ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ
Στη λίστα με τις τροφές και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγεις όταν παίρνεις αντιβίωση υπάρχουν και συστάσεις που δεν περίμενες.
Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι η λήψη αντιβιοτικών δεν πρέπει να συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ, εφόσον κάτι τέτοιο υποδεικνύει το φύλλο οδηγιών χρήσης. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι υπάρχουν και τροφές που θα πρέπει να αποφεύγει κανείς όταν παίρνει αντιβίωση, αν θέλει η αγωγή του να είναι να επιτυχημένη.
Πώς επηρεάζουν τα τρόφιμα και τα ποτά τη λήψη φαρμάκων;
- Κάποιες τροφές μπορεί να έχουν επίδραση στον τρόπο που ένα φάρμακο απορροφάται, κάνοντάς το λιγότερο αποτελεσματικό.
- Άλλες, σε συνδυασμό με την αντιβίωση, αυξάνουν την πιθανότητα στομαχικής αναστάτωσης.
- Επιπλέον, τα αντιβιοτικά έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου (την ισορροπία δηλαδή των βακτηρίων στο έντερο), μειώνοντας τόσο τα επιβλαβή όσο και τα ωφέλιμα βακτήρια. Η διατροφή και τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν αυτή την επίδραση στα ωφέλιμα βακτήρια και μαζί τις δυσάρεστες παρενέργειες, π.χ. διάρροια.
Τι να μην τρως ή πίνεις όταν παίρνεις αντiβίωση
– Γαλακτοκομικά προϊόντα
Η ανησυχία σχετίζεται με την περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών (ή άλλων εμπλουτισμένων τροφίμων) σε ασβέστιο. Σύμφωνα με μελέτες, όταν το ασβέστιο βρίσκεται στο στομάχι και το έντερο ταυτόχρονα με ορισμένα αντιβιοτικά, μπορεί να προσκολληθεί σε αυτά και να αποτρέψει τη σωστή απορρόφησή τους. Αν το φάρμακο δεν απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό, η θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείς να καταναλώνεις ασβέστιο αν παίρνεις αντιβίωση, αρκεί να αφήνεις να περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες αφού πάρεις το φάρμακο. Ωστόσο, πριν τη λήψη του συζήτησέ το με τον γιατρό που στο χορήγησε.
– Καφεϊνούχα ποτά
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πως όταν τα αντιβιοτικά λαμβάνονται μαζί με καφεΐνη μπορεί να ενταθούν οι παρενέργειες και των δύο. Δηλαδή, μπορεί το άτομο να εμφανίσει νευρικότητα, πονοκεφάλους, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και άλλες παρενέργειες. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί ακόμα και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντιβίωση.
Αν το να κόψεις εντελώς τον καφέ τις ημέρες εκείνες σου είναι δύσκολο, προσπάθησε τουλάχιστον να τον μειώσεις και να αποφύγεις εντελώς τα ενεργειακά ποτά που έχουν υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
– Αλκοόλ
Η αποφυγή του αλκοόλ είναι η πιο συχνή σύσταση όταν παίρνει κανείς αντιβίωση καθώς υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
- Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει μία λοίμωξη.
- Κάποια αντιβιοτικά αλληλοεπιδρούν άμεσα με το αλκοόλ και μπορεί να σε κάνουν να εμφανίσεις συμπτώματα όπως σοβαρή ναυτία, έξαψη, εφίδρωση ή σύγχυση.
- Τόσο το αλκοόλ όσο και συγκεκριμένα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο συκώτι.
– Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Αυτό δεν το περίμενες, σωστά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν λαμβάνεις αντιβίωση, τροφές όπως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης θα πρέπει να περιορίζονται, καθώς μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του φαρμάκου. Αυτό θα οδηγήσει στο να μην εξελιχθεί σωστά η θεραπεία. Ωστόσο, αφού ολοκληρώσεις τη θεραπεία χρειάζεται να επιστρέψεις στις τροφές αυτές άμεσα, για να επαναφέρεις το έντερό σου στην πρότερη καλή του κατάσταση.
– Όξινες τροφές
Τα επίπεδα οξύτητας μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του φαρμάκου μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Τις ημέρες που παίρνεις αντιβίωση απόφυγε τα αναψυκτικά, τις σάλτσες ντομάτας, το κίτρο και άλλες πολύ όξινες τροφές, που την ίδια ώρα μπορεί να αναστατώσουν και το στομάχι σου.
– Επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη
Οι τροφές αυτές μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και αυξάνουν δυνητικά την πιθανότητα δευτερογενών λοιμώξεων. Επιπλέον, οι τροφές αυτές δεν έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι να τρως και να πίνεις όταν παίρνεις αντιβίωση
- Προβιοτικά τρόφιμα, που θωρακίζουν την υγεία του εντέρου, ή προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος, που εξισορροπούν τα καλά βακτήρια.
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ, η kombucha, το kimchi, είναι επίσης καλές πηγές ζωντανών, ευεργετικών βακτηρίων.
- Σούπες, που παρέχουν καλή ενυδάτωση και δεν βαραίνουν το στομάχι.
- Πολύ νερό, ειδικά αν υποφέρεις από διάρροιες.