Καρολίνα Δωρίτη

ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ COCKTAIL MIMOSA ΜΕ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΦΡΑΜΠΟΥΑΖ

Ετοιμάζουμε μια παραλλαγή του κλασικού cocktail Mimosa και τσουγκρίζουμε για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά! Με αφρώδες κρασί, ρόδι και φραμπουάζ, είναι ιδανικό και για brunch.

Η μιμόζα είναι ένα είδος λουλουδιού που έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική λέξη «μίμος». Εμείς, βέβαια, δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτό, αλλά για το cocktail Mimosa, που φτιάχνεται στην κλασική του εκδοχή με χυμό πορτοκάλι.

Εδώ θα δοκιμάσουμε μια παραλλαγή με υπέροχο κόκκινο χρώμα, που φτιάχνεται με χυμό ρόδι και φραμπουάζ. Το cocktail Mimosa είναι ιδανικό για brunch, αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε και ως ποτό καλωσορίσματος σε ένα γιορτινό τραπέζι – ή απλώς για να ευχηθούμε στον εαυτό μας «Καλή Χρονιά», αν οι περιορισμοί της πανδημίας δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο.

Συνήθως φτιάχνεται με σαμπάνια, αλλά εγώ την αντικατέστησα με αρωματικό, αφρώδες κρασί Moscato d’Asti. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε σαμπάνια, Prosecco ή κάποιο άλλο αφρώδες κρασί.

Δίνουμε ένα ιδιαίτερο γιορτινό twist ετοιμάζοντας το δικό μας σπιτικό σιρόπι ροδιού, με φρέσκο ρόδι, καστανή ζάχαρη, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και φλούδα πορτοκαλιού.

Συνταγή για cocktail Mimosa με ρόδι και φραμπουάζ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20-30 λεπτά (συν χρόνος αναμονής για να κρυώσει το σιρόπι)

cocktail Mimosa με ρόδι και φραμπουάζ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 ποτήρια

  • 750 ml Moscato d’Asti
  • 250 ml χυμό ρόδι, φρέσκο ή συσκευασμένο (αν χρησιμοποιήσουμε χυμό του εμπορίου, διαλέγουμε καλής ποιότητας, χωρίς ζάχαρη)
  • 120 γρ. φραμπουάζ, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 120 ml νερό
  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κλωναράκι δεντρολίβανο φρέσκο
  • 2-3 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • φλούδα από πορτοκάλι

Για τη διακόσμηση

  • επιπλέον κλωναράκια δεντρολίβανο (μόνο οι κορυφές)
  • φρέσκο ρόδι, καθαρισμένο
  • φρέσκα φραμπουάζ (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον μισό χυμό ρόδι, τα φραμπουάζ, τα μπαχαρικά, το δεντρολίβανο και τη φλούδα πορτοκαλιού.

Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μυρίσει ωραία το σιρόπι από τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα.

Πολτοποιούμε το σιρόπι με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό ροδιού. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αυτό το σιρόπι μπορούμε να το έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Για το σερβίρισμα, θα χρειαστούμε ψηλά ποτήρια σαμπάνιας.

Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ρηχό πιατάκι. Υγραίνουμε το χείλος των ποτηριών και ακουμπάμε ανάποδα στο πιατάκι με τη ζάχαρη, ώστε να κολλήσει ολόγυρα.

Βάζουμε σε κάθε ποτήρι λίγα σποράκια ρόδι. Γεμίζουμε το 1/3 του ποτηριού με το σιρόπι που ετοιμάσαμε και συμπληρώνουμε με το αφρώδες κρασί.

Διακοσμούμε με ένα φραμπουάζ και μια μικρή κορυφή από δεντρολίβανο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.