ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΟΠΟ
Ένας από τους μεσογειακούς διατροφικούς θησαυρούς είναι τα ρεβίθια. Δοκίμασε να φτιάξεις αυτήν την εναλλακτική ρεβιθόσουπα, που συνδυάζει εκλεπτυσμένη γεύση, θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες σε ένα πιάτο.
Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο ιδιαίτερα θρεπτικό για τον οργανισμό. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που μας προσφέρουν, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιπλέον, είναι η ιδανική τροφή για όσους θέλουν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού.
Τα ρεβίθια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, ενώ τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται όλο και περισσότερο σε διάφορες σαλάτες, φαλάφελ και χούμους – με διάφορες παραλλαγές, όπως το χούμους με ψητές πιπεριές φλωρίνης και τραγανά ρεβίθια.
Επίσης, το αλεύρι από ρεβίθια που παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες, ιδιαίτερα της Αφρικής και της Μεσογείου, έχει γίνει «τάση» τα τελευταία χρόνια – και στο πλαίσιο της gluten-free διατροφής.
Τα ρεβίθια μπορούν να καλλιεργηθούν πολύ εύκολα, ακόμη και σε δύσκολα πετρώδη εδάφη και με ελάχιστο νερό. Στην Ελλάδα παράγουμε καταπληκτικά ρεβίθια. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα μεγάλα ή «χοντρά», που παράγονται κυρίως στη Λάρισα και το Δομοκό, και τα μικρά ρεβίθια, τα λεγόμενα «μικρόσπερμα», που παράγονται κατά βάση στην Καστοριά και τα Γρεβενά. Επίσης, ο Φενεός Κορινθίας φημίζεται για την καλλιέργεια μέτριων σε μέγεθος ρεβιθιών, ενώ καταπληκτικές τοπικές ποικιλίες σε μικρότερη παραγωγή συναντάμε και σε νησιά, όπως η Λέσβος και η Λήμνος. Αυτά τα τελευταία είναι τα αγαπημένα μου, γιατί εκτός από το ότι είναι ιδιαίτερα γλυκά και νόστιμα νιώθω ότι συμβάλλω με τον τρόπο μου στη στήριξη των μικρών παραγωγών της χώρας μας, πράγμα που αξίζει να κάνουμε όλοι.
Εκτός από τις παραδοσιακές πεντανόστιμες ελληνικές ρεβιθάδες (που ειλικρινά τις υπεραγαπώ), μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ρεβίθια μαγειρεύοντάς τα σε πολλών ειδών λαχταριστές και θρεπτικές σούπες. Εδώ φτιάχνω μια ρεβιθόσουπα κόκκινη με πελτέ ντομάτας, εμπλουτισμένη με ευεργετικά μπαχαρικά. Χρησιμοποιώ κουρκουμά, που καταπολέμα τις φλεγμονές και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και κύμινο, που είναι πλούσιο σε σίδηρο, καταπολεμά τον διαβήτη, συμβάλλει στην πέψη αλλά και στην απώλεια λίπους.
Δείτε όλα τα μυστικά για αυτήν την εναλλακτική ρεβιθόσουπα και θα έχετε σίγουρη επιτυχία!
Συνταγή για διαφορετική ρεβιθόσουπα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 2-2 ½ ώρες (με μουλιασμένα ρεβίθια)
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 380 γρ. ρεβίθια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο, και επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. κουρκουμάς
- ½ κ.γ. κόλιανδρος, τριμμένος
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά, αν θέλουμε να την κάνουμε πικάντικη)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1,7 lt ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 ½ κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- χυμός λεμόνι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι, ανακατεύοντας για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατεύοντας για ένα λεπτό να βγουν τα αρώματά τους, με προσοχή να μην καούν. Πάντα σοτάρουμε στην αρχή τα μπαχαρικά, αν θέλουμε να βγουν ωραία τα αρώματα τους στο φαγητό μας.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά της κατσαρόλας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Αυτό το στάδιο εξαρτάται και από την ποιότητα και φρεσκάδα των ρεβιθιών. Τα ρεβίθια και γενικά τα όσπρια σε σούπες θέλουν αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σιγοβράζουμε για 1 ½ με 2 ώρες, ελέγχοντας στο ενδιάμεσο αν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον νερό (εμένα δεν χρειάστηκαν) και αν έχουν μαλακώσει.
Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα κλωναράκια του θυμαριού, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ 3-4 κουτάλες από τη σούπα και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή κατευθείαν στο μπλέντερ/μούλτι, με μεγάλη προσοχή μην καείτε).
Ρίχνουμε πίσω στη σούπα το μέρος που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε μέσα και τον μαϊντανό. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι (κατά βούληση).