iStock

ΟΙ 3 ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ

Το ψωμί είναι για πολλούς ένα αγαπημένο αρτοσκεύασμα αλλά έχει τη ρετσινιά της «κακής τροφής». Μήπως τελικά είναι πιο ωφέλιμο απ' όσο νομίζουμε;

Φρεσκοψημένο, αφράτο, χωριάτικο, πολύσπορο, ολικής. Ένα καρβελάκι ψωμί μοιάζει ακαταμάχητο και δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θα σου πουν ότι αν θες να χάσεις βάρος και να δεις γρήγορα αποτελέσματα πρέπει να το κόψεις. Κάποια στιγμή δοκίμασα να αντικαταστήσω το πολύσπορο που έτρωγα στο πρωινό μου με ένα είδος φρυγανιών ολικής άλεσης. Σύντομα, κατάλαβα ότι μια φέτα ψωμιού ολικής έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τις φρυγανιές που είχα αγοράσει.

Έπειτα, διάβασα ότι το να τρως φρυγανιές αντί για ψωμί ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα διατροφικό λάθος που δεν σε αφήνει να χάσεις βάρος. Δεν είναι βέβαια το μόνο, αφού οι μύθοι που κυκλοφορύν γύρω από το θέμα της διατροφής είναι περισσότεροι.

3 μύθοι για το ψωμί που συνήθως πιστεύουμε

Όταν μιλάμε για το ψωμί, οι παρανοήσεις είναι πολλές και χρήζουν αποσαφήνισης. Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι και πόσο θρεπτικό είναι τελικά το αγαπημένο μας αρτοσκεύασμα;

Μύθος #1: Το ψωμί κάνει κακό στο έντερο

Πράγματι το λευκό ψωμί μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ναι μεν λόγω της γλουτένης, αλλά κυρίως εξαιτίας της πολύ μικρής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Ωστόσο υπάρχουν ψωμιά που περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα. Ένα τέτοιο είναι το ψωμί με προζύμι, το οποίο ακριβώς επειδή ζυμώνεται περιέχει προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου (και διαφέρουν από τα πρεβιοτικά). Επίσης, είναι πιο εύκολο στην πέψη συγκριτικά με ορισμένα άλλα είδη και γι' αυτό συνιστάται και για άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

ψωμί
iStock

Μύθος #2: Δεν έχει θρεπτική αξία

Ίσως ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι δεν έχει καμία θρεπτική αξία. Αντιθέτως, περιέχει υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας και παρόλο που τους φόβομαστε αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό μας. Εξάλλου, ακόμα και οι διαιτολόγοι το συνιστούν ως τροφή για μετά την άσκηση.

Εκτός από τους υδατάνθρακες, το ψωμί έχει και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ποικίλλουν ως προς τον τύπο και την ποσότητα ανάλογα με το είδος του. Για παράδειγμα, όταν παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

ψωμί
iStock

Μύθος #3: Το ολικής άλεσης, το σταρένιο ολικής άλεσης και το πολύσπορο είναι το ίδιο

Μια συχνή παρανόηση είναι ότι το ψωμί ολικής άλεσης και το σταρένιο ολικής άλεσης είναι το ίδιο. Κι όμως, υπάρχει διαφορά: το ολικής άλεσης περιέχει τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία μπορεί να είναι κριθάρι, βρώμη, σόργο, φαγόπυρο ή σιτάρι, ενώ το σταρένιο ολικής άλεσης παρασκευάζεται μόνο από σιτάρι.

Από την άλλη το πολύσπορο φτιάχνεται με δύο ή περισσότερους τύπους δημητριακών, σε αντίθεση με το σταρένιο ολικής που όπως είπαμε παρασκευάζεται αποκλειστικά από σιτάρι ή το ψωμί ολικής το οποίο παρασκευάζεται με έναν τύπο ολικής αλέσεως. Γι' αυτό και το πολύσπορο, λόγω των πολλών ειδών καρπού που περιέχει, έχει υψηλή διατροφική αξία.

ψωμί
iStock

Φτιάξε το δικό σου σπιτικό ψωμί

Ως άτομο που έχω φτιάξει το δικό μου σπιτικό ψωμί –κι αυτό μέρος της προσπάθειάς μου να τρώω πιο υγιεινά– θα πω ότι είναι πιο εύκολο απ' όσο ακούγεται. Αν θέλεις, λοιπόν, κι εσύ να «ξέρεις τι τρως» κάνε το δικό σου σπιτικό φρατζολάκι ακολουθώντας κάποια από τις συνταγές που έχουμε δώσει στο OW, όπως:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.