Η ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΙΤΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Δεν έχεις ζύμη για πίτσα, ή απλά θέλεις να αξιοποιήσεις κάπως το μπαγιάτικο ψωμί; Δοκίμασε να φτιάξεις «πίτσα» με ψωμί -ιδανικά μπαγκέτα- που σου έχει μείνει, και μάλιστα με τέσσερις διαφορετικές γαρνιτούρες, όλες vegetarian. Θα χρειαστείς μόνο 15 λεπτά, για όλες!
Τις μπαγκέτες, τα χαρακτηριστικά μακρόστενα ψωμιά γαλλικά τύπου, μπορούμε να τις βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τους περισσότερους φούρνους, σε διάφορες παραλλαγές. Είναι όμως από τα ψωμιά που αν δεν τα καταναλώσεις αμέσως φρέσκα, μετά δεν τρώγονται – εκτός αν τις ψήσεις ή τις κάνεις κρουτόν. Εμείς τις ψήνουμε σαν εναλλακτική βάση για πίτσα!
Όταν ήμουν μικρή, πολλές φορές τα βράδια η μαμά μου ετοίμαζε ψωμί στον φούρνο με λιωμένο τυρί, συνήθως κασέρι. Το έβαζε στο γκριλ και γινόταν κόλαση! Το βραδινό μας ήταν έτοιμο κι εγώ με τον αδερφό μου, απόλυτα ικανοποιημένοι. Τι πιο απλό και γρήγορο, ειδικά όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις;
Τώρα, αναβαθμίζουμε εκείνη την ταπεινή ιδέα. Χρησιμοποιούμε το ψωμί σαν να είναι βάση για πίτσα και μέσα σε λίγα λεπτά δημιουργούμε άπειρους λαχταριστούς συνδυασμούς, με υλικά που μπορούμε ήδη να έχουμε στο ψυγείο μας.
Γιατί μπαγκέτα; Γιατί η μπαγκέτα έχει λιγότερη υγρασία από άλλα ψωμιά, έχει περισσότερη κόρα παρά ψίχα και απαιτεί ελάχιστο χρόνο στον φούρνο για να γίνει ευχάριστα τραγανή. Χάρη στην κόρα της, συγκρατεί τις σάλτσες και τα λιωμένα τυριά όπως κάνει το ζυμάρι στην πίτσα. Μπορούμε, βέβαια, να πειραματιστούμε και με άλλα ψωμιά, για να δούμε τη διαφορά και να καταλήξουμε στο αγαπημένο μας.
Το τι θα βάλουμε από πάνω εξαρτάται από τη όρεξή μας και τα υλικά που διαθέτουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο «ψαγμένο», καλό είναι να προμηθευτούμε κάποια κατάλληλα τυριά, όπως παρμεζάνα, πεκορίνο ρομάνο, μοτσαρέλα (φρέσκια ή τριμμένη από μπαστούνι, εγώ προτιμώ φρέσκια), γκοργκοντζόλα κ.ά. Μπορούμε φυσικά να πάμε πιο απλά με τυριά που ήδη έχουμε στο ψυγείο, όπως κασέρι, γραβιέρα ή απλά τριμμένη φέτα για μια «πίτσα» ελληνική.
Ακολουθούν 4 προτάσεις, δύο πιο απλές και δύο πιο ιδιαίτερες:
- Στην πρώτη βάζω πάστα ελιάς, τριμμένη φέτα, κρεμμύδι, ντοματίνια και ρίγανη.
- Η επόμενη είναι τύπου Μαργαρίτα, με σάλτσα ντομάτας (που μπορεί να μας έχει περισσέψει ή που την ετοιμάζουμε στα γρήγορα, χωρίς καν να μπει στη φωτιά) και φρέσκια μοτσαρέλα.
- Η τρίτη είναι με παρμεζάνα, πεκορίνο ρομάνο, μανιτάρια και λάδι τρούφας.
- Η τελευταία είναι με πεκορίνο ρομάνο, γκοργκοντζόλα και αχλάδι.
Τις ετοίμασα και τις τέσσερις σε 15 λεπτά και στο τέλος είχα τέσσερις σούπερ επιλογές. Είναι ιδανική λύση αν έχουμε κόσμο ή παιδάκια στο σπίτι και θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι στα γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε πολύ στην κουζίνα.
Αφού ψηθεί, την κόβουμε σε ό,τι μέγεθος θέλουμε και την απολαμβάνουμε ζεστή.
Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε με μια μπαγκέτα, ακόμα κι αν είναι μπαγιάτικη – μόνο προσοχή: άλλο το μπαγιάτικη και άλλο το παξιμάδι!
Συνταγή για γρήγορη «πίτσα» με ψωμί
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά για τη βάση
- 1 μπαγκέτα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Kόβουμε τη μπαγκέτα κατά μήκος στη μέση. Αν μας δυσκολεύει ή δεν χωράει στον φούρνο, την κόβουμε πρώτα στη μέση και μετά κατά μήκος, και καταλήγουμε με τέσσερις βάσεις «πίτσας». Τοποθετούμε τα κομμένα ψωμιά ανοιχτά σε ένα ταψί, με την κόρα αποκάτω.
