσιμο να «παράγει» βαθύ ήχο. Οποιοσδήποτε άλλος σημαίνει πως καλό θα ήταν να περάσουμε στην επόμενη επιλογή.
Άπαξ και κάνεις την επιλογή, πρέπει να έχεις πρόχειρο και τον τρόπο να κόψεις το καρπούζι, χωρίς να προκαλέσεις τραύμα σε όποιο σημείο του σώματος σου και δίχως να κάνεις την κουζίνα… να μην πω τι.
Βρήκα στο YouTube ένα video που έχει πάνω από 15 εκατομμύρια views, άρα η κυρία που δείχνει τη μέθοδο κάτι έχει κάνει καλά.
Η δεύτερη πρόταση έχει περίπου 1,6 εκατ. views και τεχνική που δεν έχει την παραμικρή «απώλεια».
H τρίτη και τελευταία πρόταση αφορά τρόπο που έχει συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από 1 εκατ. views.