ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Υπάρχουν τροφές που η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μάθε ποιες είναι αυτές.
Δυσκοιλιότητα, μια γαστρεντερική διαταραχή με την οποία ζουν καθημερινά έως και το 30% των ανθρώπων. Εκδηλώνεται κυρίως με τις μη συχνές κενώσεις ή/ και την αλλαγή στη σύσταση των κοπράνων. Ανάλογα με τη μείωση της συχνότητας κένωσης του γαστρεντερικού, αλλά και την ταυτόχρονη ή μη παρουσία άλλων συμπτωμάτων (πόνος, ναυτία, μετεωρισμός κ.α.) κατατάσσεται σε κατηγορία σοβαρότητας. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των κενώσεων σε λιγότερες από τρεις την εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως μέτριας μορφής δυσκοιλιότητα, ενώ σοβαρή είναι η δυσκοιλιότητα όπου οι κενώσεις καθυστερούν πάνω από μια εβδομάδα.
Σίγουρα μια διατροφή πλήρης θρεπτικών συστατικών και με ποικιλία τροφίμων είναι αυτό που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να έχουμε ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες τροφές, που αν το παρακάνουμε με την κατανάλωσή τους, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ποιες είναι αυτές;
5 κατηγορίες τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα
Το κόκκινο κρέας: η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά καθιστούν βραδύτερη τη διέλευσή του από το γαστρεντερικό σύστημα και οι πρωτεΐνες του δυσχεραίνουν την πέψη.
Το λευκό ψωμί: η γλουτένη του ψωμιού μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της δυσκοιλιότητας, αλλά η πολύ μικρή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι ο κύριος λόγος της επιδείνωσης αυτής.
Τα επεξεργασμένα-τυποποιημένα τρόφιμα: η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά σε συνδυασμό με την αυξημένη συγκέντρωση ζάχαρης και τη μειωμένη παρουσία φυτικών ινών (εξαιτίας του βαθμού επεξεργασίας τους), δημιουργούν ένα άκρως ευνοϊκό «κοκτέιλ» παραγόντων επιδείνωσης μιας ήδη υπάρχουσας διαταραχής.
Ο καφές και η σοκολάτα: η κατανάλωση καφέ σε σημείο που να προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό δυσχεραίνει την κένωση του εντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την ένταση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Η σοκολάτα, με τη σειρά της, αφενός λόγω της καφεΐνης λειτουργεί επιβαρυντικά, αφ' ετέρου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες και δύσκολες κενώσεις εξαιτίας των λιπαρών που περιέχει.
Τα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα αυτά με πλήρη λιπαρά και τα τυριά με πολλά λιπαρά): Το υψηλό ποσοστό λιπαρών και οι πρωτεΐνες τους καθιστούν τα τρόφιμα αυτά δύσκολα στην επεξεργασία τους κατά τη διαδικασία της πέψης και καθυστερούν την έλευσή τους από το γαστρεντερικό. Ταυτόχρονα, η παρουσία σακχάρων, των οποίων η διάσπαση παράγει αέρια, μπορεί να προξενήσει μετεωρισμό, επιδεινώνοντας το βαθμό δυσκοιλιότητας.
Η Μαρία Δρίλλη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.