ΠΟΙΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ ΔΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Ευρήματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι ένα μπαχαρικό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με ένα φάρμακο για τη δυσπεψία.
Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε ακούσει για κάποιον φίλο ή γνωστό που προσπαθεί να επωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά. Άλλος λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμά, άλλος βάζει το μπαχαρικό σε ένα ποτήρι με νερό δημιουργώντας ένα αντιφλεγμονώδες ρόφημα, ενώ κάποιοι φτιάχνουν μια πάστα από κουρκουμά και νερό για να αντιμετωπίσουν το στοματικό έλκος.
Τα τελευταία χρόνια ο κουρκουμάς έχει κατακτήσει σημαντική θέση και στις δυτικές κουζίνες. Ταιριάζει ιδανικά σε σούπες, ιδιαίτερα στη δυναμωτική κοτόσουπα και την –πιο ιδιαίτερη– σούπα κολοκύθας, αλλά ακόμα και σε αγαπημένα μας smoothies.
Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό BMJ, έδειξε ότι το αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό μπαχαρικό μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά και κατά της δυσπεψίας. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως η δυσφορία στο στομάχι, το φούσκωμα και η ναυτία.
Ο κουρκουμάς στο μικροσκόπιο: τι έδειξε η μελέτη
Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς από νοσοκομεία της Ταϊλάνδης μεταξύ του 2019 και του 2021. Η μελέτη αξιολόγησε πάνω από 150 άτομα με δυσπεψία και τα χώρισε τυχαία σε τρεις ομάδες θεραπείας:
- μία ομάδα λάμβανε το φάρμακο ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας,
- μία ομάδα λάμβανε συμπλήρωμα κουρκουμίνης τέσσερις φορές την ημέρα,
- και μία ομάδα λάμβανε και τα δύο.
Η μελέτη έδειξε ότι μετά από σχεδόν δύο μήνες θεραπείας οι ομάδες δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η από του στόματος χορηγούμενη κουρκουμίνη ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή και ότι οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους με παρόμοιο τρόπο.
Περιορισμοί και επιφυλάξεις
Ενώ τα συμπεράσματα μοιάζουν ενθαρρυντικά, οι ερευνητές αναγνώρισαν και ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, όπως το μικρό μέγεθος αυτής, τη σύντομη περίοδο παρέμβασης και την έλλειψη δεδομένων μακροχρόνιας παρακολούθησης.
Επίσης, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, ωστόσο ένα ερώτημα είναι το αν οι δόσεις της κουρκουμίνης στον «μαγειρικό» κουρκουμά είναι επαρκείς και μπορούν να δώσουν αντίστοιχα αποτελέσματα.
Όπως δήλωσαν και οι ερευνητές, το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και σε βάθος χρόνου μελέτες προκειμένου να εξαχθούν σαφέστερα συμπεράσματα.