ΠΟΙΟ ΠΟΤΟ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ;
Το ποτό στο μπαρ των καλοκαιρινών διακοπών είναι μια επιλογή που συχνά κάνεις απερίσκεπτα. Φυσικά και οι διακοπές είναι η στιγμή να το ρίξεις έξω, όμως διάβασε και όσα έχει να σου πει μια διαιτολόγος σχετικά με την πιο «υγιεινή» κατανάλωση αλκοόλ.
Ένα ποτό στο μπαρ των καλοκαιρινών διακοπών είναι σχεδόν προϋπόθεση. Είναι όμως σωστό αυτό; Στο κοντινό παρελθόν η πεποίθηση ότι ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα περισσότερο ωφελεί παρά βλάπτει ήταν αρκετά διαδεδομένη. Αρκετοί μάλιστα εξακολουθούν να το πιστεύουν και σήμερα. Όμως όλες οι καινούργιες έρευνες συνδέουν το αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες με διάφορα προβλήματα, ανάμεσα στα πιο συχνά ο καρκίνος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που δεν επηρεάζει την υγεία, όταν πρόκειται για κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι μια τοξική, ψυχοδραστική ουσία που προκαλεί εξάρτηση και έχει ταξινομηθεί ως ουσία στην καρκινογόνο ομάδα 1 από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Πρόκειται για την ομάδα υψηλότερου κινδύνου, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον αμίαντο, την ακτινοβολία και τον καπνό. Το αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον 7 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών τύπων, όπως ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του μαστού.
Πόσο αλκοόλ «επιτρέπεται» να πίνεις;
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ασφαλές επίπεδο χρήσης αλκοόλ. Δεν έχει σημασία πόσο πίνετε - ο κίνδυνος για την υγεία του πότη ξεκινά από την πρώτη σταγόνα οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο επιβλαβές είναι ή, με άλλα λόγια, όσο λιγότερο πίνετε, τόσο ασφαλέστερο είναι», εξηγεί η Dr Carina Ferreira-Borges, επικεφαλής της ομάδας για τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών και περιφερειακή σύμβουλος για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στο γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Με αυτές τις συστάσεις κατά νου, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Εύα Τσάκου, έχει γίνει πολύ πιο προσεκτική στην εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ που κάνει και έχει υιοθετήσει στις εξόδους της και μη αλκοολούχες επιλογές, όπως η μπίρα χωρίς αλκοόλ. «Στόχος μου είναι να μην ξεπερνάω τις 2-3 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα, όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι κρασί ή 1 μπίρα 330ml ή 1 ποτό», μας λέει.
Ποιο ποτό συστήνει διαιτολόγος;
Τι είδος ποτού όμως επιλέγει όταν βγαίνει έξω και ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που όλο και σε κάποιο μπαρ θα βρεθούμε όλοι; «Είμαι λάτρης της μπίρας και του κρασιού, συνεπώς αποτελούν τις πιο βασικές επιλογές μου όταν βγω έξω για φαγητό ή ποτό. Σπάνια θα πιώ κάποιο άλλο ποτό, εκτός εάν είναι καλοκαίρι όπου μπορεί να επιλέξω μια μαργαρίτα ή κάποιο ελαφρύ κοκτέιλ με βάση το τζιν», αναφέρει.
Πράγματι, με βάση τα συστατικά των αλκοολούχων σκευασμάτων φαίνεται ότι το πιο «υγιεινό» ποτό είναι η μπίρα. Περιέχει 93% νερό και 4% αλκοόλ, ενώ και τα υπόλοιπα συστατικά της, μαγιά, λυκίσκος και βύνη κριθαριού ή κάποιου άλλου δημητριακού, είναι θρεπτικά.
Τα 100γρ. μπίρας έχουν 43 θερμίδες (το 1 κουτάκι περίπου 153), 3,5γρ. υδατανθράκων, 0,46γρ. πρωτεϊνών, καθόλου λιπαρά και καθόλου ζάχαρη, ενώ προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα (κυρίως σελήνιο και πυρίτιο), υψηλή αναλογία σε κάλιο/νάτριο και διαιτητικές ίνες.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ποτά, αξίζει να θυμάσαι ότι το λευκό κρασί είναι προτιμότερο να συνδυαστεί με σόδα, διότι έτσι μειώνονται οι θερμίδες του αλκοόλ στο ποτήρι, ενώ αν προτιμάς τα κοινά οινοπνευματώδη, τύπου ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τζιν και ρούμι, επίλεξε να τα πιείς σκέτα, για να πάρεις όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, καθώς τα κοκτέιλ προσφέρουν πολλές θερμίδες λόγω της ζάχαρης που περιέχουν.