Καρολίνα Δωρίτη

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΚΡΟΥΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

Η σούπα από κουνουπίδι γίνεται με λίγα υλικά χαμηλού κόστους και είναι γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Με έξτρα νοστιμιά από τα κρουτόν μουστάρδας.

Πολλοί ακούν για κουνουπίδι και στρίβουν επιτόπου! Όπως συμβαίνει και με το μπρόκολο, που νομίζεις ότι τρώγεται μόνο νερόβραστο, αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις τελείως διαφορετικά, ας πούμε σε μια φρέσκια σαλάτα.

Το κουνουπίδι θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να βρίσκει το δίκιο του. Ειδικά οι χορτοφαγικές διατροφές και οι διατροφές που αποφεύγουν τη γλουτένη έχουν δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κουνουπίδι, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει ζύμες, ρύζι, πλιγούρι και άλλα με απόλυτη επιτυχία. Αν δυσκολεύεστε να το φανταστείτε διαφορετικά, δείτε και πώς μπορεί να μαγειρευτεί σαν κους κους.

Ας δούμε επίσης γιατί το κουνουπίδι μας κάνει καλό. Αρχικά, μια μερίδα κουνουπίδι την ημέρα καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και σύμπλεγμα Β. Έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο.

Η σούπα από κουνουπίδι, με κρουτόν μουστάρδας και αμύγδαλα, είναι πάρα πολύ νόστιμη, ελαφριά και θρεπτική. Είναι νηστίσιμη και κατάλληλη για vegan διατροφή, ενώ έχει πολύ χαμηλό κόστος, αφού θέλει λίγα και απλά υλικά. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και τρώγεται ευχάριστα χωρίς να βαραίνει καθόλου. Αν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γλουτένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το απλό ψωμί με ένα ψωμί που δεν περιέχει γλουτένη.

Συνταγή για σούπα από κουνουπίδι, με κρουτόν μουστάρδας και αμύγδαλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan

κουνουπίδι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μεσαίο κουνουπίδι (περίπου 540 γρ.), κομμένο σε φουντίτσες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνη
  • ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 700 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 200 ml γάλα αμυγδάλου
  • 2 κ.σ. & 40 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ψωμί, κομμένο σε κύβους
  • ½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου & 2 κ.σ. επιπλέον για το σερβίρισμα

κουνουπίδι
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το κουνουπίδι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά.

Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου. Σιγοβράζουμε για ακόμη 8-10 λεπτά.

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο λάδι με τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα στο κομμένο ψωμί και στη συνέχεια 2 κ.σ. φιλέ αμύγδαλο σπασμένο, ανακατεύοντας με τα χέρια.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα ψωμάκια γυρνώντας τα μέχρι να ροδίσουν.

κρουτόν
Καρολίνα Δωρίτη

Αν θέλουμε, καβουρδίζουμε ελαφρά στο τηγάνι επιπλέον φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα.

Μόλις το κουνουπίδι έχει μαλακώσει, με το ραβδομπλέντερ κάνουμε τη σούπα βελουτέ. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε σε πιάτα, με λίγα κρουτόν και αμύγδαλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.