ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΑΒΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΩΙΝΟ
Και μόνο οι μυρωδιά από τις κρέπες που ψήνονται θα σου φτιάξει τη μέρα! Τις απλοποιούμε για να γίνονται γρήγορα και τις απολαμβάνουμε για πρωινό, brunch, σνακ ή όποτε μας κάνει κέφι.
Οι κρέπες με αβγά είναι κορυφαίο πρωινό για σπέσιαλ Κυριακές! Όταν ήμουν μικρή, ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν να φτιάχνω κρέπες με τη μαμά μου. Είχαμε μια Γαλλίδα γειτόνισσα, τη Σαντάλ, η οποία μας έμαθε πώς γίνονται σωστά. Τώρα, τις ετοιμάζω με τον γιο μου, που το ευχαριστιέται πολύ.
Αυτή η συνταγή είναι προσαρμοσμένη για γρήγορο πρωινό. Όσο κι αν ακούγεται πολύπλοκη, γίνεται μέσα σε μισή ώρα και είναι πραγματικά απολαυστική και χορταστική. Επιπλέον, θεωρώ ότι είναι πολύ ελαφρύτερη επιλογή π.χ. από ένα σάντουιτς, αφού οι κρέπες είναι λεπτές και δεν στουμπώνουν. Βέβαια είναι αδύνατον να φας μόνο μία…
Συνταγή για κρέπες με αβγά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά για 8-10 κρέπες
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml γάλα
- 2 μεγάλα αβγά
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- λίγο αλάτι
- λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Για τα αβγά
- 5 αβγά
- αλάτι
- 1 κ.γ. βούτυρο
Για τη γέμιση
- 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 12 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε το μείγμα για τις κρέπες, χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα τα δύο αβγά με το γάλα. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και να είναι λείο.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λιωμένο βούτυρο ενώ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, κατά βούληση.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε λίγο βούτυρο σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και αλείφουμε με αυτό το τηγάνι.
Βάζουμε μια κουτάλα της σούπας από τη ζύμη και σηκώνουμε το τηγάνι κουνώντας το κυκλικά για να ανοίξει η κρέπα και να γίνει όσο πιο λεπτή γίνεται.
Ψήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σηκώνονται προς τα πάνω λίγο οι άκρες περιμετρικά. Προσεκτικά, γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε από το τηγάνι σε πιάτο και συνεχίζουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα.
Σπάμε τα πέντε αβγά σε μπολ, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε με σύρμα.
Τοποθετούμε ένα μικρότερο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το βούτυρο και αφού αυτό λιώσει ρίχνουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε απαλά καθώς ψήνονται και αποσύρουμε από τη φωτιά όσο είναι ακόμα κρεμώδη, πριν στεγνώσουν.
Τοποθετούμε μία μία τις κρέπες στο τηγάνι στο οποίο τις ετοιμάσαμε, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε στην κάτω αριστερή πλευρά περίπου 1 ½ κ.σ. αβγό, 1 κ.σ. τυρί τριμμένο και κομμένα ντοματίνια.
Διπλώνουμε την κρέπα στα δύο και πάλι στα δύο, δημιουργώντας «φακελάκια».
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες κρέπες. Σερβίρουμε αμέσως.