Pexels Ivan Samkov

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΚΑΛΟ» ΚΑΙ «ΚΑΚΟ» ΣΟΥΣΙ;

Αν λατρεύεις το σούσι, θέλεις σίγουρα να ξέρεις πώς να το απολαμβάνεις στην πιο σωστή και υγιεινή εκδοχή του.

Αν λατρεύεις το σούσι όπως εγώ, το πιθανότερο είναι ότι έχεις επισκεφτεί τα περισσότερα «σουσάδικα» της πόλης αναζητώντας το καλύτερο. Τι σημαίνει καλύτερο; Οπωσδήποτε το φρέσκο και αυτό με την καλύτερη ποιότητα πρώτων υλών. Σίγουρα το καλοφτιαγμένο: σωστή υγρασία στο σάρι (το ρύζι), χειρουργικό φιλετάρισμα στο ψάρι, τραγανό φύκι στο τύλιγμα. Και –αν θέλουμε να μείνουμε πιστοί στην ιαπωνική παράδοση– το υγιεινό: Οι Ιάπωνες δεν θα βουτούσαν ποτέ το σούσι τους σε σάλτσες μαγιονέζας.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, η γεύση είναι προσωπική υπόθεση. Αν ρωτήσεις τους διατροφολόγους θα σου πουν ότι κάποιες επιλογές σούσι είναι προτιμότερο να αποφεύγονται. «Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στα μαγαζιά από τα οποία παραγγέλνουμε ή τρώμε σούσι», επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Βάνα Κροντήρη. «Υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την συντήρηση του ψαριού, ειδικά του ωμού, για να μη δηλητηριάζεται ο κόσμος ή για να μη δημιουργούνται εντερικά προβλήματα λόγω παρασίτωσης».

Τι πρέπει να ξέρεις αν αγαπάς το σούσι

Το ήξερες ότι σούσι σημαίνει «με ξινή γεύση»; Η βάση στο σούσι είναι το «ξυδάτο» ρύζι (το σάρι, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή), το οποίο από διατροφικής άποψης είναι προτιμότερο να είναι καστανό. Καθώς, όμως, είναι σπάνιο να πετύχετε τέτοιο σούσι σε κάποιο εστιατόριο (προσωπικά έχω συναντήσει μόνο μία φορά), περνάμε στο επόμενο βασικό συστατικό, το ψάρι. Ο ιαπωνικός όρος είναι σασίμι και αναφέρεται στο φιλεταρισμένο ωμό ψάρι: χέλι, τόνος, σολομός, ξιφίας, γαρίδα -οι εναλλακτικές είναι πολλές. Όταν το σασίμι συνδυάζεται με σάρι, το αποτέλεσμα είναι το σούσι (maki αν το ρύζι είναι μέσα, urumaki αν είναι έξω, nigiri αν δεν έχει καθόλου φύκι).

Υπάρχει «καλό» και «κακό» σούσι;
Pexels Ivan Samkov

Σούσι: Τα «καλά» και τα «κακά» συστατικά

Φυσικά, πέρα από ψάρι, το σούσι μπορεί να περιέχει και διάφορα άλλα συστατικά, λαχανικά, σπόρους, σάλτσες κλπ. Και τότε είναι που οφείλουμε να προσέχουμε περισσότερο. Το WebMD, επιχειρώντας να μας βοηθήσει να επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινό σούσι, δημιούργησε μια λίστα με όσα πρέπει να ξέρουμε για τα συστατικά αυτά.

– Σολομός

Πρόκειται για μία από τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελεί το ιδανικό σασίμι για το nigiri σούσι σου. Προσοχή μόνο με τις σάλτσες που θα το συνοδεύσεις γιατί μπορεί να εκτινάξουν τις θερμίδες.

Υπάρχει «καλό» και «κακό» σούσι;
Pexels Nadin Sh

– Τόνος

Μια ακόμα καλή πηγή για ωμέγα-3, ο τόνος είναι πολύ δημοφιλές ψάρι για σούσι. Η προσοχή εδώ πρέπει να στραφεί στην περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η ποσότητα του τόνου στο σούσι δεν είναι μεγάλη, ωστόσο ειδικά αν είσαι έγκυος θα πρέπει να ζητήσεις την έγκριση του γυναικολόγου σου για να το καταναλώσεις. Προσοχή και εδώ στις σως.

– Χέλι

Θεωρείται κορυφαία νοστιμιά την Ιαπωνία (που το παράγει κατά κόρον) και όχι άδικα. Είναι πεντανόστιμο στην καπνιστή εκδοχή του, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 και διάφορα μέταλλα, καθώς και σε βιταμίνη Α, D και Β12. Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ωστόσο, έχε υπόψιν πως το ψάρι αυτό δεν αποτελεί καλή επιλογή από άποψη βιωσιμότητας. Τα αποθέματα χελιού μειώνονται κατά 5% κάθε χρόνο τον τελευταίο μισό αιώνα, ενώ πολλά είδη απειλούνται ήδη από εξαφάνιση.

