ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Η φράουλα διατηρεί τα πρωτεία της τροφής με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, όμως νέες μετρήσεις δείχνουν και άλλα φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν αυξημένες ποσότητες χημικών.
Γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά τη σημασία του να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους. Δυστυχώς όμως, ορισμένα φρέσκα τρόφιμα ακόμα και στην εποχή τους εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Τα χημικά αυτά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όχι μόνο μειώνουν την ευεργετική επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στον οργανισμό, αλλά και μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία, από το νευρικό μέχρι το ορμονικό και ενδοκρινικό σύστημα.
Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), μια αμερικανική ΜΚΟ που ασχολείται με τη μελέτη τοξικών χημικών ουσιών στις τροφές, πραγματοποιεί ετήσιους ελέγχους σε μια ευρεία γκάμα μη βιολογικών καλλιεργειών, προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Δυστυχώς κάθε χρόνο τα αποτελέσματα είναι λίγο-πολύ τα ίδια: Οι φράουλες κατέχουν σταθερά το στέμμα του πιο «μολυσμένου» από χημικά τροφίμου, γι’ αυτό και όταν δεν αγοράζουμε βιολογικές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ενδελεχείς με το πλύσιμό τους.
Τη δεύτερη θέση στη λίστα «Dirty Dozen», όπως την ονομάζει η EWG, διατηρεί επίσης εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ το σπανάκι, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει το κέιλ (λαχανίδα). Στη λίστα του 2024 φιγουράρουν για πρώτη φορά δύο νέες τροφές, που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτούν την προσοχή μας: τα μούρα και τα φασολάκια.
Τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα
- Φράουλες
- Σπανάκι
- Κέιλ (λαχανίδα)
- Σταφύλια
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Νεκταρίνια
- Μήλα
- Γλυκές και καυτερές πιπεριές
- Κεράσια
- Μούρα
- Πράσινα φασόλια
Τι φυτοφάρμακα περιέχονται στις βρώσιμες καλλιέργειες και πόσο επικίνδυνα είναι;
Σύμφωνα με την EWG, τα τέσσερα από τα πέντε φυτοφάρμακα που ανιχνεύονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι μυκητοκτόνα. Τα δύο από αυτά, η φλουδιοξονίλη και η πυριμεθανίλη (που έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις από όλα τα υπόλοιπα) είναι γνωστά ως ενδοκρινικοί διαταράκτες. Αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνουν στα βασικά ορμονικά συστήματα στο σώμα που είναι υπεύθυνα για πολλές πτυχές της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής.
Τα φυτοφάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται καθώς αναπτύσσονται τα τρόφιμα για να αποτρέψουν ή να αφαιρέσουν μύκητες, όμως εφαρμόζονται και μετά τη συγκομιδή για να διατηρηθούν τα προϊόντα χωρίς μούχλα κατά τη μεταφορά τους στα καταστήματα. Και παρόλο που τα τρόφιμα πλένονται πριν προωθηθούν στην αγορά, ίχνη από τα χημικά αυτά παραμένουν.
Τα φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η EWG δημοσιεύει μία ακόμα λίστα που περιλαμβάνει τα τρόφιμα με τα λιγότερα φυτοφάρμακα που ελέγχθηκαν τη χρονιά που πέρασε, τα οποία θωρακίζονται καλύτερα από το παχύ εξωτερικό τους περίβλημα (φλούδα). Ποια είναι αυτά;
- Αβοκάντο
- Γλυκό καλαμπόκι
- Ανανάς
- Κρεμμύδια
- Παπάγια
- Κατεψυγμένος αρακάς
- Σπαράγγια
- Πεπόνι Honeydew
- Ακτινίδια
- Λάχανο
- Καρπούζι
- Μανιτάρια
- Μάνγκο
- Γλυκοπατάτες
- Καρότα
Πώς θα αποφύγεις τα επικίνδυνα χημικά
Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς της EWG, υπάρχει τρόπος να αποφεύγεις τα επικίνδυνα χημικά εφόσον ψωνίζεις έξυπνα:
- Μία ιδέα είναι να επιλέγεις οργανικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι μεν πιο ακριβά αλλά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέγεις βιολογικές έστω τις τροφές που περιλαμβάνονται στη λίστα «Dirty Dozen».
- Τα φρούτα και λαχανικά που αγοράζεις πρέπει να πλένονται πολύ καλά με μπόλικο νερό και μαγειρική σόδα ή ένα διάλυμα με ξύδι που μπορεί να απομακρύνει κάποια υπολείμματα.
- Μία ακόμα ιδέα είναι να αφαιρείς τη φλούδα, π.χ. από τα μήλα και τα αχλάδια, αν και με αυτόν τον τρόπο χάνεις μέρος της θρεπτικής τους αξίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επιμένουν ότι η παρουσία των φυτοφαρμάκων δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην κατανάλωση των τόσο ωφέλιμων φρούτων και λαχανικών. Η αξία τους για την υγεία μας ξεπερνά (εφόσον ακολουθήσουμε τις παραπάνω οδηγίες) τους κινδύνους.