Με ένα πινέλο αλείφουμε εσωτερικά τα ψωμιά με λάδι και στη συνέχεια τα τρίβουμε με τη σκελίδα του σκόρδου. Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο «σκορδάτα» (ή απλά θέλουμε να κάνουμε ένα ωραίο σκορδόψωμο), μπορούμε να ψιλοκόψουμε το σκόρδο και να το πασπαλίσουμε πάνω στο ψωμί.
Βάζουμε τα ψωμιά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να σχηματίσουν ελαφριά κρούστα στην ψίχα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε στον πάγκο της κουζίνα όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε στη συνέχεια.
Βγάζουμε τα ψωμιά από τον φούρνο και προχωράμε στο επόμενο και τελικό βήμα. Ακολουθούν τα υλικά που θα χρειαστούμε για κάθε διαφορετική εκδοχή, και στο τέλος οδηγίες για το πώς τελειώνουμε τις «πίτσες» στον φούρνο.
1. Πίτσα ελληνική
- πάστα ελιάς
- τριμμένη φέτα
- ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- ρίγανη
- ελαιόλαδο
Παιχνιδάκι η ελληνική εκδοχή της πίτσας και σούπερ νόστιμη, ακόμα κι αν κρυώσει λίγο, αφού δεν έχει τα λιωμένα τυριά να την περιορίζουν.
Απλώνουμε στη βάση μια στρώση από πάστα ελιάς, που μπορούμε να βρούμε εύκολα έτοιμη σε σούπερ μάρκετ. Από πάνω τρίβουμε τη φέτα. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με vegan φέτα, αν θέλουμε.
Από πάνω τοποθετούμε λίγα ντοματίνια (τα πολλά σημαίνουν και ζουμιά, οπότε προσέχουμε) και ροδέλες κρεμμύδι. Τη ρίγανη την προσθέτω στο τέλος, αφού ψηθεί, για να μην πικρίζει, το ίδιο και λίγο ελαιόλαδο.
2. Πίτσα μαργαρίτα
- φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη με τα χέρια (σαν να τη σκίζεις σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια)
- παρμεζάνα τριμμένη
- απλή σάλτσα ντομάτας
- ρίγανη
Απλή και τέλεια. Αν δεν έχουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας για πίτσα, μπορούμε να ετοιμάσουμε σε λίγα λεπτά και να φυλάξουμε ό,τι περισσέψει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ως την επόμενη φορά που θα τη χρειαστούμε.
Το σημαντικό είναι η σάλτσα να μην είναι νερουλή. Για να την ετοιμάσουμε απλά και γρήγορα, προσθέτουμε σε μπολ και ανακατεύουμε καλά:
- 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 2 κ.σ. ζεστό νερό
- ½ κ.γ. ρίγανη ξερή
- ½ κ.γ. βασιλικό (ξερό ή φρέσκο)
- αλάτι
- πιπέρι
Απλώνουμε σάλτσα στη βάση του ψωμιού. Από πάνω πασπαλίζουμε παρμεζάνα και στη συνέχεια τοποθετούμε τα κομμάτια της μοτσαρέλας. Αφού ψηθεί, μπορούμε να τρίψουμε λίγη επιπλέον ρίγανη.
3. Πίτσα με μανιτάρια και λάδι τρούφας
Ξεκινάμε από τα μανιτάρια, τα οποία μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει και νωρίτερα (αν περισσέψουν, τα φυλάμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες συνταγές όπως σε ομελέτες, ζυμαρικά, ή σάντουιτς).
Κόβουμε 150 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες ή ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μια σπασμένη σκελίδα σκόρδου. Αρωματίζουμε το λάδι για 1 λεπτό ανακατεύοντας και προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια και να τραβήξουν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με πεκορίνο και παρμεζάνα τριμμένη, και τοποθετούμε από πάνω τα μανιτάρια. Το λάδι τρούφας το προσθέτουμε στο τέλος, αφού ψηθεί.
4. Πίτσα με γκοργκοντζόλα και αχλάδι
- αχλάδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- γκοργκοντζόλα
- πεκορίνο ρομάνο
- μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Πάνω στο ψωμί βάζουμε πεκορίνο και γκοργκοντζόλα που έχουμε κόψει σε κομματάκια. Από πάνω τοποθετούμε τα αχλάδια. Αλείφουμε τα αχλάδια με λίγο ελαιόλαδο. Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Για το τελικό ψήσιμο
Αφού έχουμε προσθέσει στις μπαγκέτες τα υλικά, τις ξαναβάζουμε στον ζεστό φούρνο για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αν θέλουμε, μπορούμε τα τελευταία 2-3 λεπτά να ανάψουμε το γκριλ, ώστε να λιώσουν πιο λαχταριστά τα τυριά και να ροδίσουν.
Βγάζουμε από τον φούρνο. Ολοκληρώνουμε το γαρνίρισμα και απολαμβάνουμε αμέσως.