iStock

Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Οι διατροφικές μας επιλογές ορίζουν εν πολλοίς τα αποτελέσματα των ιατρικών μας εξετάσεων. Σε αυτόν τον αγώνα, έχουμε εχθρούς αλλά και συμμάχους. Αποκαλύπτουμε μια τροφή που «ρίχνει» το λίπος.

H παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «σημαντικό ζήτημα υγείας, με επιβλαβείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και τη γενική υγεία». Προηγουμένως είχε διαπιστωθεί πως το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι (890.000.000 άνθρωποι, κυρίως σε αναπτυγμένες χώρες). Δηλαδή, ζουν κλινική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο ΠΟΥ έχει εκτιμήσει και ότι έως το 2030 οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι θα έχουν φτάσει το 1.000.000.000. Ένας στους 5 θα είναι γυναίκα και ένας στους 7 άνδρας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, το 63% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ποσοστό που στα παιδιά και τους εφήβους (2 με 14 ετών) είναι στο 37,5%.

Αν δεν το γνωρίζετε, στη χώρα μας υπάρχει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας που αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, διαιτολόγους-διατροφολόγους, ψυχολόγους, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας που έχουν ως αντικείμενο το θέμα της παχυσαρκίας. Άρα, υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα.

Για να καταλάβει κάποιος αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, χρειάζεται να ξέρει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Μπορείτε να τον μάθετε με ένα click σε έναν από τους πολλούς σχετικούς υπολογιστές που υπάρχουν στο διαδίκτυο (όπως εδώ).

Προφανώς, θα έχετε ξεκάθαρα στοιχεία αν εμπιστευτείτε επαγγελματία υγείας.

Αν θέλετε να χάσετε λίπος και δη από την κοιλιά –που επηρεάζει τα ζωτικά όργανα– υπάρχουν τρόποι που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και την άσκηση.

Ένα καλό διατροφικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το λατρεμένο στην Κορέα και πια γνωστό σε όλον τον κόσμο kimchi (προφέρεται κίμτσι).

Η τροφή που μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος
iStock
Fresh Kimchee in glass bowl

Στην ουσία, είναι τρόπος ζύμωσης λαχανικών. Η πιο γνωστή μορφή αφορά το –γνωστό στη χώρα μας ως– κινέζικο λάχανο, αλλά στην Κορέα κάνουν κίμτσι και το φρέσκο κρεμμύδι και το ραπανάκι και ό,τι άλλο… νιώθουν. Σε κάθε περιφέρεια της χώρας δίνουν έμφαση στα ντόπια υλικά.

Η παραδοσιακή μέθοδος προβλέπει για μήνες ζύμωση. Υπάρχουν, ωστόσο, και πιο σύντομες εκδοχές, που προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Στην Ελλάδα θα το βρείτε έτοιμο συσκευασμένο σε καταστήματα που πουλούν ασιατικά προϊόντα διατροφής, φυσικά ή online. Εκεί επίσης θα βρείτε και τα περισσότερα από τα υλικά που χρειάζεστε για να το φτιάξετε.

Mελέτες έχουν δείξει πως το κίμτσι μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει την υγεία του εντέρου, για αυτό και προτείνεται ως μέρος στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας παχυσαρκίας.

Η τελευταία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Επιβεβαίωσε τα ευρήματα τριών μελετών που είχαν προηγηθεί και θέλουν την τακτική κατανάλωση κίμτσι να μειώνει αποτελεσματικά το σωματικό λίπος.

Τον Αύγουστο του 2022 είχε γίνει γνωστό ότι σε προκλινικά πειράματα που έγιναν σε ζωικά μοντέλα παχυσαρκίας σημειώθηκε μείωση κατά 31,8% στο σωματικό λίπος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κάθε μέρα κίμτσι.

Σε εκτενή ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν για 13 χρόνια από τη μελέτη γονιδιώματος και επιδημιολογίας της Κορέας (KoGES), φάνηκε  πως η κατάλληλη πρόσληψη κίμτσι σχετίζεται με 15% μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μείωση 12% στην επίπτωση της παχυσαρκίας στους μεσήλικες άνδρες.

Η τροφή που μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος
iStock

Δημοσίευση τον Φεβρουάριο του 2024 επικέντρωσε στην αποτελεσματικότητα κατά της παχυσαρκίας και την επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Διερευνήθηκαν οι αλλαγές στις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, στους βιοδείκτες αίματος και στο μικροβίωμα του εντέρου 55 υπέρβαρων ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 60 γραμμάρια κίμτσι την ημέρα για 3 μήνες.

Η ανάλυση στη σύνθεση του σωματικού λίπους των συμμετεχόντων έδειξε πως η ομάδα που κατανάλωνε κίμτσι παρουσίασε μείωση 2,6% στο σωματικό λίπος, ενώ η ομάδα ελέγχου –που δεν έτρωγε kimchi– είχε αύξηση 4,7%. Περαιτέρω ανάλυση του μικροβιώματος των συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κίμτσι αύξησε την αφθονία του ωφέλιμου βακτηρίου του εντέρου Akkermansia muciniphila και μείωσε τον αριθμό των πρωτεοβακτηρίων, τα οποία σχετίζονται με την παχυσαρκία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.