ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ –ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΑ– ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
Αν θέλεις να τρως μη εποχικά φρούτα και λαχανικά γεμάτα γεύση, σαν να ήταν... η εποχή τους, σου προτείνουμε τρόπους να τα συντηρήσεις και να τα απολαύσεις –απενοχοποιημένα– εκτός εποχής.
Σπανίως έχω επιθυμήσει καρπούζι τον χειμώνα, φράουλες το φθινόπωρο και μήλα το καλοκαίρι. Και ποτέ δεν έχω αγοράσει. Αν δοκιμάσεις άλλωστε να φας ροδάκινο τον χειμώνα, θα είναι τόσο άγευστο και σκληρό που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το φρούτο του καλοκαιριού. Φρούτα και λαχανικά είναι γευστικά μόνο στην εποχή τους.
Τα φρούτα που καλλιεργούνται εκτός εποχής, συλλέγονται προτού ωριμάσουν, ψύχονται και εν συνεχεία αποστέλλονται με πλοίο ή αεροπλάνο χιλιάδες μίλια μακριά. Όταν τελικά φτάσουν στον προορισμό τους, συχνά θερμαίνονται τεχνητά σε θερμοκήπια, προτού καταλήξουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Τα εποχικά (φρούτα και λαχανικά) είναι πάντα καλύτερα
Οικολογική στάση αυτό δεν είναι, όπως όλοι καταλαβαίνουμε. Δεν είναι όμως ότι κερδίζει η γεύση και το άρωμα στο crash test, επομένως –κομμάτια να γίνει– τα αγοράζουμε και τα απολαμβάνουμε μία στις τόσες.
Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά έχουν πολύ καλύτερη γεύση, όταν συλλέγονται στην εποχή τους. Την άνοιξη έχουμε φρέσκα μπιζέλια, σπαράγγια και νέες πατάτες, ενώ τα καλοκαιρινά ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια, που έχουν ωριμάσει στον ήλιο, είναι ασύγκριτα. Το φθινόπωρο έχουν πλούσια γεύση οι στρουμπουλές, ριγωτές κολοκύθες και τα ζουμερά αχλάδια, ενώ τον χειμώνα απολαμβάνουμε μήλα, πορτοκάλια, καρότα, ρέβες και ραπανάκια.
Το ότι φρούτα και λαχανικά ευδοκιμούν και ωριμάζουν σε συγκεκριμένες εποχές δεν είναι καθόλου άσχετο με τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας. Έρχονται ακριβώς τη στιγμή εκείνη που χρειαζόμαστε περισσότερο τις ευεργετικές βιταμίνες τους. Για να δώσουμε μερικά πρόχειρα παραδείγματα, τα πορτοκάλια χαρίζουν βιταμίνη C την ώρα που τα κρυολογήματα είναι στο φόρτε τους και οι ντομάτες μαζί με τα αγγούρια προσφέρουν ενυδάτωση, προστατεύοντας το δέρμα από τον ήλιο μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Όμως όταν επιλέγουμε να τα αγοράζουμε και να τα καταναλώνουμε σύμφωνα με την εποχικότητά τους, συνεισφέρουμε ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας τη μεταφορά, την κατάψυξη και τη χρήση των θερμοκηπίων.
Προετοιμάστε τα λαχανικά για την κατάψυξη
Αν πάλι θέλουμε να έχουμε όλη τη γεύση των μη εποχικών φρούτων και λαχανικών στο τραπέζι μας, έστω για συγκεκριμένες περιστάσεις, υπάρχουν μερικοί τρόποι να τα συντηρήσουμε για να τα απολαύσουμε απενοχοποιημένα εκτός εποχής.
Σπαράγγια
Αν είστε από αυτούς που αναζητούν το ξεχωριστό αυτό λαχανικό όλο τον χρόνο γιατί λαχταρούν μια ομελέτα με σπαράγγια ή ένα ελαφρύ ριζότο με σπαράγγια, join the club! Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα έχετε απολαυστικά σπαράγγια όποτε τα λιγουρευτείτε: Ξακρίστε τις άκρες των παχύτερων στελεχών και ζεματίστε τα σε βραστό νερό για 2-4 λεπτά. Κατόπιν βουτήξτε τα σε κρύο νερό, στεγνώστε και καταψύξτε σε σακουλάκια τροφίμων. Διατηρούνται για 8-12 μήνες.
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, φρέσκα φασολάκια, μπιζέλια
Ξεπλύνετε και ζεματίστε σε βραστό νερό για 2-4 λεπτά. Βουτήξτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, στεγνώστε τα και καταψύξτε. Καταναλώστε τα εντός 12 μηνών.
Αμπελόφυλλα
Πλύνετε πολύ καλά, ώστε να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Στοιβάξτε τα ανά 20 κομμάτια. Ζεματίστε τα πακέτα για περίπου 30 δευτερόλεπτα σε νερό που κοχλάζει, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και σουρώστε τα σε σουρωτήρι. Δεν χρειάζεται να τα χωρίσετε. Τα εσωτερικά θα αποκτήσουν το ίδιο χρώμα από τη θερμοκρασία των υπολοίπων. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και να στραγγίξουν. Γυρίστε κάθε μάτσο σε ρολό και τυλίξτε σε διάφανη μεμβράνη. Καταψύξτε για 2-3 ώρες στο πολύ μικρό συρτάρι του καταψύκτη για τα παγάκια. Βάλτε τα σε σακούλες τροφίμων για κατάψυξη και διατηρήστε στον καταψύκτη για 6-8 μήνες.
Οδηγίες κατάψυξης των φρούτων
Στρώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Αραδιάστε τα φρούτα, αφού τα έχετε πλύνει και στεγνώσει, σε απόσταση μεταξύ τους. Βάλτε τα στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Όταν θα έχουν παγώσει, μεταφέρετε σε σακουλάκια για κατάψυξη και κολλήστε μια ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση για περίπου 3 μήνες.
Μήλα, αχλάδια
Ξεφλουδίστε, αφαιρέστε τον πυρήνα και κόψτε τα σε φέτες. Καταψύξτε τα, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
Σύκα
Πλύντε, αφήστε να στεγνώσουν και καταψύξτε όπως παραπάνω. Τώρα που ξέρετε το μυστικό και μπορείτε να απολαύσετε τα σύκα όποτε θέλετε, σημειώστε και δυο απίθανες συνταγές: Smoothie με σύκο από την Καρολίνα Δωρίτη και κέικ με ξερά σύκα, χωρίς ζάχαρη, από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Φράουλες
Πλύντε, αφαιρέστε το κοτσάνι, κόψτε στα δύο και καταψύξτε όπως παραπάνω. Όποτε τις λαχταρήσετε, τις βγάζετε από την κατάψυξη και τις απολαμβάνετε – αν έχετε κέφι, φτιάχνετε και μια δροσερή τάρτα με φράουλες.
Το θέμα βασίζεται στο βιβλίο της Τζεν Τσίλινγκσγουρθ Live Green που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.