iStock

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ

Τι να φάμε σε ένα μεζεδοπωλείο προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τη διατροφή μας; Ποιους μεζέδες να προτιμάμε και ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην «ξεφύγουμε»;

Το μεζεδοπωλείο είναι μια μεγάλη παγίδα σε περίπτωση που κάνουμε δίαιτα ή ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή. Και αυτό επειδή έχουμε την εντύπωση ότι πάμε «για έναν μεζέ» κι όχι για ένα κανονικό, πλήρες γεύμα.

Καθώς όμως οι μεζέδες πάνε κι έρχονται και κουβαλάνε μέσα τους ουκ ολίγα λιπαρά και υδατάνθρακες, ενώ τις περισσότερες φορές είναι τηγανητοί, ο έλεγχος χάνεται γρήγορα.

Αν στην παραγγελία προσθέσουμε και μερικά (παραπάνω, σίγουρα) ποτηράκια κρασί, ο έλεγχος δεν υφίσταται καν. Μετατρέπεται σε κούφια λέξη, όσο εμείς τσουγγρίζουμε, τρώμε και πίνουμε ευτυχείς.

Φυσικά, κανείς δεν λέει να μην το κάνουμε αυτό. Η αξία του μεζεδοπωλείου είναι, θα λέγαμε... ολιστική, αφού ευφραίνει καρδίαν και αυτό από μόνο του είναι υπέροχο.

Πλην όμως, αν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε συχνά για μεζέδες ή αν η δίαιτά μας δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καλό είναι να επανεξετάσουμε τις συνήθειές μας.

Μεζέδες
Unsplash Δέσποινα Γαλάνη

Οι παρακάτω συμβουλές έχουν να κάνουν με τις υγιεινές επιλογές που σίγουρα έχουμε και στο μεζεδοπωλείο, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να νιώθουμε περιορισμένοι, όπως άλλωστε και στο σουβλατζίδικο.

Οι 3 βασικοί κανόνες

  1. Πρώτος και βασικός κανόνας είναι ο έλεγχος στο κρασί και όχι στο φαγητό. Κι αυτό γιατί το παραπάνω κρασί μάς χαλαρώνει και μας κάνει να χάνουμε τον έλεγχο και στο φαγητό. Συνεπώς, 2 ποτηράκια είναι αρκετά, ώστε να μην ζαλιστούμε και... ξεχαστούμε.
  2. Ο επόμενος κανόνας έχει να κάνει με τη μαγική λέξη «πιάτο». Ζητάμε πάντα ατομικά πιάτα, τα οποία γεμίζουμε κατά το ήμισυ με σαλάτα. Όταν έρθουν οι μεζέδες, επιλέγουμε από έναν της αρεσκείας μας. Δεν είναι ανάγκη να δοκιμάσουμε τα πάντα, ούτε να βάλουμε πολλά κεφτεδάκια στο πιάτο μας. Έτσι, όταν θα έρθουν οι καινούργιοι μεζέδες, θα ξαναγεμίσουμε με σαλάτα και θα προσθέσουμε 2-3 ακόμη κομμάτια.
  3. Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεκινήσουμε με ψωμί – ξέρετε, εκείνα τα φρυγανισμένα με το λάδι, το αλάτι και τη ρίγανη, που φτάνουν να γίνουν και 3 και 4 ακόμη και 5, μαζί με λίγο τζατζίκι ή σαλτσούλα από τον μεζέ. Βάλτε το ψωμάκι στο παιχνίδι όταν έρθουν οι μεζέδες και περιοριστείτε αυστηρά στη 1 φέτα.

Μεζέδες
Unsplash Robert Anasch

Ποιους μεζέδες να διαλέξετε

Βάλτε στο πιάτο σας μια ποικιλία από μεζέδες, που να περιέχουν πρωτεΐνη (ψάρι, κρέας, τυρί, όσπρια), φυτικές ίνες (λαχανικά, όσπρια) και λίγους υδατάνθρακες (πατάτες, ρύζι, πίτα). Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα ισορροπημένο, πλήρες γεύμα. Ιδανικά προτιμήστε χταπόδι ξιδάτο ή στα κάρβουνα, γαρίδες ψητές, φάβα, γίγαντες, τζατζίκι.

Ποιους μεζέδες να αποφύγετε

Αποφύγετε τους τηγανητούς μεζέδες, επειδή περιέχουν πολύ λίπος και πέφτουν βαριοί στο στομάχι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του λαδιού μέσα στο οποίο τηγανίζονται.

Τα σπορέλαια με τα οποία συνήθως τηγανίζονται οι τροφές στα μεζεδοπωλεία δεν είναι τόσο ανθεκτικά στις θερμοκρασίες του τηγανιού. Συνεπώς χάνουν την όποια θρεπτική τους αξία και γίνονται επιβλαβή από την επαναλαμβανόμενη χρήση.

Καλύτερα μείνετε μακριά από –ή τουλάχιστον περιορίστε– κεφτεδάκια παντός είδους (ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κ.ά.), σαγανάκι, μπουρεκάκια με τυρί, χωριάτικο λουκάνικο και σπετζοφάι, καθώς και μπεκρή μεζέ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.