Καρολίνα Δωρίτη

«ΚΙΝΟΤΟ» ΘΑ ΠΕΙ ΚΙΝΟΑ ΣΑΝ ΡΙΖΟΤΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ

Το αυθεντικό ριζότο προφανώς θέλει ρύζι. Εμείς όμως πρωτοτυπούμε μαγειρεύοντας «κινότο». Δηλαδή, κινόα σαν ριζότο, για ένα απολαυστικό vegan πιάτο.

Ψάχνεις να μαγειρέψεις κάτι εύκολο, γρήγορο και vegan; Μαγειρεύοντας την κινόα σαν ριζότο θα έχεις ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Λέμε «σαν ριζότο» γιατί μαγειρεύεται μέσα σε ζωμό που προσθέτουμε σταδιακά.

Τα διατροφικά οφέλη της κινόα έναντι του ρυζιού υπερτερούν κατά πολύ. Δεν χρησιμοποιώ βούτυρο, αλλά ελαιόλαδο. Αν έχουμε τον χρόνο να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό ακόμα καλύτερα, αλλιώς διαλέγουμε έναν καλής ποιότητας ζωμό λαχανικών του εμπορίου.

Όσον αφορά το τυρί, ενώ ταιριάζει στη συνταγή πολύ μια παρμεζάνα ή ένα πεκορίνο, δεν είναι καθόλου απαραίτητο. Για όσους θέλουν τη γεύση αλλά είναι vegan, υπάρχει πάντα η λύση των vegan τυριών ή της διατροφικής μαγιάς. Σε περίπτωση που θέλουμε, ανακατεύουμε στο τέλος 4 κουταλιές τριμμένο τυρί.

Τα μανιτάρια εδώ είναι σημαντικά. Προσπαθώ να παίρνω μια ποικιλία με διάφορα είδη, που βρίσκω πλέον και σε σούπερ μάρκετ, σε πακέτα.

Όταν θέλω να κάνω το πιάτο πιο σπέσιαλ, χρησιμοποιώ τρούφα σε φέτες διατηρημένες σε βάζο με ελαιόλαδο, που βρίσκουμε σε ντελικατέσεν. Εναλλακτικά, βάζουμε λάδι τρούφας. Το λάδι τρούφας είναι ένα υλικό που μπορεί να δώσει τελείως διαφορετική αίσθηση σε ένα πιάτο ή ακόμα και ένα γλυκό, όπως τα σοκολατένια τρουφάκια με λάδι τρούφας που μας έχει φτιάξει ο Στέλιος Παρλιάρος.

Συνταγή για κινότο με μανιτάρια, γλυκοπατάτα και τρούφα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Gluten-free
  • Vegan / Vegetarian

κινότο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 250 γρ. κινόα
  • 1 κλωνάρι σέλερι χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ πράσο, ψιλοκομμένο
  • 180 γρ. μανιτάρια διάφορα (έβαλα brown, πορτομπέλο, πλευρώτους κλασικά και κίτρινα, αγαρικό, λεντινούλα), κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. μικρά μανιτάρια ολόκληρα, αν θέλουμε για γαρνίρισμα
  • 250 γρ. κόκκινη γλυκοπατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 60 ml κρασί λευκό ξηρό
  • 1.250 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 1 ½  κ.γ. φέτες τρούφας σε ελαιόλαδο (και λίγο από το λαδάκι του) ή 3 κ.γ. λάδι τρούφας
  • φύλλα φρέσκου θυμαριού, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά την κινόα και την αφήνουμε να στεγνώσει.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά την κινόα ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο και το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα πολλά υγρά. Αφαιρούμε τα ολόκληρα μανιτάρια και τα φυλάμε για το τέλος.

Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο με τα υγρά που έχουν απομείνει σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τον ζωμό να ζεσταθεί και να έρθει σε βράση.

Βάζουμε το ίδιο τηγάνι πάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ακόμη μια κουταλιά ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το πράσο, το σέλερι, τη γλυκοπατάτα και το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθούν καλά και να τραβήξουν τα υγρά.

Προσθέτουμε την κινόα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο τον βραστό ζωμό, μια κουτάλα της σούπας τη φορά, ενώ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις πίνει τα υγρά προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά ζωμού.

Συνεχίζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει η κινόα (μπορεί να περισσέψει ζωμός).

Περίπου στο μέσο ανακατεύουμε μέσα τα μανιτάρια με τα υγρά τους.

Μόλις ετοιμαστεί το κινότο, ανακατεύουμε μέσα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πιπέρι, και γαρνίρουμε με φύλλα θυμαριού και ολόκληρα μανιτάρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.