ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;
Μπορεί το παιδί να τρώει παγωτό κάθε μέρα το καλοκαίρι; Και αν ναι τι παγωτό είναι προτιμότερο να του δίνουμε; Η διατροφολόγος απαντά.
Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα παγωτά. Ποιος δεν θυμάται τον εαυτό του μικρό να περιμένει πώς και πώς κάθε μέρα για το απογευματινό παγωτό; Ήταν η χαρά μας, πιστεύω, και η γλυκιά αυτή αναμονή μεγάλωνε τον ενθουσιασμό μας. Κάποιοι παππούδες ή γονείς είχαν πάντα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσπαθούσαν να κρατούν σε ισορροπία την κατανάλωση παγωτού – κάποιες φορές, όμως, όχι. Ήταν μέρες που αρκούμασταν σε μια μπάλα ανά ημέρα κι άλλες που πραγματικά δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε την κατανάλωση. Ήταν η λιχουδιά μας, πώς να το κάνουμε; Παρ’ όλα αυτά, πόσο ακίνδυνο είναι για ένα παιδί να καταναλώνει παγωτό κάθε μέρα;
Αρχικά, οι συστάσεις λένε πως τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 μπάλα παγωτό 2 με 3 φορές την εβδομάδα κυρίως σαν ενδιάμεσο γεύμα κι όχι έπειτα από το μεσημεριανό ή το βραδινό τους. Το παγωτό με βάση το γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο (που είναι το άλφα και το ωμέγα για την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών) και σε βιταμίνες Α, D, Κ, Β2 και Β12. Στα υπέρ, επίσης, κατατάσσεται το ότι έχει αρκετή ποσότητα νερού. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως περιέχει και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λιπαρών που συνήθως είναι κορεσμένα και, αν δεν προσέξουμε, τόσο το παιδί μας όσο κι εμείς, μπορούμε να πάρουμε βάρος χωρίς να το καταλάβουμε. Ειδικά το σορμπέ και η γρανίτα, δεν έχουν μεν λιπαρά, αλλά είναι αυξημένα σε ζάχαρη – έχουν βέβαια ορισμένες βιταμίνες.
Τι παγωτό είναι προτιμότερο να δίνω στο παιδί μου;
Τι είναι καλύτερο να επιλέξω για το παιδί μου; Αν πρόκειται για παγωτό του εμπορίου, καλύτερα να μην περιέχει έξτρα κομματάκια σοκολάτας ή καραμέλα ή ξηρούς καρπούς αλατισμένους κλπ. Προτιμήστε τις «κανονικές» γεύσεις όπως σοκολάτα, βανίλια, καϊμάκι, φράουλα ή επιλέγετε γρανίτες ή παγωτά light με λιγότερες θερμίδες.
Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ και τα σπιτικά παγωτά, με βάση τα φρούτα και το γιαούρτι. Μια πολύ εύκολη συνταγή την οποία μπορείτε να έχετε και σαν καθημερινό απογευματινό στα παιδιά σας είναι:
Τοποθετείτε στο μπλέντερ 1 κατεψυγμένη μπανάνα κομμένη σε ροδέλες, προσθέτετε γιαούρτι 2% ή γάλα αμυγδάλου με κακάο, 1κ.γ. φυστικοβούτυρο (προσοχή να μην περιέχει φοινικέλαιο η συσκευασία) και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σαν μάζα παγωτού.
Το σερβίρετε προσθέτοντας λίγες σταγόνες μαύρης σοκολάτας (εάν έχετε χρησιμοποιήσει την επιλογή με το γιαούρτι) και 2 μπισκότα ολικής άλεσης τριμμένα από πάνω.
Το καλοκαίρι είναι για να το απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι. Ας μην στερούμαστε όσα αγαπάμε, αλλά ας φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε σωστά.
Η Βάνα Κροντήρη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.