iStock

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ VEGAN ΓΙΝΕΤΑΙ; ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Μπορεί ένα κρεοπωλείο να είναι vegan; Κι αν μπορεί, τι έχει να προσφέρει σε εμάς που δεν είμαστε vegan, αλλά θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος;

Το ανακάλυψα τυχαία, μιας και δεν είμαι vegan (ούτε καν χορτοφάγος). Ωστόσο, ο τίτλος vegan «κρεοπωλείο» μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Μπορούν οι δύο αυτές λέξεις να μπαίνουν δίπλα δίπλα; Μπορούν, γιατί όπως προσαρμοζόμαστε εμείς στις αλλαγές, το ίδιο κάνει και η διατροφή μας.

Το δεύτερο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον είναι το όνομα. Τι θα πει «Ο βέγκαν 269»; Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του ο εμπνευστής και δημιουργός του, Παναγιώτης Μαγουλάς, «βέγκαν» γιατί έτσι προφέρει την αγγλική λέξη ο πατέρας του. Όσο για το 269; Αν ανήκεις στη vegan κοινότητα, κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζεις ήδη τι σημαίνει. Για εμάς τους υπόλοιπους, η απάντηση έρχεται από το κίνημα 269life που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Ο «269», λοιπόν, ήταν ένα μοσχαράκι που γεννήθηκε σε μια φάρμα στο Ισραήλ, με σκοπό να οδηγηθεί σε σφαγή και να πωληθεί στα χασάπικα. Το 269 ήταν ο αριθμός που υπήρχε στο ενώτιό του. Το μοσχαράκι αυτό απελευθερώθηκε από ακτιβιστές λίγο πριν από την προγραμματισμένη σφαγή του και έγινε σύμβολο ενός παγκόσμιου κινήματος.

Στροφή στον βιγκανισμό

Μετά από αυτό το σύντομο μάθημα vegan ιστορίας, ας προχωρήσουμε. Μια ομιλία του James Wildman με τίτλο «101 λόγοι να γίνεις vegan» έκανε τον Παναγιώτη να αλλάξει διατροφή, να αφήσει πίσω του τις μέρες που κατανάλωνε κρέας, να στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές και να γίνει vegan chef.

Όπως εξηγεί, δεν έγινε vegan επειδή δεν του άρεσε το κρέας. Η αλλαγή αυτή στηρίζεται σε ηθικούς λόγους. Ήθελε τη γεύση του κρέατος, χωρίς να σκοτωθεί κάποιο ζώο. Ωστόσο, η μετάβαση δεν ήταν τόσο εύκολη. «Τότε δεν υπήρχε η ποικιλία προϊόντων που υπάρχει σήμερα», μου λέει στο τηλέφωνο. Ξεκίνησε, λοιπόν, να μαγειρεύει χορτοφαγικά. Λίγο μετά, άνοιξε η πρώτη χορτοφαγική σχολή μαγειρικής και κάπου εκεί ξεκίνησε η πορεία του ως vegan chef.

Η γέννηση του vegan «κρεοπωλείου»

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στον κορονοϊό, όταν λόγω καραντίνας έχασε τη δουλειά του κι έψαχνε να δει τι μπορεί να κάνει. Βέβαια, από τη θεωρία στην πράξη είναι κάποια χιλιάδες ευρώ δρόμος, και η συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή Dragon Den του πρόσφερε το κεφάλαιο που χρειαζόταν για να κάνει την αρχή. Σήμερα, πέρα από το κεντρικό κατάστημα στο Ίλιον, θα βρεις τα προϊόντα του και σε άλλα κρεοπωλεία (προς το παρόν θα τα βρεις μέσα από τα κοινωνικά του δίκτυα, αλλά σύντομα θα «ανέβουν» και στην ιστοσελίδα του καταστήματος).

Αυτό που ήθελε ο Παναγιώτης ήταν να φτιάξει κάτι νόστιμο και υγιεινό για να αντικαταστήσει το κρέας, χρησιμοποιώντας όμως λίγα υλικά, όπως σεΐταν, μη μεταλλαγμένη σόγια, φακές, ρεβίθια, ελαιόλαδο. Δεν ήθελε κάτι σαν αυτά που συχνά βρίσκουμε στα καταστήματα με πάρα πολλά υλικά ή που έρχονται από την άλλη άκρη τoυ κόσμου. Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τα υλικά του δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που ικανοποιεί ακόμα και τους λάτρεις του κρέατος, μιας και πολλοί από τους πελάτες του δεν είναι vegan.

Στο vegan «κρεοπωλείο», λοιπόν, βρίσκεις όσα θα έβρισκες σε ένα συμβατικό, δηλαδή σουβλάκια, μπιφτέκια, κεφτεδάκια, κιμά και «φυτόπουλο». Απλά τα προϊόντα είναι φτιαγμένα από φυτικές πρώτες ύλες. Αν αναρωτιέσαι πώς θα τα μαγειρέψεις, στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα θα βρεις τις σχετικές οδηγίες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.