ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ;
Για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά την αύξηση των μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών και των πρόσθετων σακχάρων σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουμε;
Όταν πριν από μερικούς μήνες σκέφτηκα ότι ήταν καλή ιδέα να κόψω τη ζάχαρη από τη διατροφή μου, ένας από τους προβληματισμούς μου ήταν πώς και σε ποιο βαθμό θα μπορούσα να αποφύγω τα πρόσθετα σάκχαρα που κρύβονται στις έτοιμες και τις συσκευασμένες τροφές.
Δεν είναι μόνο ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορεί να σε πετύχουν «σε μια στιγμή αδυναμίας», αλλά και το ότι βρίσκονται παντού, γεγονός που συχνά σου κινεί την περιέργεια να τα δοκιμάσεις.
Τελικά, συνειδητοποίησα ότι τα πρόσθετα σάκχαρα στα συσκευασμένα τρόφιμα ήταν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι νόμιζα. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, διαρκώς αυξάνονται σε ποσότητα!
Ειδικότερα, νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων και των μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά έχει αυξηθεί πολύ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Αυστραλία.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης και των μη θρεπτικών γλυκαντικών σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά την περίοδο από το 2007 έως το 2019. Η έρευνα ήταν παγκόσμια και αφορούσε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες χωρών.
Οι μελετητές συμπέραναν ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο καταναλώνει κατά 36% περισσότερα μη θρεπτικά γλυκαντικά στα ποτά, ενώ τα προστιθέμενα σάκχαρα σε συσκευασμένα τρόφιμα είναι κατά 9% υψηλότερα.
Γενικά, η χρήση γλυκαντικών ουσιών ως υποκατάστατων της ζάχαρης συνηθίζεται σε διάφορα τρόφιμα, συχνά λόγω της θεωρίας ότι είναι πιο υγιεινά, ενώ στα ποτά τη συναντάμε ιδιαίτερα στα ανθρακούχα αναψυκτικά.
Οι δυνητικοί κίνδυνοι των γλυκαντικών ουσιών
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα παραπάνω συμπεράσματα ενέχουν κινδύνους, αφού η χρήση μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών δεν είναι αθώα. Πρόσφατες ανασκοπήσεις ερευνών υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών υλών μπορεί να συνδέεται με διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, ενώ μπορεί να διαταράξει και το μικροβίωμα του εντέρου.
Και, φυσικά, η γλυκιά γεύση αυτών των ουσιών μάς κάνει να θέλουμε ακόμη περισσότερα γλυκά τρόφιμα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην ηλικία διαμόρφωσης και ανάπτυξης των γευστικών τους προτιμήσεων.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως χαρακτηρίζουν οι ερευνητές της παραπάνω μελέτης τα τρόφιμα που περιέχουν μη θρεπτικά γλυκαντικά) είναι επίσης επιβλαβή για το περιβάλλον, επειδή καταναλώνουν σημαντικούς πόρους, όπως ενέργεια, νερό, υλικά συσκευασίας και πλαστικά απόβλητα.
Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η αυξανόμενη χρήση μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων μελλοντικά, γι’ αυτό και η χάραξη κατάλληλης διατροφικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία είναι απαραίτητη.