ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΠΙΤΑΓΙΑ SMOOTHIE BOWL
Απολαμβάνουμε smoothie με το κουτάλι, για ιδανικό πρωινό βασισμένο στην εξωτική πιτάγια ή φρούτο του δράκου.
Αν είστε λάτρεις της υγιεινής διατροφής, των smoothies και των smoothie bowls, τότε σίγουρα έχετε ακούσει για την πιτάγια. Πρόκειται για το τροπικό dragon fruit ή φρούτο του δράκου, που υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, όπως κόκκινο, ροζ, πράσινο και κίτρινο.
Στην Ελλάδα συνήθως το βρίσκουμε φούξια εξωτερικά και άσπρο εσωτερικά στη φρέσκια του εκδοχή, ενώ κατεψυγμένο (σε πουρέ) το βρίσκουμε στη φούξια εκδοχή του, που είναι και η πιο εντυπωσιακή, αφού δίνει ένα πανέμορφο χρώμα στα smoothies ή όπου αλλού το βάλουμε. Είναι καρπός με λίγες θερμίδες, πλούσιος σε βιταμίνη C.
Τα smoothie bowls είναι ιδανικό πρωινό το καλοκαίρι. Πρόκειται για πιο πηχτά smoothies που σερβίρονται σε μπολ. Εκτός από πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, είναι δροσερά, ελαφριά, χορταστικά και πολύ ευχάριστα στη γεύση. Γίνονται ιδανικά με φρούτα που έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ στην κατάψυξη να παγώσουν και να μας δώσουν ένα πιο frozen αποτέλεσμα!
Πιτάγια σε μορφή πουρέ βρίσκουμε σε οργανωμένα σούπερ μάρκετ και σε βιολογικά καταστήματα, κατεψυγμένη και συσκευασμένη σε μερίδες των 100 γρ., οπότε εύκολα ρυθμίζουμε και την ποσότητα που χρησιμοποιούμε χωρίς να χρειάζεται να ζυγίσουμε.
Εδώ συνδυάζω την πιτάγια με ανανά, που ταιριάζει πολύ γευστικά, μπανάνα, που δίνει κρεμώδη υφή και γλυκιά γεύση, και κεφίρ, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και του εντέρου.
Από πάνω βάζω καρύδια και σπόρους chia, αλλά και φρέσκα φρούτα όπως μύρτιλα, φράουλες και ακτινίδιο. Το τι θα βάλουμε από πάνω εξαρτάται και από το τι θέλουμε ή τι έχουμε. Οι επιλογές είναι πολλές.
Αν θέλουμε να κάνουμε το smoothie bowl ακόμα πιο δυναμωτικό και χορταστικό, μπορούμε να το περιχύσουμε με λίγο αμυγδαλοβούτυρο ή άλλο «βούτυρο» από καρπούς όπως κάσιους, που του πάει επίσης. Μπορούμε να του προσθέσουμε λίγο μέλι, γκρανόλα ή άλλα δημητριακά, ξηρούς καρπούς και, φυσικά, φρέσκα φρούτα.
Kαταναλώνουμε αμέσως και για να έχει όλες τις βιταμίνες του αλλά και γιατί λιώνει και ρευστοποιείται, ειδικά με τις ζέστες. Την ίδια ακριβώς συνταγή βεβαίως μπορούμε να τη σερβίρουμε και παραδοσιακά σε ποτήρι, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε καταψύξει τη μπανάνα και τον ανανά. Εύκολα μετατρέπουμε τη συνταγή σε vegan αντικαθιστώντας το κεφίρ με φυτικό γιαούρτι.
Συνταγή για πιτάγια smoothie bowl
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά για 2 μερίδες
- 200 γρ. πιτάγια σε μορφή πουρέ
- 180 γρ. κεφίρ
- 1 μπανάνα
- 150 γρ. ανανά
Προτάσεις για toppings
- καρύδια ψιλοκομμένα
- σπόροι chia
- φράουλες
- μύρτιλα
- ακτινίδιο
Εκτέλεση
Κόβουμε από την προηγούμενη μέρα την μπανάνα και τον ανανά σε λεπτές φέτες ή κυβάκια, και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη να παγώσουν.
Την επόμενη, βάζουμε το κεφίρ και τα παγωμένα φρούτα στο μπλέντερ. Αν το μπλέντερ μας είναι μικρό, μπορούμε να χτυπήσουμε πρώτα αυτά μόνα τους.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε την κατεψυγμένη πιτάγια σε μορφή πουρέ (2 μερίδες) και πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα να είναι πηχτό και λείο. Σερβίρουμε αμέσως σε μπολ και τοποθετούμε από πάνω τα toppings.