Pexels Aleksandar Pasaric

ΑΓΟΥΡΕΣ VS ΩΡΙΜΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ: ΠΟΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

Όσο περισσότερες μπανάνες τρως, τόσο μειώνεις τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πώς θα κερδίσεις όμως ακόμα περισσότερα οφέλη από το δημοφιλές φρούτο;

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο «φορητό» φρούτο παγκοσμίως. Αυτό που συνιστούν γυμναστές και διατροφολόγοι για πριν ή μετά την προπόνηση. Και το απαραίτητο συστατικό που χαρίζει βελούδινη υφή στα smoothies και τα δροσερά ροφήματα. Οι μπανάνες έχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη, αφού περιέχουν μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρεβιοτικά. Επιπλέον, καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό, χωρίς καθόλου λιπαρά.

Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί λόγοι για να εντάξεις το φρούτο αυτό στη διατροφή σου και μάλιστα επιλέγοντάς το στην άγουρη εκδοχή του, που έχει ακόμα περισσότερα να σου προσφέρει. Εξηγώ παρακάτω.

Διατροφικά οφέλη της μπανάνας

Μια μέτρια μπανάνα έχει υπολογιστεί ότι προσφέρει:

  • 105 θερμίδες
  • 1 γρ. πρωτεΐνη
  • 0 γρ. λίπος
  • 27 γρ. υδατάνθρακες
  • 3 γρ. φυτικές ίνες (Το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ))
  • 422 μγρ. κάλιο (16% της ΣΗΔ)
  • 10 μγρ. Βιταμίνης C (13% της ΣΗΔ)
  • 0,4 μγρ. Βιταμίνης Β6 (31% της ΣΗΔ)

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για τις μπανάνες

Τα οφέλη της μπανάνας επιβεβαιώνονται από διάφορες κατά καιρούς έρευνες. Μία από αυτές καταλήγει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κάλιο συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ασθένειες του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά. Άλλη μελέτη συμφωνεί ότι όσο περισσότερες μπανάνες τρως, τόσο μειώνεις τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Άγουρες vs ώριμες μπανάνες: Ποιες να προτιμάς και γιατί
iStock

Εξάλλου, το κάλιο παίζει βασικό ρόλο στην ρύθμιση των υγρών στο σώμα και είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης που χάνεται όταν ιδρώνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε μπανάνες τόσο πριν όσο και μετά τη σωματική άσκηση.

Η περιεκτικότητα σε ίνες και τα πρεβιοτικά συνδέονται σύμφωνα με έρευνες με καλύτερη λειτουργεία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού, του μυοκαρδίου και της συνείδησης. Ενώ και η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στις μπανάνες βοηθά στον μεταβολισμό της πρωτεΐνης.

Ωστόσο, η υπερβολική τους κατανάλωση δεν συνιστάται, καθώς περιέχουν σορβιτόλη, μια αλκοόλη που σε κάποιους μπορεί να προκαλεί αέρια και διάρροια.

Περιέχουν, όμως, και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που έχει την ιδιότητα να ενισχύει την καλή διάθεση.

Γιατί να προτιμάς τις άγουρες μπανάνες

Κι αν όλα τα παραπάνω λίγο-πολύ τα ήξερες, αυτό που σίγουρα δεν γνώριζες είναι ότι οι άγουρες μπανάνες «κερδίζουν» τις ώριμες στα σημεία και συγκεκριμένα στο ανθεκτικό άμυλο. Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βάνα Κροντήρη εξηγεί:

Άγουρες vs ώριμες μπανάνες: Ποιες να προτιμάς και γιατί
iStock

«Κυρίως προτιμούμε σε κατανάλωση τις άγουρες μπανάνες λόγω του ανθεκτικού αμύλου που περιέχουν και βοηθάει κυρίως στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου (να μην ανεβαίνει απότομα). Καθώς ωριμάζει, η σύστασή της αλλάζει και το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης θα ανέβει πολύ».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.