ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ
Η μαστίχα, το εμβληματικό προϊόν της Χίου, με το διακριτικό της άρωμα και τη μοναδική της αίσθηση, χρησιμοποιείται από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μέχρι τα αρώματα και τα καλλυντικά.
Κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού, στο νότιο τμήμα της Χίου, τα μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα ή αλλιώς μαστιχοφόροι σχίνοι, ετοιμάζονται να «δακρύσουν». «Δάκρυα» ρητίνης αρχίζουν να σταλάζουν και η παραγωγή της γνωστής μας μαστίχας ξεκινάει. Η διαδικασία βέβαια αργεί και η παραγωγή θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει τους λάτρεις το μοναδικού αυτού φυτού. Το χειμώνα ξεκινά και πάλι η προετοιμασία για τη μαστίχα της επόμενης χρονιάς.
Ενώ ο σχίνος ή κατά την επιστημονική ονομασία του Pistacia lentiscus, ευδοκιμεί σε διάφορες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Μεσόγειος, ο μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var. chia) από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη, ή αλλιώς μαστίχα, καλλιεργείται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου. Η μαστίχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αφού καλλιεργείται για περισσότερα από 2.500 χρόνια στην Ελλάδα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας
Η αρωματική φυσική ρητίνη καταπραΰνει και θεραπεύει εδώ και αιώνες. Ανακουφίζει από ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα και επουλώνει δερματικά προβλήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να ανακουφίσει από ερεθισμούς, ακόμη και να προστατέψει από πιθανές δερματικές λοιμώξεις λόγω των αντιβακτηριακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων της.
Μάλιστα, λέγεται ότι ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε ως φυσική θεραπεία για ήπιες πεπτικές ενοχλήσεις και σε περιπτώσεις κρυολογήματος. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ έχει αναγνωριστεί ως φυσικό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων!
Μεταξύ άλλων, βοηθάει ακόμη και στη διατήρηση της στοματικής μας υγιεινής, αυξάνει την αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα και συμβάλλει στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας. Επίσης, πέρα από την κακοσμία, προστατεύει τα δόντια μας από την τερηδόνα και την πλάκα.
Η ευωδιαστή ρητίνη ιδανική για τη Σαρακοστή
Βέβαια, το ενδιαφέρον και ιδιαίτερο με τη μαστίχα είναι ότι συνδυάζει τις ιαματικές της ιδιότητες με μια εξαιρετικά διακριτική και εκλεπτυσμένη γεύση και οσμή. Στην ελληνική κουζίνα κατέχει ξεχωριστή θέση αφού παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, μεταξύ άλλων στο τσουρέκι, το χαλβά, το ρυζόγαλο, τα κουλουράκια, ακόμη και σε αλκοολούχα (και μη) ποτά.
Φυσικά, είναι η ιδανική προσθήκη και κατά την περίοδο της νηστείας. Ενώ το εδεσματολόγιο της Σαρακοστής είναι αυστηρό, η μαστίχα μας προσφέρει εναλλακτικές επιλογές. Αυθεντικά προϊόντα μαστίχας μπορείτε να βρείτε στο mastihashop, ένα δημιούργημα ανθρώπων ειδικών στη μαστίχα, με σεβασμό και πίστη στις ιδιότητες αυτού του δώρου της φύσης.
Οι άνθρωποί του αναδεικνύουν στα προϊόντα τους τις ιαματικές και καλλωπιστικές ιδιότητες της μαστίχας, δημιουργώντας μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς. Από χαλβά με μαστιχέλαιο Χίου μέχρι νηστίσιμα στριφτάρια, το mastihashop έχει πληθώρα παραδοσιακών και εναλλακτικών προϊόντων, που μας ταξιδεύουν νοερά μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματά τους.
Τα προϊόντα μαστίχας που θα βρείτε στο mastihashop
Πέρα από τις κλασικές επιλογές, όπως παστέλι ή κουλουράκια με μαστίχα, στο mastihashop μπορεί να βρει κανείς μοναδικά σνακ σε προσιτές τιμές που συνδυάζουν εξαιρετικά την υψηλή ποιότητα με την εκλεκτή γεύση. Οι χειροποίητες σοκολάτες με μαστίχα Χίου, ο αρωματικός καφές, το μέλι ή οι μαρμελάδες είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν.
Και ας μην ξεχνάμε, ότι η μαστίχα Χίου δεν συνδυάζεται μόνο με γλυκές αλλά μπορεί να συνυπάρξει εξαιρετικά και με αλμυρές επιλογές, όπως η σκορδαλιά, η ψητή μελιτζάνα ή το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Αυθεντικά προϊόντα μαστίχας για κάθε ώρα τις ημέρας μπορείτε να βρείτε στο site του mastihashop, ενώ για όλο το Μάρτιο ισχύει η προσφορά 1+1 δώρο.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τα φυσικά καταστήματα του mastihashop στην Ελλάδα και το εξωτερικό.