ΚΕΪΚ ΚΑΣΤΑΝΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ
Ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται ένα λαχταριστό κέικ κάστανο που μπορούμε να απολαύσουμε στις γιορτές και όχι μόνο.
Οι γιορτινές συνταγές τιμούν τα κάστανα, τους ξηρούς καρπούς του χειμώνα. Τα κάστανα γίνονται υπέροχη γέμιση σε κέικ και τσουρέκια, ταιριάζουν σε κορμούς, μους και κρέμες, γίνονται μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Τα απολαμβάνουμε ως πουρέ ή σούπα βελουτέ, στη γέμιση της γαλοπούλας ή και σκέτα.
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από όλους τους ξηρούς καρπούς και τις λιγότερες θερμίδες.
Αυτό το ξεχωριστό, χειμωνιάτικο κέικ παίρνει ιδιαίτερη γεύση από τα κάστανα, είναι εύκολο και μπορεί να σταθεί υπέροχα σε ένα γιορτινό τραπέζι ή να παίξει ρόλο κεράσματος.
Συνταγή για το κέικ κάστανο
Υλικά
- 350 γρ. κρέμα κάστανο (μαρμελάδα)
- 3 αβγά
- 200 γρ. αμύγδαλο λευκό, τριμμένο σε σκόνη
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 25 γρ. κορν φλάουρ
- ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 30 γρ. μαύρο ρούμι
Για τη διακόσμηση
- λίγο γλυκό κάστανο
- λίγη καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα κάστανο μαζί με τα αβγά. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο και το ρούμι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20-22 εκ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Τοποθετούμε στη μέση λίγα κάστανα και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 160 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.