iStock

ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΙΤΕΣ; ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΟ-ΓΙΟ»

Δύο διαιτολόγοι και ένας δημοσιογράφος, που δοκίμασε αμέτρητες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, σε συμβουλεύουν πώς να προλάβεις το «φαινόμενο γιο-γιο». Αν δεν ξέρεις τι είναι, έχεις έναν ακόμη λόγο να διαβάσεις αυτό το κείμενο.

Πότε την αποκαλούμε δίαιτα, πότε διατροφή, πότε την ενοχοποιούμε για διατροφικές διαταραχές και ψυχολογικά προβλήματα, και πότε τη δαιμονοποιούμε και την αποδεχόμαστε μόνο για λόγους υγείας. Δεν υπάρχει όμως τίποτε λάθος στο να θες να μειώσεις το βάρος σου, ακόμη και για τους δικούς σου λόγους, για να νιώθεις εσύ καλύτερα με το σώμα σου. Το πιο σημαντικό όμως είναι να το κάνεις με ασφάλεια για την υγεία σου.

Πολλές φορές, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν οποιαδήποτε ακραία συνταγή επιτυχίας. Όμως καμία από αυτές τις δίαιτες δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν για πολλούς και διάφορους λόγους και τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με το «φαινόμενο γιο-γιο», έναν φαύλο κύκλο αυξομείωσης του σωματικού τους βάρους.

Κίνδυνοι από το «φαινόμενο γιο-γιο»

Χάνουν κιλά, τα ξαναπαίρνουν, κάνουν ξανά δίαιτα για να τα ξαναχάσουν, τα ξαναπαίρνουν… Βρίσκονται συνεχώς σε κάποια δίαιτα, αλλάζοντας είδη και διατροφολόγους, δυστυχώς όμως όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό παχυσαρκίας να αυξάνεται. Επιπλέον, εγκυμονούνται και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία, όπως:

  • μείωση του μυϊκού ιστού,
  • επιβράδυνση του μεταβολισμού,
  • έλλειψη θρεπτικών συστατικών,
  • αφυδάτωση,
  • έντονη κόπωση.

Φαινόμενο γιο-γιο
iStock

Συμβουλές για μια υγιή απώλεια βάρους

«Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μαγική δίαιτα που θα σε απαλλάξει άμεσα από τα περιττά κιλά» αναφέρει η Γεωργία Τριάντου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, η οποία εστιάζει στην ψυχολογία του φαινόμενου ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του και συμβουλεύει:

  1. Προτού ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού, σκέψου καλά μόνος/η σου για ποιους λόγους έχεις παραπάνω βάρος, αλλά και για ποιους λόγους θέλεις να το χάσεις. Διαπραγματεύσου με τον εαυτό σου πόσο βάρος θέλεις να χάσεις και θέσε εξατομικευμένους, ρεαλιστικούς στόχους. Βεβαιώσου ότι ξέρεις τι ακριβώς προσπαθείς να πετύχεις.
  2. Ξεκίνα αμέσως μόλις το αποφασίσεις και όχι από Δευτέρα. Το άτομο που αναβάλλει τη δίαιτα για Δευτέρα σημαίνει ότι αρχίζει κάτι δυσάρεστο. Γιατί, αν ήταν κάτι ευχάριστο, θα άρχιζε εκείνη τη στιγμή.
  3. Εστίασε στο συναίσθημα του να νιώθεις καλά με το σώμα σου και επένδυσε σε αυτό. Μην υποβάλλεις τον εαυτό σου σε αυστηρή κριτική και bullying. Στόχος σου είναι να μην έχεις αυξομείωση βάρους, αλλά υγεία.

Η ίδια δίνει και πιο πρακτικές συμβουλές για μια υγιή απώλεια βάρους

– Οπλίσου με υπομονή και επιμονή

Σκέψου ότι το σώμα σου πηγαίνει ένα μακρινό ταξίδι. Στον δρόμο θα συναντήσει απρόοπτα, θα πέσει σε καταιγίδες, θα κουραστεί. Σημαντικό είναι όχι να μην κάνει στάσεις, αλλά να μην γυρίσει πίσω. Μην ξεχνάς τον προορισμό σου και μην κατηγορείς τον εαυτό σου, αν παραστρατήσεις λίγο.

– Σταμάτησε να τρως προτού χορτάσεις

Ακολούθησε τον κανόνα του 80% (των Ιαπώνων) που αφορά την ποσότητα του φαγητού. Hara Hachi Bu σημαίνει «σταματήστε να τρώτε όταν έχετε χορτάσει κατά 80%» και πρόκειται για ένα από τα πολλά μυστικά μακροζωίας που έχει ο ασιατικός λαός. Επιπλέον, φρόντισε να επιμηκύνεις τη διάρκεια των γευμάτων σου και να μην τρως βιαστικά.

Φαινόμενο γιο-γιο
iStock

– Πες «όχι» στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Απόφυγε τυποποιημένα προϊόντα, έτοιμες ζύμες και σφολιάτες, λευκό αλεύρι και junk food όσο περισσότερο μπορείς.

– Κοιμήσου καλά

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσουν σε κούραση και απώλεια ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος της πείνας.

– Γυμνάσου

Επίλεξε ένα είδος άσκησης που σε διασκεδάζει (το περπάτημα είναι μια καλή αρχή) και υιοθέτησέ το σαν μια συστηματική συνήθεια.

Φαινόμενο γιο-γιο: Η σημασία της σωστής συντήρησης του βάρους

Σημαντικό ρόλο παίζει και το στάδιο της συντήρησης, κατά το οποίο μπορεί να χάσεις το μέτρο. Στην πραγματικότητα, η συντήρηση όχι μόνο είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να την υιοθετήσεις ως διατροφική στάση σε μεγάλο βαθμό. Μερικές συμβουλές για σωστή συντήρηση του σωματικού βάρους δίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωάννα Σπυροπούλου:

  • Μην παραλείπεις γεύματα. Φρόντισε να τρως κάθε 3-4 ώρες.
  • Φάε αργά.
  • Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, στην ταβέρνα ή σε κάποιο κάλεσμα πεινασμένος/η.
  • Να πίνεις καθημερινά αρκετά ποτήρια νερό. Το νερό δεν μας προσθέτει βάρος. Αντίθετα, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε.
  • Διατήρησε ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων, όταν διαπιστώνεις ότι σε αυτά εμπλέκονται έντονα συναισθήματα (π.χ. πλήξη, εκνευρισμός, άγχος).
  • Να έχεις πάντα μαζί σου σνακ χαμηλών θερμίδων και λίπους.
  • Όποτε σου προσφέρουν ένα πολύ ελκυστικό φαγητό ή γλυκό, να καταναλώνεις ένα μικρό μέρος από αυτό.

Για το τέλος, κρατήσαμε τη συμβουλή του δημοσιογράφου Barry Estabrook, ο οποίος πέρασε 3 χρόνια δοκιμάζοντας δίαιτες και βλέποντας διαφορετικούς ειδικούς προκειμένου να χάσει βάρος, γιατί μας φαίνεται και η πιο ρεαλιστική: «Το μυστικό για την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του σε βάθος χρόνου είναι να κάνεις αλλαγές στη διατροφή που έχεις συνηθίσει να ακολουθείς και γνωρίζεις καλά».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.