ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ;
Διάσημος γιατρός απαντά στο ποιες τροφές πρέπει να επιλέγουμε και ποιες να αποφεύγουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από τις πρόωρες και βαθιές ρυτίδες.
Η φετινή χρονιά μας βρίσκει σε μια πιο ολιστική κατεύθυνση αναφορικά με την υγεία, την ευεξία και τη μακροζωία μας. Όσο οι επιστήμονες πλησιάζουν σε αυτό που υποστηρίζουν χρόνια τώρα οι εναλλακτικοί θεραπευτές, ότι στην υγεία επιδρούν η ψυχολογία και ο τρόπος ζωής σε εξίσου μεγάλα ποσοστά με την κληρονομικότητα, τόσο στρεφόμαστε σε φυσικές λύσεις, δοκιμάζοντας αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
Η διατροφή μας μοιάζει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ευεξίας. Από τον Ιπποκράτη που έλεγε «άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή», μέχρι τους σύγχρονους επιστήμονες, που υπογραμμίζουν πλέον ότι η μεταβολική υγεία είναι η βάση της συνολικής μας υγείας, γίνεται απόλυτα σαφές πως η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, ανακουφιστικά και επανορθωτικά για όλα μας τα όργανα, μεταξύ των οποίων και το δέρμα.
Μας το εξήγησε η βοτανολόγος Βίκυ Κουλούρη, στο πλαίσιο του challenge που κάνουμε πίνοντας για μέρες ένα ρόφημα από βότανα που υπόσχεται ολιστική αντιγήρανση: Αυτή ξεκινά από μέσα μας, από τα ίδια μας τα όργανα και τον τρόπο που αποτοξινώνονται και προστατεύονται από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Ο διάσημος Αμερικανός γιατρός και συγγραφέα με εξειδίκευση στη διατροφή, Dr Michael Greger, ανατρέχει σε συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως μια διατροφή που βασίζεται στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και σε όσα καλλιεργούνται στη γη είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει δέρμα πιο υγιές και επιδερμίδα με λιγότερες ρυτίδες.
Πώς να αποτρέψεις τις ρυτίδες με τη διατροφή σου
Το γεγονός ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με λιγότερο εμφανή σημάδια γήρανσης στο δέρμα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. «Αυτό δεν είναι παράλογο, γιατί η μη υγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει το φορτίο οξειδωτικού στρες, μια αυξημένη φλεγμονώδη κατάσταση, ή την επίδραση των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης, η οποία εμποδίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων και αδυνατίζει την αντιοξειδωτική άμυνα. Στον αντίποδα, η υγιεινή διατροφή, χάρη στις βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, μπορεί να παρέχει προστασία από τη φωτογήρανση και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA», αναφέρει ο Greger.
Ο ίδιος εξηγεί ότι σύμφωνα με έρευνες η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων σνακ, ειδικά από τις γυναίκες, έχει συνδεθεί με περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο, ενώ η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με λιγότερες.
Τροφές κατά των ρυτίδων
– Περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο, λιγότερο κρέας
Ο ειδικός αναφέρει ότι η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ελαιόλαδου αποδεικνύεται προστατευτική έναντι της δερματικής ακτινικής βλάβης, ενώ στον αντίποδα, η υψηλή κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομιών και βουτύρου αποδεικνύεται επιβλαβής.
Τα δαμάσκηνα, τα μήλα και το τσάι δείχνουν επίσης να θωρακίζουν το δέρμα από βλάβες, ενώ τα αμύγδαλα έχουν βρεθεί να προστατεύουν από τις πολύ βαθιές ρυτίδες.
Τέλος, αναφέρει ο Greger, σε γυναίκες που μετά την εμμηνόπαυση προτάθηκε να καταναλώνουν συμπυκνωμένο εκχύλισμα σόγιας για έξι μήνες, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στο πάχος της επιδερμίδας και αύξηση του κολλαγόνου. Η τακτική κατανάλωση σόγιας, σε άλλη μελέτη, έχει βρεθεί να προστατεύει από βαθιές ρυτίδες.
– Ο ρόλος του ψαριού
Παρόλο που το ψάρι έχει συνδεθεί με λιγότερες ρυτίδες στην επιδερμίδα, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, «αν το ψάρι καταναλώνεται μαζί με σαλάτα ή μαγειρεμένα λαχανικά μπορεί, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, να αυξήσει την προστατευτική δράση του στο δέρμα», σημειώνει ο γιατρός.
– Η βιταμίνη C στη μάχη κατά των ρυτίδων
Η υψηλότερη κατανάλωση βιταμίνης C δείχνει να συνδέεται με λιγότερες ρυτίδες στην επιδερμίδα, καθώς και η κατανάλωση περισσότερων πράσινων και κίτρινων λαχανικών.
Συμπερασματικά
Ο Greger καταλήγει ότι η καλύτερη σύσταση αν θέλει κανείς να ακολουθήσει μια διατροφή κατά των ρυτίδων, είναι να μένει με πιστός σε μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τροφές που περιορίζουν την υπεργλυκαιμία και αναστέλλουν τη γλυκοζυλίωση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
- Περιορισμός της έκρηξης ζαχάρου στο αίμα, η οποία προκαλεί γλυκοζυλίωση, με περιορισμό πρόσθετων σακχάρων και επεξεργασμέvων υδατανθράκων, και αύξηση των φυτικών ινών σε κάθε γεύμα.
- Περιορισμός τροφών που προκαλούν καταστροφή του κολλαγόνου, δηλαδή τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, όπως υπερεπεξεργασμένα και ψημένα στα κάρβουνα κρέατα.
- Καθιέρωση μιας χαμηλής θερμιδικά διατροφής με όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά.