ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΑΠΕΡ;
Καθώς η κινδυνολογία για τα πλαστικά έχει αυξηθεί, εντοπίσαμε 4 κατηγορίες τροφίμων που ίσως δεν πρέπει να διατηρείς σε τάπερ. Ένας βιολόγος με εξειδίκευση στα τρόφιμα διαχωρίζει την αλήθεια από τους μύθους.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες πληροφορίες και επιστημονικές γνώσεις έρχονται στο πιάτο μας μέσω του διαδικτύου. Αυτό αρχικά το λες καλό, επειδή μας κάνει πιο υποψιασμένους ακόμη και σε θέματα υγείας, αλλά σε δεύτερο χρόνο μπορεί να μας οδηγήσει σε επιπλέον άγχος, που δεν χρειαζόμαστε.
Πρόσφατα, έπεσε στην αντίληψή μας μια πληροφορία για τη φύλαξη ορισμένων τροφών σε πλαστικά δοχεία και σακούλες. Με όλο και περισσότερες έρευνες να αποδεικνύουν ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού γύρω μας και την ανάγκη μας να τα περιορίσουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, σταθήκαμε λίγο παραπάνω.
Όταν κάποιος μαθαίνει ότι η αποθήκευση ορισμένων τροφίμων σε πλαστικά δοχεία μπορεί να προξενήσει προβλήματα υγείας, είναι επόμενο να θελήσει να μάθει την αλήθεια. Η Dr. Dimple Jangda, wellness coach με ειδίκευση στο έντερο και συγγραφέας, αναφέρει σε σχετική ανάρτησή της πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι μαγειρεμένες φακές και τα φασόλια, το μαγειρεμένα ρύζι και η κινόα, καθώς και τα πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται σε πλαστικά δοχεία.
Γιατί; Επειδή με την πάροδο του χρόνου οι χημικές ουσίες από το πλαστικό μπορούν να διαρρεύσουν στο φαγητό, ειδικά με τη θερμότητα ή την υγρασία, επιμολύνοντας τα γεύματά μας.
Για να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες, μιλήσαμε με τον Κώστα Φασσέα, βιολόγο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Αθηνών, τ. Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, τ. επιστημονικό συνεργάτη του ΕΦΕΤ σε θέματα μικροσκοπικού ελέγχου τροφίμων και συγγραφέα. Ας δούμε αναλυτικότερα τις πληροφορίες.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σύμφωνα με τη Dr. Dimple Jangda, «τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λόλα, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι, φύλλα μπρόκολου και παντζαριών, πράσα, ραδίκια, σέλερι, σέσκουλα, σπανάκι κ.ά.) όταν κόβονται και αποθηκεύονται σε πλαστικά δοχεία χάνουν την υγρασία τους. Αυτή η υγρασία επικάθεται στα πλαστικά τοιχώματα και μπορεί να γίνει τοξική».
Ο κ. Φασσέας σημειώνει ότι πλαστικά δοχεία που είναι κατάλληλα για τρόφιμα (με σήμα το πιρούνι και το ποτήρι) δεν είναι επικίνδυνα, με την προϋπόθεση ότι τα έχουμε πλύνει προηγουμένως σχολαστικά. Το ίδιο ισχύει και για τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Αν δηλαδή οι κομμένες σαλάτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ήταν τοξικές, δεν θα επιτρεπόταν η διάθεσή τους. «Το νερό δεν διαλύει κάτι που είναι πλαστικό. Το υλικό που θα επηρεαστεί από την υγρασία θα πρέπει να είναι υδατοδιαλυτό», τονίζει.
ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.
Φακές και φασόλια
Οι μαγειρεμένες φακές και τα φασόλια που συχνά βάζουμε σε τάπερ στο ψυγείο για να τα διατηρήσουμε για την επόμενη μέρα ή να τα πάρουμε στο γραφείο χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, σύμφωνα με τη Dr. Dimple Jangda.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πλαστικό δοχείο χάνεται το ποτάσιο (ένας ηλεκτρολύτης που διατηρεί τα επίπεδα υγρών στο σώμα, μετριάζοντας την αίσθηση κόπωσης και πρηξίματος) και το μαγνήσιο. «Κάτι τέτοιο δεν στηρίζεται επιστημονικά», σχολιάζει ο κ. Φασσέας.
Ρύζι και κινόα
Το ρύζι και η κινόα, υποστηρίζει η Dr. Dimple Jangda, εφόσον έχουν μαγειρευτεί, είναι επιρρεπή στην τοξικότητα της μούχλας, εξαιτίας της υγρασίας που αναπτύσσεται μέσα στα πλαστικά δοχεία. Σύμφωνα με την ίδια, παράγονται τότε μυκοτοξίνες και αφλατοξίνες που μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό μας. Ούτε όμως αυτή η πληροφορία ισχύει.
Καταρχάς, να πούμε ότι εφόσον το μαγειρεμένο φαγητό διατηρηθεί στην κατάψυξη αφού κρυώσει λίγο μετά το μαγείρεμά του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Εφόσον παραμείνει όμως στο ψυγείο για αρκετές ημέρες, τότε ναι, ενδέχεται να δημιουργηθούν μύκητες, πράγμα που θα καταλάβουμε και από τη μυρωδιά, αλλά ίσως και με το μάτι. Ας έχουμε πάντα κατά νου ότι το φαγητό δεν αποστειρώνεται με το απλό μαγείρεμα, χρειάζεται μαγείρεμα σε χύτρα ταχύτητας και στους 115 βαθμούς Κελσίου για να έχουμε ένα σχεδόν αποστειρωμένο φαγητό», αναφέρει ο κ. Φασσέας.
Το ρύζι είναι μάλιστα μια ειδική περίπτωση φαγητού που δεν πρέπει να μείνει πολύ εκτός ψυγείου, επειδή ενδέχεται να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Bacillus cereus, οι οποίοι είναι ικανοί να επιβιώσουν ακόμη και κατά το μαγείρεμά του και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και πιπεριές χάνουν τη βασική τους βιταμίνη και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, εξαιτίας της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στην πλαστική συσκευασία, υποστηρίζει η Dr. Dimple Jangda.
«Πράγματι, οι τροφές αυτές οξειδώνονται και χαλάνε όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Αυτό όμως συμβαίνει όταν είναι κομμένες, όχι ολόκληρες, και εφόσον περάσει ένα διάστημα. Είναι δηλαδή μια αργή διαδικασία. Αξίζει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες καταστρέφονται και με την παστερίωση ή τη θέρμανση. Επομένως, αν ένα προϊόν αναφέρει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, για παράδειγμα μια μαρμελάδα, θα πρέπει να έχει προστεθεί η βιταμίνη από τους κατασκευαστές του μετά το μαγείρεμά του», λέει ο ειδικός.
Τι να κρατήσεις από όσα διάβασες
Φυσικά, είναι προτιμότερο να φυλάμε το φαγητό μας σε γυάλινα δοχεία και να το καταναλώνουμε μέσα σε 2-3 ημέρες από την παρασκευή του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η φύλαξή του σε κατάλληλα για τρόφιμα πλαστικά δοχεία είναι επικίνδυνη. Στους καιρούς της υπερπληροφόρησης, πολλά μπορεί να ακούσεις και πολλοί που εμφανίζονται ως ειδικοί στα social media ενδέχεται να μην είναι τόσο αξιόπιστοι όσο φαίνονται. Καλύτερα να τσεκάρεις προσεκτικά τις πηγές σου και σίγουρα να μην χάνεις την ψυχραιμία σου.