ΚΑΡΠΟΥΖΙ VS ΠΕΠΟΝΙ: ΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ
Βάλαμε τα δύο δημοφιλέστερα φρούτα του καλοκαιριού σε μονομαχία και ζητήσαμε από την διατροφολόγο να μας πει ποιο πρέπει να προτιμάμε αν προσέχουμε το βάρος μας.
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού σίγουρα ψάχνεις εναλλακτικές πηγές για να δροσιστείς και να ενυδατωθείς. Από τις πρώτες επιλογές που σου έρχονται στο μυαλό είναι η κατανάλωση φρέσκων και εποχιακών φρούτων. Τα φρούτα γενικά έχουν συσχετιστεί με γρηγορότερο κορεσμό και χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με τα σνακ που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οπότε συνιστάται η συχνή κατανάλωσή τους μέσα στη μέρα. Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις αναφέρουν κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών – τώρα αν καταφέρουμε να καταναλώσουμε και παραπάνω ποσότητα τόσο καλύτερα για την υγεία μας.
Ένα μεγάλο debate κάθε καλοκαίρι, όμως, αφορά το καρπούζι και το πεπόνι. Ποιο είναι καλύτερο; Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Ποιο παχαίνει περισσότερο; Ερωτήματα που απασχολούν και θα απαντηθούν παρακάτω.
Το καρπούζι
Το καρπούζι θεωρείται ο βασιλιάς του καλοκαιριού κι όχι άδικα. Αποτελείται από 92% νερό και 1φλ. κομμένο καρπούζι αποδίδει μόνο 46 θερμίδες, εκ των οποίων τα 11,5γρ. είναι υδατάνθρακες, τα 0,9 γρ. είναι πρωτεΐνες, τα 0,2 γρ. είναι λίπος και τα 0,6 φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες Β1, Β5 & Β6, κάλιο, μαγνήσιο, λυκοπένιο και κιτρουλίνη. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως το καρπούζι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας του δέρματος, του νευρικού συστήματος, των μαλακών ιστών, των ματιών, των μαλλιών αλλά αποκαθιστά και τον πόνο που προκαλείται στους μύες μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα.
Το καρπούζι έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι παχαίνει λόγω της αυξημένης σε ζάχαρη περιεκτικότητας που έχει, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορεί να έχει 9,4 γρ. φυσικών σακχάρων, αλλά το μήλο περιέχει την διπλάσια σχεδόν ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2019 πάνω σε 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση 2 φλιτζανιών καρπουζιού, κομμένο σε κύβους, για 4 εβδομάδες μείωσε σημαντικά, σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση και οξειδωτικό στρες.
Το πεπόνι
Από την άλλη όμως υπάρχει το πεπόνι που είναι εξίσου θρεπτικό. 1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κυβάκια έχει μόνο 64 θερμίδες, 16γρ. υδατανθράκων, 1 γρ. πρωτεΐνης, καθόλου λιπαρά και 1,4 γρ. φυτικών ινών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (περισσότερη ποσότητα σε σχέση με το καρπούζι), βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και κάλιο. Έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, συμβάλλει στην υγεία των οστών και αρθρώσεων, αποτελείται κατά 90% από νερό και ηλεκτρολύτες οπότε είναι ικανό να ενυδατώσει με επάρκεια τον οργανισμό και μέσω της βιταμίνης C, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα να διατηρεί το δέρμα υγιές και προστατευμένο από την καταστροφή του από τον ήλιο.
Καταλήγουμε λοιπόν, πως και τα δύο φρούτα είναι εξίσου θρεπτικά και ικανά να βρίσκονται επί καθημερινής βάσεως στη διατροφή μας αυτό το διάστημα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε μόνα τους ή ακόμα και σε συνδυασμό και να τα συνοδεύετε με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. Συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσής τους κατά την διάρκεια της νύχτας. Δεν παύει να είναι φρούτα τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα και ο μεταβολισμός δεν έχει τον χρόνο να "κάψει". Προτιμήστε καλύτερα πρωινές ή απογευματινές ώρες.
Η Βάνα Κροντήρη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.