ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Τα εποχικά είδη που θα βρείτε στον πάγκο του μανάβη και του ψαρά τον μήνα Μάρτιο έχουν να σας προσφέρουν αντιοξειδωτικά και άλλα στοιχεία πολύτιμα για την υγεία.
H αξία της μεσογειακής διατροφής με βάση τα φυτοφαγικά πιάτα είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Η συμβολή της στην πρόληψη και την καλή υγεία έχει αποδειχτεί και επιστημονικά και πλέον συστήνεται από γιατρούς και διατροφολόγους.
Όμως, για να έχουμε καλύτερη υγεία, είναι σημαντικό να παίρνουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες μιας τροφής, κάτι που συμβαίνει αν επιλέγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή. Οι κύκλοι των εποχών δεν είναι τυχαίοι και είναι σημαντικό η διατροφή μας να συμβαδίζει με τον δρόμο της φύσης.
Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους κερδίζουμε τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ τρώγοντας λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής ενδέχεται να προσλάβουμε χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και ορμόνες.
Οι εποχικές τροφές είναι επίσης καλύτερες για το περιβάλλον, καθώς έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση από το περιβόλι στο πιάτο. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές είναι οι πιο «φρέσκιες» για τον μήνα Μάρτιο.
Τα φρούτα
Στην κατηγορία συγκαταλέγονται τα γκρέιπφρουτ, λεμόνια, περγαμόντα, πορτοκάλια, σαγκουίνια, φράπες και αβοκάντο, ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά οι φράουλες και τα νεράντζια και αυτό μεταφράζεται σε πολλή βιταμίνη C, την οποία έχουμε σίγουρα ανάγκη αυτόν τον συνήθως κρύο μήνα του χρόνου.
Τα λαχανικά
Οι αγκινάρες, τα αντίδια, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα παντζάρια, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, οι πατάτες, τα ραπανάκια και οι σελινόριζες είναι στην καλύτερή τους εποχή.
Τα χόρτα και τα μυρωδικά
Στην κατηγορία αυτή έχουμε τις καυκαλήθρες, τα μάραθα, τα μυρώνια, τα σέλινα, τα σέσκουλα και το σπανάκι. Είναι σημαντικό να μην λείπουν τα χόρτα από τη διατροφή μας, καθώς τα άγρια χόρτα της ελληνικής φύσης βρέθηκε πρόσφατα ότι είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά
Πλούσιος μήνας ο Μάρτιος σε θαλασσινές τροφές, καθώς προσφέρει στο πιάτο μας αθερίνες, αχιβάδες, γαρίδες, γλώσσες, γοφάρια, γυαλιστερές, καλαμάρια, κουτσομούρες, κυδώνια, λιθρίνια, μπαρμπούνια, πεσκανδρίτσες, πέρκες, σαρδέλες και χταπόδια.