O ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ BARBEQUE
Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, οι βραδιές στα σπίτια φίλων με φαγητό και ποτό διαδέχονται η μία την άλλη. Μάθε τον ιδανικό χρόνο ψησίματος για κάθε κρέας στο BBQ και κλέψε τις εντυπώσεις, όταν έρθει η σειρά σου να τους υποδεχτείς.
Έχει πέσει ο ήλιος κι έχεις κανονίσει να μαζευτείτε σπίτι με φίλους, μιας και ο καιρός το επιτρέπει. Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρχουν δροσερά αναψυκτικά, κοκτέιλ, μπίρες και φυσικά φαγητό, που πέρα από σαλάτες και ορεκτικά, θα περιλαμβάνει κάποιο κρέας στα κάρβουνα.
Παρακάτω θα βρεις ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος ψησίματος για κάθε είδους κρέας που θα επιλέξεις. Επί τη ευκαιρία, δες και τι άλλο μπορείς να ψήσεις στα κάρβουνα ως συνοδευτικό.
Ετοίμασε τα κάρβουνα
Για αρχή, πρέπει να ετοιμάσεις τη φωτιά και το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να σκεφτείς είναι η ασφάλεια. Διάλεξε καλής ποιότητας κάρβουνα από σκληρή ξυλεία, π.χ. οξιά ή δρυ, για να καίγονται και να κρατούν ώρα. Φρόντισε, επίσης, να έχεις αρκετή ποσότητα, υπολογίζοντας 1 κιλό κάρβουνα για κάθε 1 κιλό κρέας. Η θράκα πρέπει να είναι πυρωμένη και να μην υπάρχουν κάρβουνα που δεν έχουν αρπάξει.
Στην συνέχεια, προσπάθησε να επενδύσεις χρήματα σε μια σειρά από αξιόπιστα εργαλεία, όπως σπάτουλες, λαβίδες, συρματόβουρτσα και μεταλλικά σουβλάκια.
Γενικές οδηγίες
- Το κρέας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όταν είσαι έτοιμος να το ψήσεις.
- Το αλάτισμα γίνεται προς το τέλος του ψησίματος, για να μην χάσει το κρέας τα υγρά του και σφίξει. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις χοντρό θαλασσινό αλάτι.
- Για το μαρινάρισμα, επίλεξε καλής ποιότητας πρώτες ύλες, όπως ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, ζουμερά λεμόνια. Προσοχή στην υπερβολική ποσότητα.
- Το λάδωμα της σχάρας δεν είναι πάντα απαραίτητο.
Πόση ώρα να ψήσεις κάθε κρέας στο BBQ
– Χοιρινό
- Οι μπριζόλες από λαιμό είναι λεπτές και με μικρό κόκκαλο, ενώ από τα πλευρά έχουν μακρύ κόκκαλο. Χρειάζονται 25-26 λεπτά ψήσιμο και δεν πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό ροζ χρώμα.
- Οι πανσέτες τις παίρνουμε στην κοιλιά και χρειάζονται 25 λεπτά ψήσιμο.
- Το ψαρονέφρι, το φιλέτο του χοιρινού, ψήνεται ολόκληρο για 25 λεπτά ή ανοιγμένο στην μέση για 15 λεπτά.
- Τα λουκάνικα τα ψήνεις ολόκληρα, χωρίς να τα χαράξεις, για 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τα συνεχώς.
– Μοσχάρι
- Η σπαλομπριζόλα προέρχεται από τις πρώτες τέσσερις πλευρές της ράχης του ζώου και κόβεται σε πάχους περίπου 3 εκ. Την ψήνεις για 25-40 λεπτά.
- Το γνωστό T-Bone stake είναι το κόντρα μαζί με το φιλέτο και κόβεται σε πάχος 2 εκ. Ψήνεται για 30 λεπτά.
- Το Rip Eye είναι ξεκοκαλισμένη σπαλομπριζόλα και χρειάζεται 40 λεπτά ψήσιμο.
- Τα μπιφτέκια με ατόφιο μοσχαρίσιο κρέας και ελάχιστη φρυγανιά, πάχους 2 εκ., ψήνονται περίπου 20 λεπτά.
– Κοτόπουλο
Ένα BBQ εκτός από κόκκινο κρέας, περιλαμβάνει φυσικά και πουλερικά. Φιλέτα, φτερούγιες και παϊδάκια κόβονται από τον χασάπη και έχουν πάχος σε 1-1,5 εκ.. Τα ψήνεις για 10-20 λεπτά, ανάλογα με το κομμάτι, ελέγχοντας να μην υπάρχει ροζ σημείο στο κέντρο του κρέατος.
Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.