Η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΘΩΑ
Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να έχει γίνει μια ιδιαίτερα δημοφιλής διατροφική τάση, οι ειδικοί όμως προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για την υγεία των νέων.
Διαλειμματική νηστεία είναι με απλά λόγια η αποχή από το φαγητό για ορισμένες ώρες της ημέρας ή για ορισμένες μέρες, και έπειτα η επιστροφή στη διατροφική μας ρουτίνα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα διαλειμματικής νηστείας, δηλαδή πρωτόκολλα, από τα οποία μπορεί να επιλέξει ο καθένας με βάση τις ανάγκες του (ιδανικά με την καθοδήγηση ειδικού).
Αν και αποτελεί σήμερα μια ιδιαίτερα διαδεδομένη διατροφική μέθοδο απώλειας βάρους και θεωρείται ότι επηρεάζει θετικά τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη υγεία όσων την ακολουθούν, λιγότερο γνωστές είναι οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει.
Μελέτη στο περιοδικό Eating Behaviors προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει δεν είναι και τόσο ευχάριστα, καθώς συνδέει την διαλειμματική νηστεία με επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.
Διαλειμματική νηστεία & διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές
Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 2.700 εφήβους και νεαρούς ενήλικες από την Canadian Study of Adolescent Health Behaviors. Συνολικά, το 47% των γυναικών, το 38% των ανδρών και το 52% των τρανσέξουαλ ή των ατόμων που δεν δήλωσαν φύλο ανέφεραν ότι έκαναν διαλειμματική νηστεία τους τελευταίους 12 μήνες. Και στις τρεις ομάδες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν κατά μέσο όρο 100 ημέρες νηστείας.
Στην περίπτωση των γυναικών, η διαλειμματική νηστεία συνδέθηκε με όλες τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της υπερφαγίας, αλλά και αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η πρόκληση εμετού και η υπερβολική άσκηση.
Όσον αφορά τους άντρες, όσοι ακολουθούσαν τη διατροφή αυτή είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υπερβολική άσκηση.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας, είναι ανησυχητικό το πόσο διαδεδομένη ήταν η διαλειμματική νηστεία στο δείγμα μας», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Kyle Ganson, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στη λαϊκή κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τις πιθανές βλάβες της συγκεκριμένης διατροφή στην υγεία. Προς το παρόν, τα προτεινόμενα οφέλη είναι ακόμα ασαφή και οι πιθανές βλάβες γίνονται πιο ξεκάθαρες».