Καρολίνα Δωρίτη

Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΑΜΙΕΣ

Μια συνταγή γεμάτη μεσογειακά αρώματα, που θα κάνει ακόμα και όσους δεν πολυσυμπαθούν τις μπάμιες να τις δουν με άλλο μάτι. Αρκεί να τις γευτούν με μελιτζάνες και φέτα στον φούρνο!

Από μικρή είχα λατρεία στις μπάμιες, αλλά μαγειρεμένες με έναν συγκεκριμένο τρόπο: στον φούρνο. Έτσι δεν λιώνουν, ούτε βγάζουν τα ζουμιά που σε πολλούς δεν αρέσουν.

Πρέπει να πω με μεγάλη υπερηφάνεια ότι με αυτή τη συνταγή έχω κάνει πολύ κόσμο που δεν έτρωγε μπάμιες να τις λατρέψει! Είναι υγιεινό πιάτο, έχει το λαδάκι του, αλλά μας κάνει καλό. Επίσης, είναι ιδανικό για να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αγαπούν λαχανικά που θεωρούνται πιο «δύσκολα», αλλά είναι τόσο, μα τόσο νόστιμα, όταν μαγειρευτούν σωστά. Τουλάχιστον ο δικός μου ο γιος τρελαίνεται, όσο κι εγώ!

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι vegetarian, ενώ μπορεί άνετα να γίνει vegan απλώς παραλείποντας τη φέτα.

Τα λαχανικά είναι καλύτερα πάντα στην εποχή τους, αλλά τα κατεψυγμένα διατηρούν όλες τους τις βιταμίνες, οπότε να μην τα φοβάστε καθόλου. Αρκεί να διαλέγουμε καλής ποιότητας.

Συνταγή για μπάμιες στον φούρνο, με μελιτζάνες και φέτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Vegetarian

μπάμιες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 500 γρ. μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 40 ml ξύδι λευκό
  • 450 γρ φρέσκες ντομάτες ώριμες, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 3 μελιτζάνες τσακώνικες, μικρές, κομμένες στη μέση και σε φέτες πάχους 1-1,5 εκ.
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • 80 ml ελαιόλαδο, συν 10 ml για το τέλος
  • 130 γρ. φέτα
  • 120 ml νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες μπάμιες, τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε απαλά με χαρτί. Για να έχουν καλύτερη υφή, τις βάζουμε σε ένα δίσκο ή ταψί, τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Τις αφήνουμε έτσι στον ήλιο για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια τις μαγειρεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τις μελιτζάνες και τις μπάμιες, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και σβήνουμε με το ξύδι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά, έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Προσθέτουμε μέσα τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τη φέτα, την οποία τρίβουμε με τα χέρια, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο (εκτός από τα 10 ml που φυλάμε για το τέλος), και καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και προσθέτουμε τα 10 ml ελαιόλαδο. Το ξαναβάζουμε στον φούρνο, αυτή τη φορά χωρίς να το καλύψουμε, και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να μελώσει.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Συνοδεύουμε προαιρετικά με προζυμένιο ψωμί ολικής άλεσης, το οποίο ταιριάζει τέλεια!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.