ΕΝΑΣ BARTENDER ΣΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΟΚΤΕΪΛ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αν θες να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με τα κοκτέιλ που θα τους προσφέρεις, διάβασε με προσοχή τις συμβουλές που σου δίνει ένας επαγγελματίας bartender και δεν θα αποτύχεις!
Λατρεύω τα κοκτέιλ, γι΄ αυτό και τα απολαμβάνω χειμώνα καλοκαίρι. Τα καλά κοκτέιλ δεν έχουν εποχή. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής τα επιλέγω λίγο συχνότερα όταν οι θερμοκρασίες τραβούν την ανηφόρα, μιας και ο πάγος που περιέχουν τα περισσότερα βοηθά στο να διαχειριστούμε τα 40άρια.
Πάντως, τώρα στις γιορτές έχουν την τιμητική τους είτε βρισκόμαστε σε κάποιο μπαρ είτε μαζευόμαστε στα σπίτια φίλων. Αν προτιμάς την δεύτερη εκδοχή, ο καλύτερος τρόπος για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου είναι να φτιάξεις μόνος τα κοκτέιλ που θα τους σερβίρεις εσύ ο ίδιος στο σπίτι. Με λίγη βοήθεια από τον Πέτρο Μυτιληναίο και το βιβλίο του «Cocktails Anatomy» μπορείς να γίνεις –με λίγη προσπάθεια– ένας επιτυχημένος home bartender.
Βασικά εργαλεία για κοκτέιλ στο σπίτι
Πέρα από γνώσεις, ένας καλός bartender χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία. Ποια είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να υποδυθείς άψογα τον ρόλο σου;
- Shaker: Οι επιλογές είναι αρκετές (Boston shaker, French shaker κ.ά.), αλλά ξεκίνα με αυτό που σε βολεύει περισσότερο. Ούτως ή άλλως θα χρειαστείς λίγη εξάσκηση.
- Stainer: Χρησιμοποιείται για το σούρωμα των κοκτέιλ από το σέικερ. Και στην περίπτωση αυτή οι επιλογές είναι κάμποσες. Ο Πέτρος προτείνει ένα Hawthorne strainer, που είναι κατάλληλο για σχεδόν όλους τους τύπους σέικερ και κρατάει τα κομμάτια πάγου. Επίσης, στο σπίτι θα έχεις κάποιο σουρωτήρι πολύ λεπτό για όλες τις χρήσεις. Αυτό θα σου χρειαστεί όταν δεν θες να πέσουν στο κοκτέιλ υπολείμματα πάγου ή άλλων στερεών συστατικών, όπως κομμάτια φρούτων.
- Μεζούρα: Είναι ένα ακόμα απαραίτητο εργαλείο, ώστε να είσαι ακριβής με τις ποσότητες. Μία μεζούρα αρκεί και συνήθως βολεύουν αυτές που είναι μεγέθους 50/25 ή 60/30 (σε ml).
- Αποφλοιωτής: Πλέον τα περισσότερα σπίτια έχουν ένα και θα τον χρειαστείς για να αφαιρέσεις καλύτερα φλούδες εσπεριδοειδών. Αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι.
Τι να προσέξεις στον πάγο
Επειδή ο οικιακός καταψύκτης διαφέρει από τον επαγγελματικό, ο ειδικός συμβουλεύει να βάλεις τον καταψύκτη στη χαμηλότερη θερμοκρασία, να βρεις μεγάλες παγοθήκες για να έχεις παγάκια μεγάλα και συμπαγή, ιδανικά να χρησιμοποιείς φυσικό μεταλλικό νερό ή νερό φίλτρου και να φροντίζεις όλα τα τρόφιμα είναι σωστά συσκευασμένα, ώστε να μην υπάρχει διαρροή οσμών, τις οποίες θα απορροφήσει ο πάγος.
Συνηθισμένα λάθη όταν φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι
«Το μεγαλύτερο λάθος ενός αρχαρίου είναι η αποφυγή λαθών. Στις πρώτες μας επαφές με ένα νέο αντικείμενο δεν είναι δυνατόν να μην κάνουμε λάθη, γι' αυτό δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μας αποθαρρύνουν. Στην συνέχεια, πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της έρευνας, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε ένα βίντεο στο YouTube, να πιάσουμε κουβέντα με έναν bartender, για να μας λύσει τυχόν απορίες. Η διαδικασία αυτή απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ευχάριστο κομμάτι της επαφής μας με την παρασκευή κοκτέιλ. Στο τεχνικό κομμάτι, πρέπει να φροντίζουμε να βάζουμε πολύ πάγο στα ποτά (αν αυτά σερβίρονται με πάγο) και να είμαστε προσεκτικοί στις αναλογίες».
Πόσο μπορούμε να «πειράξουμε» μια συνταγή;
«Δεν υπάρχει κάποια Αρχή που να στοχεύει στην πάταξη των αλλαγών σε μια συνταγή. Άρα, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Από την στιγμή που δεν είμαστε επαγγελματίες και δεν έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε την αυθεντική συνταγή, όταν κάποιος μας ζητάει ένα κλασικό κοκτέιλ, τότε μπορούμε να "πειράξουμε" τα υλικά μας, όχι μόνο λόγω έλλειψης, αλλά και για την δική μας δημιουργική ευχαρίστηση. Άλλωστε, έτσι δημιουργούνται τα signature cocktails που απολαμβάνουμε στα cocktail bars. Βέβαια, για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε τον ρόλο που παίζει κάθε υλικό σε μια συνταγή. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να την πειράξουμε και να δημιουργήσουμε ένα "κλασικό cocktail with a twist"».
«Οι συνταγές είναι ένας οδηγός, όχι κάποιος νόμος. Υπάρχουν κανόνες για την παραγωγή κάθε κοκτέιλ, τους οποίους μας υποδεικνύει μια σωστή συνταγή. Αυτούς θα πρέπει να τους ακολουθούμε. Όμως, στο ζήτημα των υλικών είμαστε ελεύθεροι να πειραματιστούμε. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό στην αρχή να ξεκινάμε με εκτελέσεις by the book, μέχρι να καταλάβουμε σε βάθος μια συνταγή. Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της υπομονής, οι πινελιές μας θα είναι πολύ καλύτερες και το αποτέλεσμα πολύ πιο ενθαρρυντικό. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητος ο πειραματισμός. Μπορούμε πάντα να επιλέγουμε τις κλασικές εκδοχές».
Όσον αφορά τις γαρνιτούρες, καλό είναι να γνωρίζεις ότι δεν προσδίδουν μόνο αισθητική σε ένα κοκτέιλ (κάτι πολύ βασικό), αλλά παράλληλα συνεισφέρουν στο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λάθος να πιούμε κάτι χωρίς γαρνιτούρα, απλά θα είναι ελλιπές το αποτέλεσμα. «Είμαι σίγουρος ότι αν σερβίρουμε στους φίλους μας τα κοκτέιλ που ετοιμάσαμε για εκείνους στο σπίτι χωρίς γαρνιτούρα, κάνεις δεν θα μας κρατήσει κακία», καταλήγει ο Πέτρος.