Freepik

ΜΑΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΟΣΤΙΜΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ

Πέντε λάθη που κάνουμε πολύ συχνά, όταν μαγειρεύουμε λαχανάκια Βρυξελλών και πώς να τα διορθώσουμε, για να πάψουμε να τα... μισούμε.

Είναι η εποχή τους, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι εύκολα στο ψήσιμο. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να μην τα έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση. Κι όμως, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια τροφή που καλό θα ήταν να προσθέσουμε στη διατροφή μας. Όπως έχουμε γράψει –δίνοντας και μια πρωτότυπη συνταγή για να τα φτιάξετε με μπέικον στον φούρνο– τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, παρέα με το κέιλ, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Δώσε τους μια ευκαιρία. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, απόφυγε βασικά λάθη κατά το μαγείρεμά τους και θα αναρωτιέσαι γιατί τόσο καιρό δεν τα έτρωγες.

#1: Δεν είναι όλα τα λαχανάκια Βρυξελλών ίδια

Όπως θα έχεις παρατηρήσει, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν διάφορα μεγέθη. Τα μεγαλύτερα τείνουν να έχουν πιο χαλαρά φύλλα και έντονη γεύση. Τα μικρότερα είναι πιο σφιχτά και πιο ήπια γευστικά. Καλό είναι, επομένως, τα μεγάλα να τα κόβεις στη μέση πριν το ψήσιμο. Έτσι, το εσωτερικό και το εξωτερικό να ψηθούν με περίπου τον ίδιο ρυθμό. Τα μικρότερα μπορείς να τα ψήσεις ολόκληρα.

λαχανάκια Βρυξελλών
iStock

#2: Τα καθαρίζεις λάθος

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι αρκετά εύκολα στην προετοιμασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καθαρίσεις κόβοντας τα κοτσανάκια και αφαιρώντας το πρώτο ή και το δεύτερο φύλλο. Φρόντισε, απλώς, να μην τα κόψεις πολύ, γιατί θα σπάσουν και θα καούν κατά το ψήσιμο. Αν, πάλι, δεν τα κόψεις αρκετά, θα μείνει ένα μέρος που δεν θα ψηθεί καλά και δεν θα μπορείς να το μασήσεις. Στην ουσία, κόβεις το μέρος του στελέχους ακριβώς πάνω από το σημείο που βρίσκονται κολλημένα τα πρώτα λίγα φύλλα.

λαχανάκια Βρυξελλών
Unsplash Sebastian Coman Photography

#3: Ο τρόπος ψησίματος

Το ψήσιμο στον ατμό και το βράσιμο μπορεί να κάνουν τα λαχανάκια Βρυξελλών πάρα πολύ μαλακά και τη μυρωδιά τους ακόμα πιο έντονη. Αντί για αυτές τις μεθόδους, δοκίμασε το εξής: ράντισέ τα με λίγο λάδι, πασπάλισέ τα με αλάτι, άπλωσέ τα σε ένα ταψί και ψήσε τα στον φούρνο. Εξωτερικά θα καραμελώσουν και εσωτερικά θα μαλακώσουν όσο χρειάζεται. Αν είναι κομμένα στη μέση, ψήσε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Μπορείς, επίσης, να τα σοτάρεις σε ένα τηγάνι.

Εάν επιλέξεις να τα μαγειρέψεις στον ατμό, φρόντισε απλώς να μην τα παραβράσεις. Πέντε με επτά λεπτά είναι αρκετά. Μπορείς, επίσης, να τα βράσεις λίγο πριν τα σοτάρεις.

λαχανάκια Βρυξελλών
Freepik

#4: Αφήνεις τα λαχανάκια Βρυξελλών να στεγνώσουν

Φρόντισε να μην τσιγκουνευτείς το λάδι που θα χρησιμοποιήσεις στο ψήσιμο, γιατί αν βάλεις πολύ λίγο θα βγουν στεγνά και με υφή μαστιχωτή. Χρειάζεται εξωτερικά να καλυφθούν από ένα ωραίο στρώμα λαδιού. Χωρίς λάδι, τα λαχανάκια δεν θα μαλακώνουν και θα αφυδατωθούν. Μπορεί, επίσης, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο φούρνο, μιας και οι χρόνοι αυτοί ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθός τους και φυσικά την εκάστοτε συσκευή. Αν το λαχανικό είναι ψημένο σωστά, τότε μπορείς να το τρυπήσεις εύκολα με ένα μαχαίρι. Σε περίπτωση πάντως που στεγνώσουν, μπορείς να τα βάλεις μέσα σε σάλτσα τυριού ή να τα κάνεις τα ογκρατέν.

λαχανάκια Βρυξελλών
iStock

#5: Δοκίμασε νέους συνδυασμούς

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί τα αποφεύγουν κι είναι κρίμα. Ωστόσο, ένας διαφορετικός τρόπος σερβιρίσματος μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό. Κόψε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε λεπτές λωρίδες και βάλε τα σε σαλάτες, ξεφλούδισέ τα και ψήσε τα φύλλα ξεχωριστά για να κάνεις τσιπς, ρίξ' τα σε ένα τηγάνι με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, τυρί ή μπέικον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.