ΠΟΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΓΕΥΣΤΙΚΑ
Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι γευστικά, αρκεί να ξέρεις πώς να τα επιλέξεις. Τόσο η υφή όσο και η γεύση έχουν σημασία!
Όλοι λατρεύουμε τα ζυμαρικά! Το κακό είναι ότι τα συμβατικά ζυμαρικά φτιάχνονται από σιτάρι και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες, ενώ θεωρούνται τροφή επίπονη για το έντερο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη, πράγμα που τους αναγκάζει να απομακρύνουν τα συμβατικά ζυμαρικά από τη διατροφή τους. Το καλό είναι ότι πλέον υπάρχουν άπειρες επιλογές ζυμαρικών χωρίς γλουτένη.
Κάποια gluten-free ζυμαρικά φτιάχνονται από καλαμπόκι, κάποια από όσπρια όπως φακές, ρεβίθια ή ακόμα και φάβα, άλλα γίνονται από κινόα, από φαγόπυρο, πολλά γίνονται από ρύζι κ.ά.
Ποια είναι όμως τα καλύτερα; Πιθανόν να σας έχει τύχει να φάτε ένα αποτυχημένο πιάτο από κάποιο υποκατάστατο συμβατικού ζυμαρικού, το οποίο να είχε είτε περίεργη υφή είτε περίεργη γεύση. Απογοήτευση!
Πώς διαλέγουμε ζυμαρικά χωρίς γλουτένη
Η αλήθεια είναι ότι το πιο σημαντικό κριτήριο όταν διαλέγουμε τέτοια εναλλακτικά ζυμαρικά είναι να μη διαλύονται και να μη λασπώνουν μετά το βράσιμο. Αυτό για κάποια είδη είναι αρκετά δύσκολο και είναι ο λόγος που κάποια εναλλακτικά ζυμαρικά δεν γίνονται σε σχήμα σπαγγέτι, για παράδειγμα, αλλά τα βρίσκουμε σε μικρά σχήματα τύπου πένες και φουσίλι.
Διαφορές υπάρχουν και από εταιρεία σε εταιρεία, δεν είναι π.χ. όλα τα ζυμαρικά από φακή ίδια μεταξύ τους. Σημαντικό είναι να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες παρασκευής που αναγράφονται σε κάθε πακέτο, γιατί πολλά δεν βράζονται όπως τα συμβατικά ζυμαρικά, ενώ άλλα π.χ. θέλουν ξέβγαλμα με κρύο νερό αφού βράσουν.
Προσωπικά, προσπαθώ να επιλέγω ζυμαρικά που να με ικανοποιεί η υφή τους αλλά και να είναι θρεπτικά και ωφέλιμα στην υγεία, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα συμβατικά.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες που προσπαθούν να αντιγράψουν τα συμβατικά ζυμαρικά σε όψη και υφή συχνά χρησιμοποιούν ένα μείγμα από άλευρα καλαμποκιού και ρυζιού. Αυτά έχουν μεν καλό αποτέλεσμα, αλλά από άποψη θερμίδων και υδατανθράκων είναι πιο κοντά στα συμβατικά ζυμαρικά (και βασικά πιο πλούσια σε υδατάνθρακες από το σιτάρι) απλά χωρίς τη γλουτένη.
Γενικά, τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από όσπρια είναι θρεπτικά και πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά διατηρούν πιο δύσκολα καλή υφή ενώ καμιά φορά η γεύση τους μπορεί να μην αρέσει πολύ. Θέλουν δοκιμές και πειράματα για να καταλήξουμε σε αυτά που μας ικανοποιούν καλύτερα, όπως επίσης θέλουν την κατάλληλη σάλτσα, σίγουρα με έντονη γεύση.
Αντίθετα, τα ζυμαρικά αλλά και τα νουντλς από ρύζι είναι μια σίγουρη επιλογή όσον αφορά γεύση και υφή. Πολλοί πιθανόν να έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή νουντλς από ρύζι σε κάποιο ασιατικό πιάτο, που διατηρούν ωραία υφή, είναι εύγεστα και προσαρμόζονται σε πολλών ειδών συνταγές. Ιδιαίτερα καλή επιλογή είναι τα ζυμαρικά από καστανό ρύζι αντί για άσπρο, αφού είναι πιο θρεπτικά και ωφέλιμα για την υγεία, ενώ συστήνονται και σε διαβητικούς. Μια συνταγή στην οποία χρησιμοποιώ τέτοια ζυμαρικά είναι αυτή με το πέστο άνηθου.
Η κινόα έχει επίσης καλά αποτελέσματα τόσο σε υφή όσο και σε γεύση. Τα ζυμαρικά από κινόα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά και φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.
Ιδιαίτερα θρεπτικά είναι και τα ζυμαρικά από φαγόπυρο αλλά θέλουν ιδιαίτερη διαχείριση στο βράσιμο για να διατηρηθούν καλά. Συνήθως τα προτιμώ σε κρύα πιάτα, όπως π.χ. σε σαλάτες.