ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Οι τηγανητές πατάτες είναι για πολύ κόσμο μια αγαπημένη αμαρτία. Αν όμως εξαιρέσεις το τηγάνι, η ταπεινή πατάτα έχει να προσφέρει αρκετά καλά.
Ειδικά όσοι έχουμε πατήσει τα δεύτερα «άντα», είναι συνετό να αποφεύγουμε τις τηγανητές πατάτες. Τι γίνεται όμως με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος;
Η ταπεινή πατάτα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (βλ. oυσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών), παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του ρυθμού του μεταβολισμού και ως εκ τούτου «σπάει» σύνθετες ουσίες σακχάρου με υψηλότερο ρυθμό.
Η περιεκτικότητά της σε άμυλο βοηθά επίσης την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, προάγοντας την υγεία του εντέρου, ενώ η αφθονία που έχει σε κάλιο υποστηρίζει τα νεύρα, τους μυς, τα νεφρά και την καρδιά μας. Βέβαια, εξαιτίας ακριβώς της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο τα άτομα που έχουν μειωμένη νεφρική λειτουργία ή νεφρική νόσο πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση πατάτας – ο γιατρός τους μπορεί να τα ενημερώσει σχετικά.
Πίσω στα θετικά, θα ήθελα να σημειώσεις ότι μελέτη αποκάλυψε πως οι βραστές πατάτες βοηθούν πολύ στο να νιώσουμε χορτάτοι. Το ίδιο ισχύει και όταν είναι σε εκδοχή πουρέ ή όταν τις ψήνουμε.
Τι πάει «λάθος» στις τηγανητές πατάτες
Έρευνα για το τι κάνει στον οργανισμό μας η τηγανητή πατάτα μάς αναγκάζει να αναθεωρήσουμε για το φαγητό που λατρεύουμε από παιδιά. Τα ευρήματα δείχνουν πως όταν τρώμε τηγανητές πατάτες συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, ενδεχομένως να αυξάνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο λόγος προφανώς κι έχει να κάνει με τα λάδια στα οποία τηγανίζονται οι πατάτες.
Γενικά, όταν τηγανίζουμε το όποιο τρόφιμο, το κάνουμε πιο «πυκνό» θερμιδικά, επειδή το εξωτερικό μέρος του χάνει νερό και απορροφά λίπος ή λάδι. Τα έλαια στα οποία τηγανίζονται τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, που έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη.
Έτσι, το να τρώει κανείς πολλές τηγανητές πατάτες μπορεί να ευνοήσει μια σειρά από προβλήματα υγείας (από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη έως καρκίνο, ενώ έχουν συνδεθεί και με το Αλτσχάιμερ).
Σε μικρότερη κλίμακα, όπως ενημέρωσε πρόσφατη έρευνα, οι τηγανητές πατάτες μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Ο λόγος είναι πολυπαραγοντικός. Όταν τηγανίζουμε τις πατάτες προσθέτουμε λιπαρά και θερμίδες, ενώ αφαιρούμε θρεπτική αξία. Εμπίπτουν πλέον στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων, που μάλλον έχεις ακούσει ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, έχει επισημανθεί πως απαιτούν λίγη ενέργεια για να τα επεξεργαστεί το σώμα μας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό μας.
Πώς θα απολαύσεις πατάτες χωρίς ενοχές
Όλα τα παραπάνω τα «σβήνουμε» αν ψήσουμε τις πατάτες στο φούρνο ή το air fryer, αν τις βράσουμε ή αν τις κάνουμε στον ατμό. Με αυτούς τους τρόπους θα πάρουμε όσα ωφέλιμα έχουν να μας δώσουν.
Μια μέτρια μαγειρεμένη πατάτα με τη φλούδα της έχει 118 θερμίδες, 27 γραμμάρια ολικούς υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια διαιτητικές ίνες, 1 φυσικό γραμμάριο ολικών σακχάρων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθόλου ολικά και κορεσμένα λιπαρά, 5 mg νάτριο και 18 mg βιταμίνη C.
Μια πατάτα χωρίς φλούδα προσφέρει μερικά γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά η κατανάλωση της φλούδας θα προσθέσει ένα ακόμα γραμμάριο και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των από 25 έως 38 γραμμαρίων. Αν φάμε πατάτες με τη φλούδα, θα έχουμε και λιγότερες πιθανότητες για δυσκοιλιότητα.
Γιατί πρασινίζουν;
Η έκθεση της πατάτας απευθείας στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει η λευκή σάρκα πράσινη και να σχηματιστούν βλαστάρια. Αυτό υποδηλώνει τον σχηματισμό σολανίνης, μιας πικρής χημικής ουσίας που μπορεί να είναι τοξική εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Για να κρατήσουμε μακριά τη σολανίνη, αποθηκεύουμε τις πατάτες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον, ή σε μια χάρτινη σακούλα. Αν η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης είναι 7 με 10°C, μπορούν να συντηρηθούν αναλλοίωτες έως και τρεις μήνες.