iStock

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι μια πραγματικά δυσάρεστη εμπειρία η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας κάνει να ανακτήσουμε σύντομα την όρεξή μας.

Θυμάμαι καλή μου φίλη στο σχολείο να υποφέρει από στομαχικό πόνο για αρκετούς μήνες. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει έλκος στομάχου και οι οδηγίες τους περιλάμβαναν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές, όπως την αποφυγή όξινων και την προτίμηση «στεγνών» τροφών.

Ο πόνος και η γενικότερη δυσφορία στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Το σημαντικό είναι κάποιος να μπορεί να ξεχωρίσει τις απλές στομαχικές διαταραχές (πχ μια ήπια ενόχληση μετά από ένα γεύμα) από μια σοβαρότερη κατάσταση. Σύμφωνα με το αμερικανικό ακαδημαϊκό κέντρο Mayo Clinic, οι τελευταίες μπορεί να εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος που επιμένει για πολλές μέρες, οι επανειλημμένοι εμετοί, η ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία και η διάρροια που διαρκεί μέρες. Τότε είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον γιατρό για παροχή άμεσης βοήθειας.

Ποιες τροφές αποφεύγουμε όταν έχουμε στομαχικές διαταραχές

Όταν μιλάμε για απλές στομαχικές διαταραχές, η διατροφή παίζει σίγουρα κομβικό ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι τύποι αυτών μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται στις τροφές που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, διαδεδομένη στα παιδιά και πιθανή στους ενήλικες είναι η αλλεργία στα αβγά, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων δυσπεψία, κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Άλλα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα είναι τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα φιστίκια και το γάλα. Ωστόσο, κάποιος μπορεί να παρουσιάζει μια τροφική δυσανεξία και όχι μια πλήρη αλλεργία σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα, η οποία να προκαλεί τις ενοχλήσεις στο στομάχι.

στομάχι
iStock

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ένα μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο, τα διαφορετικά συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό «μενού». Ειδικότερα, η γαστρεντερολόγος Christine Lee, MD, δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Όταν αντιμετωπίζετε φουσκώματα και αέρια εξαιτίας της δυσκοιλιότητας, αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα και χαμηλά σε φυτικές ίνες, όπως το γρήγορο φαγητό, τα κατεψυγμένα γεύματα και τα συσκευασμένα σνακ.
  • Αν έχετε διάρροια, αποφύγετε τροφές που την επιδεινώνουν, όπως τα όξινα φρούτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά ή πικάντικα φαγητά και η ζάχαρη.
  • Αν έχετε κράμπες στο στομάχι, αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα και τις επεξεργασμένες τροφές.

Τι προτιμάμε

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί λένε ότι όταν ταλαιπωρούμαστε από στομαχικές διαταραχές, είναι προτιμότερο να καταφεύγουμε στα «άνοστα» φαγητά που χωνεύονται πιο εύκολα.

στομάχι
iStock

Συνήθως, η διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος αναρρώνει από μια ασθένεια όπως η Covid-19, τότε θα πρέπει να προτιμάει εύπεπτες τροφές και να πίνει άφθονο νερό. Παράλληλα, συνιστάται η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων τροφών όπως τα κράκερ, οι μπανάνες και τα απλά τοστ (αποφύγετε το ψωμί ολικής άλεσης λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες), αντί για την κατανάλωση ολόκληρων γευμάτων.

Τέλος, το τζίντζερ (που ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων) θεωρείται, επίσης, καταπραϋντικό για το στομάχι και μπορείτε να το ψιλοκόψετε και να το προσθέσετε σε μια κούπα τσάι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.