ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ VS. ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ;
Τις μέρες των γιορτών, μελομακάρονα και κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους παντού. Ποιο από τα δύο γλυκά υπερέχει διατροφικά και μέχρι πόσα να τρώμε χωρίς δεύτερη σκέψη;
Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Εκτός από το πού θα βρούμε τα καλύτερα καλύτερα και πιο απολαυστικά, αν προσέχουμε τη διατροφή μας πρέπει να μας απασχολήσει κάτι ακόμα: Ποια είναι η θρεπτική αξία των πιο παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων; Ποιο από τα δύο θεωρείται καλύτερη επιλογή;
Ας δούμε λοιπόν τα συστατικά καθενός και τις ιδιότητές τους, για να φτάσουμε τελικά και στο –για πολλούς μείζον– θέμα: Μέχρι πόσα να τρώω τη βδομάδα για να μην ξεφύγω από το διατροφικό μου πλάνο;
Τα μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα περιέχουν αλεύρι, μέλι, καρύδια, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο, ζάχαρη και κανέλα. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που θεωρούνται καλά λιπαρά: βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Αποτελεί μια υπερτροφή που έχει φανεί ότι βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών και άνοιας.
Ακόμα, το μέλι έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Αλλά και η κανέλα βελτιώνει την υγεία αφού έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθάει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα μελομακάρονα αποτελούν μια καλή επιλογή γλυκού. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχουν αλεύρι, μέλι και ζάχαρη, οπότε είναι ένα τρόφιμο υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ταυτόχρονα, έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Ένα μελομακάρονο έχει περίπου 110-150 θερμίδες. Επομένως, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μέσα στις γιορτές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Γι’ αυτό καλό είναι να τρώμε με μέτρο το αγαπημένο μας γλυκό.
Οι κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη ποσότητα βουτύρου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και ανεβάζουν την χοληστερίνη. Ακόμα, περιέχουν αρκετή ζάχαρη η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή. Ο συνδυασμός ζάχαρη και αλεύρι ανεβάζει τον γλυκαιμικό τους δείκτη και τους καθιστά ακατάλληλους για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ινσουλινοαντίσταση.
Έχουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα μελομακάρονα. Ένας κουραμπιές έχει περίπου 150-200 θερμίδες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πολύ εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα που καταναλώνουμε.
Τελικά τι να προτιμήσω; Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: τα μελομακάρονα είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή! Έχουν λιγότερες θερμίδες, καλά λιπαρά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους κουραμπιέδες.
Πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορώ να φάω;
Όποιο γλυκό και να προτιμήσουμε πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και μας δίνουν αρκετές θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό η κατανάλωση γλυκών δεν πρέπει να ξεπερνάει τη 1 φορά/εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε 2-3 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες εβδομαδιαία χωρίς να χαλάσουμε το πρόγραμμα της διατροφής μας.
Η Νίκη Παπασπύρου MSc είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος.