ΤΟ ΝΕΟ TREND ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΕΠΕΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ
Αν δεν φανταζόσουν ότι οι κόκκινες φακές μπορούν να γίνουν ζύμη για κρέπες, μια συνταγή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις. Εμείς τη δοκιμάσαμε και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Πλέον θα τολμούσα να χαρακτηρίσω τους πειραματισμούς μου στην κουζίνα ως ένα είδος hobby. Όχι, οι μαγειρικοί πειραματισμοί δεν πετυχαίνουν πάντα –ειδικά όταν περιλαμβάνουν ασυνήθιστα υλικά που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά– αλλά σίγουρα έχουν την πλάκα τους και –το σημαντικότερο– μπορούν να μας μάθουν να τρεφόμαστε πιο υγιεινά.
Προσωπικά, αφού βρήκα με τι να αντικαταστήσω τη ζάχαρη στη διατροφή μου για να μην μου λείπουν τα γλυκά, αποφάσισα να τολμήσω αλλαγές και στο αλμυρό μου διαιτολόγιο.
Πριν από λίγες ημέρες, χαζεύοντας στο διαδίκτυο, έπεσαν μπροστά μου βιντεάκια με συνταγές για κρέπες από κόκκινες φακές. Την ίδια στιγμή συνειδητοποίησα ότι ένα σακουλάκι με κόκκινες φακές καθόταν στο ντουλάπι της κουζίνας μου εδώ και πολύ καιρό. Όλα έδειχναν ότι μάλλον είχε έρθει η ώρα του να αξιοποιηθεί.
Κρέπες από κόκκινες φακές, μια ανατολίτικη συνταγή
Αν αναζητήσεις στο διαδίκτυο τη συνταγή, θα τη βρεις με διάφορες ονομασίες: «red lentil wraps», «red lentil pancakes», «red lentil crepes» ή «lentil tortillas». Η προέλευσή της εντοπίζεται στην Ινδική υποήπειρο, μια γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, τις Μαλδίβες, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.
Οι διαδικτυακοί χρήστες που τη δοκίμασαν ισχυρίζονται ότι οι κρέπες από κόκκινες φακές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις γαλλικές κρέπες, ξέρετε αυτές που φτιάχνονται με αλεύρι και αβγά.
Για να τις φτιάξεις, πρέπει αρχικά να μουλιάσεις τις φακές καλά (αφού τις έχεις πλύνει) για πολλές ώρες. Στόχος είναι όταν τις βγάλεις από το νερό να λιώνουν εύκολα όταν τις πατάς με τα δάχτυλα.
Αφού μουλιάσουν, τις βάζεις στο multi και μόλις πολτοποιηθούν μπορείς να προσθέσεις προαιρετικά ό,τι μπαχαρικά θέλεις. Αν τις προτιμάς γλυκές, μπορείς να ρίξεις στο multi μερικούς χουρμάδες, οι οποίοι αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε πιο υγιεινές συνταγές.
Μπορείς να τις γεμίσεις με υλικά όπως το χούμους (δοκίμασε να φτιάξεις πεντανόστιμο στο σπίτι), η σας γιαουρτιού αλλά και διάφορα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, η μελιτζάνα και το λάχανο.
Παρακάτω βλέπουμε μια εκδοχή της συνταγής με κουρκουμά, αλάτι και μαύρο πιπέρι, όπως τη μοιράστηκε ένας χρήστης του TikTok.
Γιατί αξίζει να τις δοκιμάσεις
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ότι αυτό που τρώει έχει ως βάση του τη φακή. Οι κρέπες από κόκκινες φακές μπορεί να μην μοιάζουν με τα παραδοσιακά μας ζυμάρια, όμως έχουν αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα:
- είναι vegan, αφού δεν περιέχουν αβγά ή άλλα ζωικά προϊόντα όπως βούτυρο,
- είναι gluten free, ένας όρος ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια,
- προκαλούν κορεσμό και μια αίσθηση πληρότητας στον οργανισμό μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη,
- χρειαζόμαστε μόνο ένα υλικό για να τις φτιάξουμε (τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά),
- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι εξαιρετικά θρεπτικές,
- δεν περιέχουν ζάχαρη.