ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΗΤΗ
Αρκεί μόνο μία μικρή αλλαγή στη διατροφή μας, για να μπορέσουμε να την κάνουμε λίγο πιο βιώσιμη και να προστατέψουμε τον πλανήτη;
Στις αρχές του χρόνου, όταν ετοίμαζα τη λίστα με τα eco-friendly resolutions (που λέμε και στο χωριό), στη θέση νούμερο τέσσερα είχα σημειώσει να μειώσω την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, να κάνω πιο βιώσιμη τη διατροφή μου.
Η αλήθεια είναι ότι για να καταλάβω τι ποσότητες καταναλώνω, άρχισα να σημειώνω σε ένα χαρτί τι τρώω κάθε μέρα. Δυστυχώς, το κόκκινο κρέας αποδεικνύεται η εύκολη λύση, όταν θες κάτι εύκολο ή χρειάζεσαι ένα χορταστικό σνακ.
Σύμφωνα με τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), η παγκόσμια κατανάλωση πρωτεΐνης κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% ως το 2030 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου βάσης 2018-2020.
Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι η αυξανόμενη οικολογική ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον για την υγεία μας αναμένεται να επηρεάσουν σε έναν βαθμό τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί από 69,8 κιλά το 2018, σε 67 κιλά ως το 2031.
Αν και η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος παρέχει τροφή και εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους, έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πλανήτη (και τη δική μας). Η αγροτική παραγωγή αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί περίπου το 70% της παγκόσμια κατανάλωσης πόσιμου νερού.
Ας κάνουμε, λοιπόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να γίνει η διατροφή μας λίγο πιο βιώσιμη;
Μία μερίδα κάνει τη διαφορά
Οι Αμερικανοί που, όπως εμείς, αγαπούν το βοδινό κρέας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα της διατροφής τους αντικαθιστώντας μόνο μία μερίδα φαγητού την ημέρα με μια πιο planet friendly επιλογή, σύμφωνα με μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα για το τι τρώνε περισσότεροι από 16.000 Αμερικανοί πολίτες σε μια μέση ημέρα, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υπολόγισαν τον αντίκτυπο που θα είχε η απλή αντικατάσταση ενός τροφίμου με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα με μια πιο βιώσιμη επιλογή. Οι παράμετροι που εξέτασαν ήταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της καθημερινής διατροφής και το υδάτινο αποτύπωμα των τροφών.
Το προϊόν με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ήταν το βόειο κρέας και περίπου το 20% των ερωτηθέντων έτρωγε τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα. Εάν οι άνθρωποι αυτοί αντικαθιστούσαν μία μόνο μερίδα βοδινό κρέας (π.χ. επέλεγαν κιμά γαλοπούλας), οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειώνονταν κατά μέσο όρο 48% και η χρήση νερού κατά 30%.
«Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ανθρακικό τους αποτύπωμα με πολύ απλές αλλαγές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ντιέγκο Ρόουζ, καθηγητής διατροφής και ασφάλειας τροφίμων. Με άλλα λόγια, μια πιο βιώσιμη διατροφή δεν απαιτεί θυσίες και κόπο, αλλά τρόπο.