ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Μια περίπτωση άντρα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D πολύ πάνω από τις ημερήσιες ανάγκες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι ειδικοί μάς υπενθυμίζουν ότι η «υπερδοσολογία» των συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι επιβλαβής και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πρόσληψή τους.
Για τη σημασία της βιταμίνης D ακούμε συχνά. Μας έχουν πει από το ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε όταν νοσούμε με Covid-19 μέχρι ότι παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων ή ότι μπορεί να τη μπλοκάρουμε όταν φοράμε αντηλιακό.
Αδιαμφισβήτητα, είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, αλλά μήπως το παρακάνουμε με τα συμπληρώματα;
Η «υπερδοσολογία» των συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι επιβλαβής, προειδοποιούν οι γιατροί. Όπως ανέφεραν στο περιοδικό BMJ Case Reports, άντρας στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης D.
Τι είναι η υπερβιταμίνωση D;
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, η υπερβιταμίνωση D (επίσημος όρος για την υπερδοσολογία της βιταμίνης D) είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση λόγω της δημοτικότητας των συμπληρωμάτων που συχνά προωθούνται από διαφημίσεις, influencers υγείας και διατροφολόγους.
Η υπερβιταμίνωση D μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ναυτία, εμετό, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, παγκρεατίτιδα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη πόνος στα οστά και προβλήματα στα νεφρά.
Ειδικότερα, η περίπτωση που αναφέρουν οι γιατροί στο BMJ Case Reports αφορά έναν μεσήλικα άντρα ο οποίος παραπέμφθηκε από τον οικογενειακό του γιατρό στο νοσοκομείο, καθώς υπέφερε από επαναλαμβανόμενους εμετούς, ναυτία, κοιλιακό άλγος, κράμπες στα πόδια, εμβοές, ξηροστομία, αυξημένη δίψα, διάρροια και απώλεια βάρους. Τα συμπτώματα αυτά συνεχίζονταν επί σχεδόν 3 μήνες και είχαν αρχίσει περίπου έναν μήνα αφότου άρχισε εντατική αγωγή με συμπληρώματα βιταμινών κατόπιν συμβουλής διατροφολόγου, όπως αναφέρεται. Να σημειώσουμε ότι ο άντρας αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου στο Eurekalert, ο άντρας έπαιρνε καθημερινά υψηλές δόσεις από περισσότερα από 20 μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που περιείχαν:
- βιταμίνη D των 50000 mg (η ημερήσια ανάγκη είναι 600 mg ή 400 IU),
- βιταμίνη Κ2 των 100 mg (η ημερήσια ανάγκη είναι μεταξύ 100-300 mg),
- βιταμίνη C,
- βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) των 1000 mg (ημερήσια ανάγκη 400 mg),
- βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη),
- βιταμίνη Β6,
- ωμέγα-3 των 2000 mg δύο φορές την ημέρα (ημερήσια ανάγκη 200-500 mg),
- καθώς και διάφορα άλλα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων, θρεπτικών συστατικών και προβιοτικών.
Μόλις εμφανίστηκαν συμπτώματα, ο άντρας σταμάτησε να παίρνει το καθημερινό κοκτέιλ συμπληρωμάτων, αλλά τα συμπτώματα δεν εξαφανίστηκαν. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών του εξετάσεων έδειξαν πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου και ελαφρώς αυξημένα επίπεδα μαγνησίου. Το επίπεδο της βιταμίνης D ήταν 7 φορές πάνω από το επίπεδο που απαιτείται. Επίσης, οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα νεφρά του δεν λειτουργούσαν σωστά.
Ο άντρας νοσηλεύτηκε για 8 μέρες, αλλά δύο μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, παρότι τα επίπεδα ασβεστίου του είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό, τα επίπεδα βιταμίνης D εξακολουθούσαν να είναι ασυνήθιστα υψηλά.
Σπάνιος, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης βιταμίνης D
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, αν και το φαινόμενο της υπερβιταμίνωσης D βρίσκεται σε έξαρση, πρόκειται για μεμονωμένη και ασυνήθιστη περίπτωση. Παρ' όλα αυτά, η συμπληρωματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής είναι δημοφιλής και οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι είναι δυνατόν να πάρει κανείς υπερβολική δόση βιταμίνης D ή τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, δήλωσαν.
«Αυτή η περίπτωση αναδεικνύει περαιτέρω την πιθανή τοξικότητα των συμπληρωμάτων που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή, μέχρι να ληφθούν σε μη ασφαλείς ποσότητες ή σε μη ασφαλείς συνδυασμούς», καταλήγουν οι συγγραφείς.