iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Αξίζει να επιλέγεις καλής ποιότητας βαλσάμικο, το οποίο αν συντηρείς σωστά μπορεί να μείνει αναλλοίωτο για χρόνια.

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις 1 ή 2 χρόνια από τότε που ανακάλυψα πως το βαλσάμικο, αφού ανοιχθεί, πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο. Θεώρησα ανεπίτρεπτη αυτή την άγνοια δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προϊόν που υπάρχει πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μου, για να συνοδεύει όχι μόνο σαλάτες, αλλά και σπιτικές πίτσες με προσούτο και ρόκα, ψητά λαχανικά, όσπρια στον ατμό, ενώ τελευταία το δοκίμασα (και εντυπωσιάστηκα) ως σιρόπι, πάνω σε παγωτό βανίλια.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να διαπιστώσεις τη «διάρκεια ζωής» που έχει το βαλσάμικο αφού ανοιχτεί είναι να ελέγξεις την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο μπουκάλι. Εκεί θα δεις να αναφέρεται πως μετά το άνοιγμα το προϊόν πρέπει να διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος. Αν επιλέξεις, μάλιστα, να επενδύσεις σε ένα βαλσάμικο πραγματικά καλής ποιότητας και το διατηρήσεις σωστά, αυτό μπορεί να κρατήσει την υπέροχη γεύση του για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι είναι η οξύτητα του ξυδιού που δρα ως συντηρητικό, πολλά μπουκάλια βαλσάμικου γίνονται καλύτερα όσο περνούν τα χρόνια.

Για την ιστορία, όπως γράφει ο Michael Harlan Turkell στο βιβλίο Acid Trip: Travels in the World of Vinegar, τον 19ο αιώνα οι μητέρες στην περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας έφτιαχναν βαλσάμικο όταν γεννιόταν μια κόρη, ώστε μέχρι να παντρευτεί αυτό να έχει ωριμάσει επαρκώς και να της το προσφέρουν ως δώρο.

Πώς να αποθηκεύεις το βαλσάμικο για να διατηρείται καλύτερα
iStock

Πώς θα ξεχωρίσεις το καλό βαλσάμικο;

Θα το βρεις σε καταστήματα ντελικατέσεν, θα πρέπει να ανήκει σε σε κάποιον γνωστό παραγωγό με πολυετή πείρα στην παρασκευή του και όσο πιο παλαιωμένο είναι, τόσο και πιο γευστικό θα πρέπει να σου φανεί (θα είναι σίγουρα και ακριβότερο). Εξυπακούεται, ότι οι προσθήκες (π.χ. τα σιρόπια) μειώνουν τη γνήσια γεύση του.

Το βαλσάμικο θέλει σκιά και δροσιά

Αν συνηθίζεις να αποθηκεύεις το βαλσάμικο σε κάποιο ντουλάπι κοντά στον φούρνο ή δίπλα σε συσκευές που ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες (όπως το πλυντήριο πιάτων ή εξωτερικά το ψυγείο), ήρθε η ώρα να το μετακινήσεις.

Για να διατηρείται η γεύση του όσο το δυνατόν καλύτερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποθήκευσέ το σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος και μακριά από έντονες οσμές, π.χ. από σκόρδα και κρεμμύδια.

Αν το χρησιμοποιείς κυρίως στις σαλάτες, στις οποίες προτιμάς τα υλικά για το ντρέσινγκ να είναι παγωμένα, είναι προτιμότερο να το φυλάς στο ψυγείο. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό αν στην κουζίνα σου υπάρχει κάποιο άλλο δροσερό μέρος και αν το προϊόν σου είναι καλής ποιότητας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.