– Αβοκάντο

Πολλά δημοφιλή ρολάκια περιέχουν αβοκάντο σε συνδυασμό με λαχανικά και ψάρι -ή και όχι. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά βοηθούν τα νεφρά, την καρδιά και τα νεύρα να λειτουργούν καλύτερα.

– Γαρίδες tempura

Οι γαρίδες δεν έχουν ούτε τη μισή διατροφική αξία π.χ. του σολομού. Έχουν πολύ λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα και περισσότερο αλάτι. Αποτελούν, βέβαια, πηγή πρωτεΐνης και, για κάποιους, είναι πεντανόστιμες. Απόφυγε, όμως, να τις παραγγείλεις στην τεμπούρα εκδοχή τους, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα είναι βουτηγμένες σε κουρκούτι και τηγανισμένες, άρα γεμάτες άχρηστες θερμίδες. Ενδεικτικά, μια 6αδα γαρίδες τεμπούρα περιέχει περί τις 510 θερμίδες.

– Ξιφίας

Το σφιχτό, γευστικό κρέας του ξιφία, θεωρείται ιδανικό συνοδευτικό για το σούσι. Σημειώστε, όμως, ότι σύμφωνα με τον FDA το ψάρι αυτό είναι πρώτο στη λίστα αυτών που οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο.

Με τις θερμίδες τι γίνεται;

Αν οι θερμίδες είναι κάτι που σε απασχολεί σε κάθε σου γεύμα, η κ. Βάνα Κροντήρη παραθέτει πόσες περίπου θερμίδες έχει μια 6αδα από τα αγαπημένα σου πιάτα σούσι:

– Avocado roll: 140 θερμίδες

Πρόκειται για το σούσι με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες, καθώς περιέχει μόνο ρύζι, φύκι και αβοκόντο. Εξίσου χαμηλά στη θερμιδική κλίμακα βρίσκεται και το σούσι λαχανικών.

– California roll: 255 θερμίδες

Ένα από τα πιο κλασικά σούσι, αφού περιέχει ρύζι, φύκι, αβοκάντο, αγγούρι και καβούρι (ή απομίμηση καβουριού που αποτελείται από σάρκα ψαριού από την οποία έχουν αφαιρεθεί τα ανεπιθύμητα κομμάτια και στη συνέχεια έχει αναμειχθεί με άλλα συστατικά, έχει γίνει πάστα και έχει συμπιεστεί έτσι ώστε να θυμίζει καβούρι). Συνήθως θα το βρεις σε μορφή uramaki (με το φύκι από μέσα, να συγκρατεί τα υλικά). Δεν είναι κακή επιλογή από άποψη θερμίδων, αρκεί να το κρατήσετε μακριά από τα ντιπς.

– Spicy tuna roll: 290 θερμίδες

Θυμήσου μόνο τι είπαμε παραπάνω για τον τόνο.

– Salmon & avocado roll: 304 θερμίδες

Ισχύει ό,τι και για το California roll, απλά με λίγες παραπάνω θερμίδες, λόγω του σολομού.

Υπάρχει «καλό» και «κακό» σούσι;
iStock

Τι ισχύει για τα specialty σούσι

  • Το Rainbow Roll είναι μάλλον η κορυφή των σούσι αφού συνδυάζει καβούρι (συνήθως απομίμηση), σολομό, γαρίδα, τόνο ή λαβράκι. Είναι, δηλαδή, ένα california roll, στο οποίο έχουν προστεθεί κι άλλα ψάρια. Είναι σούπερ ισχυρό πρωτεινικά και από άποψη καλών λιπαρών, αν και με λίγο πιο τσιμπημένες θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, κατανάλωσέ το με μέτρο.
  • Το Dragon Roll περιέχει μεν χέλι που αναφέραμε τα οφέλη του, αλλά περιχύνεται και με μία εξαιρετικά λιπαρή σως που, αν οι θερμίδες σε απασχολούν, θα πρέπει να αποφύγεις.
  • Το Philadelphia Roll δείχνει σούπερ υγιεινό, όμως το βασικό συστατικό του είναι το τυρί κρέμα που είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη και χαμηλό σε θρεπτική αξία.

Θέλεις να απολαμβάνεις το πλέον υγιεινό σούσι με τα καλύτερης ποιότητας υλικά; Δες πώς θα φτιάξεις εύκολο maki σούσι με γαρίδες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.